Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής με το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης Πεύκης -Αθήνας

Ένα μικρό περιφερειακό σχολείο, το δημοτικό σχολείο Ακρινής του Δήμου Κοζάνης ευαισθητοποιήθηκε και δραστηριοποιήθηκε σε άξονες εθελοντισμού και αλληλεγγύης, ώστε οι μαθητές του να έχουν ανεπτυγμένο το χαρακτήρα ενεργού πολίτη, ανοιχτού πνεύματος και αποδοχής της διαφορετικότητας προβαίνοντας έτσι στην πράξη αδελφοποίησης μεταξύ των δύο σχολείων, η οποία έγινε την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, δια των αντιπροσώπων τους Μαριάννας Χατζοπούλου και Μαρίνας Χαρισοπούλου. Προηγήθηκε η πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Γεωργίας Χαλαζωνίτου να καλέσει τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής στην Αθήνα για να συζητήσουν και να οργανώσουν από κοινού την πράξη αυτή. Η αδελφοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», ανάπτυξης καλών πρακτικών, βιωματικών δράσεων, ενίσχυσης της πολυγλωσσίας και του διαλόγου, εξάλειψης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη για την πρώτη γνωριμία των μαθητών μεταξύ των δύο σχολείων στις 15 Δεκεμβρίου 2016.

Στην τετραήμερη επίσκεψη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης μετά από πρόσκληση στο Νομό Κοζάνης ακολουθήσαμε πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθεί όλους τους τύπους έκφρασης και μάθησης (οπτικός, ακουστικός, κιναισθητικός) και υποστηρίζει την ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων, αναιρώντας κάθε εμπόδιο κοινωνικού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού.

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης

1η μέρα, 30/5 /2017

Στο χώρο του μουσείου έγινε υποδοχή του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Λυκόβρυσης από:

  • Τον Περιεφερειακό Δ/ντή Δυτικής Μακεδονίας κ. Κων/νο Κωσταντόπουλο

  • Τον Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Γκαμπούρα

  • Την σχολική σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Κοζάνης κα. Ζωή Μήλιου

  • Την Δ/ντρια του Δημουτικού Σχολείου Ακρινής κα. Μαρίνα Χαρισοπούλου

  • Του Δ/ντη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης κ. Αθανάσιο Βίλδο

  • Εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κοζάνης

  • Εκπαιδευτικούς του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής

  • Τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Πολυνίκη Αγγέλη

  • Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής Κωνσταντίνο Πουτογλίδη

2η μέρα, 31/5 /2017

8.00 π.μ: Άφιξη στο Δημοτικό Σχολείο Ακρινής, υποδοχή και γνωριμία των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Λυκόβρυσης από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής.

8.10 π.μ.: Προσευχή και χαιρετισμός στον αύλειο χώρο του σχολείου.

8.10- 8.30 π.μ.: Υποδοχή στο Γραφείο Διδασκόντων. Κέρασμα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

8.30 – 9.00 π.μ.: Παρουσίαση (PowerPoint) από τους εκπαιδευτικούς Γεωργία Χαλαζωνίτου και Θεόδωρο Ρίκκου του Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων (δράσεις) στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου Ακρινής.

9.00 π.μ – 9.40 π.μ.: Υποδειγματική συνδιδασκαλία δύο ομάδων κωφών και ακουόντων μαθητών  των Α΄ και Γ΄ τάξεων από τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης των αντίστοιχων τάξεων Θεόδωρου Ρίκκου και Γεωργία Χαλαζωνίτου. Τις διδασκαλίες παρακολουθήσαν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής.

9.40 π.μ- 10.00 π.μ.: Διάλειμμα.

10.00 π.μ. – 10.45 π.μ.: Εικαστικά σε παράλληλες αίθουσες σε οργανωμένες ομάδες με όλους τους μαθητές και των δύο σχολείων. Το μάθημα συντονίστηκε από την καθηγήτρια εικαστικών Μαρία Χατζηλάμπρου του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης με την ευγενική άδεια  της Διευθύντριας του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης.

10.45 π.μ – 11.30 π.μ.: Μουσικοκινητικά δρώμενα με το σύνολο όλων των μαθητών των δύο σχολείων. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή του καθηγητή μουσικής αγωγής και μουσικό κ. Θεόδωρο Βουλγαράκη.

11.30 π.μ. – 11.45 π.μ.: Διάλειμμα.

11.45 π.μ. – 12.25 π.μ. : Αθλοπαιδιές. Την Οργάνωση των ομαδικών παιχνιδιών στον αύλειο χώρο ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής κ. Βασιλική Γκοβλιτσιώτη.

12.30 μ.μ.: Αναχώρηση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής για εκπαιδευτική επίσκεψη στον Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου.

12.45 – 14.00 μ.μ.: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την λειτουργία του εργοστασίου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

14.00μ.μ.: Αναχώρηση από Α.Η.Σ. Αγ. Δημήτριο και επιστροφή στη Κοζάνη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος παρακολούθησε όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης της ημέρας.

3η μέρα, 1/6 /2017

8.30 π.μ.: Αναχώρηση των δύο σχολείων για εκπαιδευτική εκδρομή στο Υ.Η.Σ. Πολυφύτου.

9.30 – 11.00 π.μ.: Στάση στην Νεράιδα.

12.00 π.μ.: Άφιξη στο Υ.Η.Σ Πολυφύτου, ξενάγηση ενημέρωση.

13.00 Αναχώρηση από το Φράγμα Πολυφύτου με κατεύθυνση το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου έγινε υποδοχή από τον Διευθυντή του Σχολείου Στέφανο Γιαννακόπουλο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με εδέσματα.

13.30 – 15.00 μ.μ: Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

4η μέρα 2/6 /2017

9.00 -11.00 π.μ: Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης. Γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου. Παιχνίδια γνωριμίας στον αύλειο χώρο.

Στην επίτευξη όλης αυτής της προσπάθειας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης που ενέκρινε και στήριξε το εγχείρημα αυτό, το Δ/ντη α/θμιας εκπαίδευσης που παρείχε τους εκπαιδευτικούς, Μαρία Δαβιδοπούλου και Βάια Τάτου, που γνωρίζουν την νοηματική γλώσσα. Το σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης για το catering, το μουσικό Θοδωρή Βουλγαράκη και την εικαστικό Μαρία Χατζηλάμπρου για την εθελοντική τους παρουσία στο συντονισμό δράσεων που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας πάνω στο αντικείμενό τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου και συνεργάτες στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» Χρήστο Τσαμπαρλή και Βασιλική Γκοβλιτσιώτη. Επιπλέον να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης για την υπέροχη φιλοξενία, καθώς και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αιανής και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Θερμές ευχαριστίες στο ξενοδοχείο Ερμιόνιο, στο πρόσωπο του Ισαάκ Γρηγοριάδη για την φιλοξενία του σχολείου με καθαρά συμβολική καταβολή δείχνοντας έτσι την ευαισθησία του. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος GOODYS BURGER HOUSE Χάρης Σακαλής και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Άλσους Νίκος Χατσίδης για την παροχή δωρεάν δείπνου.

Ευχόμαστε οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και κηδεμόνες του Ειδικού Σχολείου Λυκόβρυσης να είχανε μία όμορφη παραμονή. Η αναχώρησή τους για την πρωτεύουσα να είναι με όμορφες εικόνες, πλούσια συναισθήματα και ελπίζουμε να άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ σχολείων.

Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής.

http://kozan.gr/archives/42333

;


Αφήστε μια απάντηση

Copyright © ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΙΝΗΣ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top