Γρίπη Α(H1N1) – Ενημερωτικό Σημείωμα για τους γονείς και κηδεμόνες

Νέα Γρίπη

Κάντε κλικ στην εικόνα. Γρίπη και εποχιακή γρίπη (Πηγή: ΚΕΛΠΝΟ)

Τι είναι η “Νέα” Γρίπη; Η ¨νέα Γρίπη  Α(Η1Ν1) πρωτοπαρουσιάστηκε ως επιδημία το 2009, και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για νόσο του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στο νέο ιό Α(Η1Ν1) της γρίπης. Εμφανίστηκε αρχικά στο Μεξικό, στη συνέχεια επεκτάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και ακολούθησε η Ευρώπη, με περισσότερα κρούσματα στην Αγγλία και την Ισπανία. Με την ταχεία και μεγάλη μετακίνηση ταξιδιωτών με τα αεροπορικά ταξίδια ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες, με μετέπειτα εμφάνιση κρουσμάτων παγκοσμίως.

Πώς μεταδίδεται ο Ιός; Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νέου ιού της γρίπης Α (H1N1) φαίνεται πως είναι παρόμοιος με τη μετάδοση της συμβατικής εποχιακής γρίπης, δηλαδή από το στόμα μας και τη μύτη μας μέσω των σταγονιδίων που αποβάλλονται με την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήξιμο. Γι’ αυτό το λόγο, κρατήστε τις αποστάσεις και αποφύγετε το συνωστισμό.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα του ιού της Γρίπης Α είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εποχιακής γρίπης: υψηλός (συνήθως) πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλος, ρίγη και κόπωση. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό, έχει εμφανίσει επίσης διάρροια και εμετούς. Κάποιος όμως μπορεί να έχει μόνο μέρος αυτών των συμπτωμάτων γι αυτό θέλει προσοχή όταν έχουμε κάποια απ’ αυτά.

Για να προφυλαχθείτε θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

-Αποφύγετε να ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη σας.
– Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα. (ειδικά εάν ακουμπάτε το στόμα και τη μύτη σας, ή επιφάνειες που είναι ενδεχομένως μολυσμένες).
-Αποφύγετε τη στενή επαφή με τους ανθρώπους που είναι, ή πιθανόν να είναι, άρρωστοι .
– Δώστε έμφαση στον εξαερισμό του χώρου σας, ανοίγοντας τα παράθυρα..
– Ενισχύστε τον οργανισμό σας φροντίζοντας να κοιμάστε επαρκώς (7 με 8 ώρες), και κάνετε υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και γυμναστική.

 

Χρειάζεται να φοράω χειρουργική μάσκα; Μόνο όταν είμαστε άρρωστοι ή ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς και εισερχόμαστε σε χώρους υψηλού κινδύνου (πχ χώρους με κρούσματα). Η χρησιμοποίηση μιας χειρουργικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Η λανθασμένη χρήση της όμως στην πράξη αυξάνει την πιθανότητα για μόλυνση.

Πώς ξέρω εάν έχω γρίπη Α (H1N1); Δεν θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ της εποχιακής γρίπης και της γρίπης Α (H1N1.) Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να επιβεβαιώσει αν όντως είστε ασθενής της γρίπης Α (H1N1) κατόπιν συγκεκριμένων εξετάσεων.

Νομίζω ότι είμαι άρρωστος. Τι πρέπει να κάνω;

 -Εάν αισθάνεστε αδιάθετοι, έχετε υψηλό πυρετό, βήχα ή σας πονάει ο λαιμός μείνετε στο σπίτι μακριά από τον εργασιακό σας χώρο, το σχολείο ή μέρη με πολύ κόσμο.
-Καταναλώνετε άφθονα υγρά.

-Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας όταν θα βήχετε ή φτερνίζεστε, και αν χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα, να τα πετάτε προσεκτικά στα σκουπίδια. Καθαρίζετε τα χέρια σας αμέσως μετά με σαπούνι και νερό, ή με αντισηπτικό με βάση το οινόπνευμα.

 – Αν δεν διαθέτετε χαρτομάντιλο όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σας.
– Χρησιμοποιήστε χειρουργική μάσκα για να εμποδίσετε τη μετάδοση σταγονιδίων όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιήστε όμως τη μάσκα προσεκτικά.
– Ενημερώστε το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον ότι είστε άρρωστος, και αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή μαζί τους.

 -Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε έναν γιατρό πριν αποφασίσετε να πάτε σε νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιιικών και ενδεχομένως  η νοσοκομειακή περίθαλψη.

Να πάρω αντιβιοτικό σε περίπτωση που αρρωστήσω; Όχι. Θα πρέπει να πάρετε αντιβιοτικό μόνο αν ο γιατρός σας σας χορηγήσει συνταγή.

Πότε κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια; Κάποιος θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια αν έχει προβλήματα αναπνοής, ή βρίσκεται σε εμπύρετο κατάσταση με πάνω από 38 ή έχει σπασμούς, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αν έχετε πιο ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να σας δει γιατρός εφόσον το κρίνετε εσείς οι ίδιοι αναγκαίο.

Μπορώ να πάω για εργασία ή στο σχολείο αν έχω τη γρίπη αλλά αισθάνομαι καλά; Όχι. Είτε έχετε τη γρίπη A(H1N1) είτε τη συμβατική εποχιακή γρίπη, θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας, μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα. Λαμβάνοντας αυτή την προφύλαξη, προστατεύετε τους συναδέλφους σας, τους συμμαθητές σας και όχι μόνο.

Υπάρχει κίνδυνος για το παιδί μου στο σχολείο; Κίνδυνος υπάρχει παντού όπου ερχόμαστε σε επαφή με άλλους. Το σχολείο όμως έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει το παιδί σας και λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις.  Παρόλ’ αυτά  ο κάθε γονέας είναι υπεύθυνος να προστατέψει  τόσο το παιδί του όσο και τους υπόλοιπους μαθητές, μαθήτριες και προσωπικό του σχολείου ακολουθώντας τα παρακάτω:

1) Ενημερώνει κι αυτός το παιδί του για το πώς να προφυλάσσεται τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και έξω απ’ αυτό.

2) Δεν στέλνουμε τα παιδιά στο σχολείο όταν υποπτευόμαστε ότι έχουν συμπτώματα γρίπης.

3) Συνεργαζόμαστε με την υπεύθυνο εκπαιδευτικό και τον εκπ/κό της τάξης και είμαστε έτοιμοι για μια ενδεχόμενη άμεση αποχώρηση του μαθητή από το σχολείο (από το γονέα ή άλλο συγγενή).

4) Δεν πανικοβαλλόμαστε γιατί ακόμα κι αν το παιδί μας κολλήσει τη Νέα Γρίπη το ποιο πιθανό είναι να την «περάσει» όπως και την κοινή γρίπη σαν μια απλή ίωση.

5) Είμαστε συνέχεια σε επαφή τόσο με τους δασκάλους όσο και με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων αποφεύγοντας παράλληλα να δίνουμε βάση σε φήμες και διαδόσεις που σπέρνουν τον πανικό.

 

Τι θα συμβεί αν το παιδί μου αδιαθετήσει στο σχολείο; Το παιδί θα παραμείνει σε απόσταση από τους άλλους μαθητές, θα φροντίσουμε να μην πανικοβληθεί και θα του παρασχεθεί κάθε δυνατή περίθαλψη. Παράλληλα θα ειδοποιηθείτε άμεσα και θα πρέπει να φροντίσετε για την όσο πιο γρήγορη παραλαβή του από το σχολείο. Τις επόμενες μέρες οφείλετε  να μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία της υγείας του και να επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας για τη θεραπεία και την έγκριση επιστροφής του στο σχολείο.

 

Τι θα πρέπει να έχει μαζί του το παιδί μου στο σχολείο;

Στο σχολείο υπάρχει ενδεδειγμένο αντισηπτικό σε όλους τους χώρους, κρεμοσάπουνο (υποαλλεργικό) στις βρύσες, χάρτι κουζίνας μιας χρήσης και ό,τι άλλο προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες που μας έχουν δοθεί  Παρόλ’ αυτά το παιδί είναι καλό να έχει μαζί του χαρτομάντιλα για το συνάχι και σημείωμα με πρώτα και δεύτερα τηλέφωνα για άμεση επικοινωνία σε περίπτωση ξαφνικής αδιαθεσίας.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

Ο πανικός και η παραπληροφόρηση. Γι αυτό το λόγο όλοι μας οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες: https://keelpno.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/

Κάντε κλικ στην εικόνα (Πηγή: ΚΕΛΠΝΟ)

Νέα Γρίπη Α(Η1Ν1)

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευθώ από τη νέα γρίπη

Σχετικά με ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΑΛΙΣΣΟΥ

Είμαστε οι μαθήτριες, οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Άνω Αλισσού. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη θάλασσα και 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα,  σε μια μαγευτική τοποθεσία της Δυτικής Αχαΐας.
Υπεύθυνοι αναρτήσεων και λειτουργίας του blog: Οι συντάκτες των άρθρων.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά, Νέα Ανακοινώσεις, Σύλλογος Γονέων. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *