Ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο τετραμήνων αποτελεί τον προφορικό βαθμό για κάθε μάθημα. O ετήσιος βαθμός για κάθε μάθημα υπολογίζεται ως μέσος όρος του προφορικού βαθμού και του βαθμού της τελικής γραπτής εξέτασης (με προσέγγιση δεκάτου). (Για την Ερευνητική Εργασία και τη Φυσική Αγωγή, υπολογίζεται μόνο ο προφορικός βαθμός.) Σημείωση: Ο μέσος όρος για ένα μάθημα είναι ουσιαστικά ένας σταθμισμένος μέσος όρος όπου οι προφορικοί βαθμοί των τετραμήνων έχουν συντελεστή ένα (1) και ο βαθμός των τελικών εξετάσεων έχει συντελεστή δύο (2).
Για τον υπολογισμό του Γενικού Μέσου Όρου (Γ.Μ.Ο.) της Α’ Λυκείου πρέπει πρώτα να υπολογιστεί ο μέσος όρος σε κάθε ένα από τα τρία ενιαία μαθήματα (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες). Στη συνέχεια, το μέσο όρο του κάθε κλάδου τον πολλαπλασιάζουμε με το πλήθος των μαθημάτων ανά κλάδο. Αθροίζοντας τα παραπάνω γινόμενα και τους γενικούς βαθμούς των μη κλαδικών μαθημάτων και στη συνέχεια διαιρώντας το άθροισμα με το πλήθος όλων των διακριτών μαθημάτων (κλάδοι και αυτόνομα μαθήματα) προκύπτει ο Γενικός Μέσος Όρος της Α΄ Λυκείου.
Παράδειγμα Υπολογισμού Γενικού Μέσου Όρου (Γ.Μ.Ο.) Αρχικά γίνεται ο υπολογισμός του Μέσου Όρου στα Ενιαία Μαθήματα, και στη συνέχεια στα υπόλοιπα (αυτόνομα) μαθήματα:
> Κλάδοι Βαθμοί
Αρχαία Ελληνική Γλώσσα & Γραμματεία 14
Νέα Ελληνική Γλώσσα 17
Νεοελληνική Λογοτεχνία 17
Μέσος Όρος στην Ελληνική Γλώσσα 16
Κλάδοι Βαθμοί
Άλγεβρα 17
Γεωμετρία 13
Μέσος Όρος στα Μαθηματικά 15
Κλάδοι Βαθμοί
Φυσική 16
Χημεία 18
Βιολογία 15
Μέσος Όρος στις Φυσικές Επιστήμες 16,3
Μαθήματα Βαθμοί
Ιστορία 18
Ερευνητική Εργασία 19
Πολιτική Παιδεία 17
Ξένη Γλώσσα 18
Φυσική Αγωγή 19
Θρησκευτικά 17
Μάθημα Επιλογής 18
Άθροισμα Βαθμών 126
Στο αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται 15 αυτόνομα μαθήματα και κλάδοι μαθημάτων, οπότε για το Γενικό Μέσο Όρο έχουμε: Γ.Μ.Ο.= [ 3*16 + 2*15 + 3*16,3 + 126] / 15 = 16,9 (με προσέγγιση δεκάτου).