Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

anapiria eidikes ekpaideutikes anagkes

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα  αφιερωμένη στα  άτομα με αναπηρία. Σε αυτά τα ξεχωριστά πρόσωπα  που μας δίνουν καθημερινά μαθήματα ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το έτος 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη  ημέρα, συζητήσαμε για θέματα αναπηρίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης , με στόχο να  προβληματιστούν,  ώστε να αναπτύξουν μια θετική στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και να κατανοήσουν τη σημασία της ισότητας για όλους και του σεβασμού.

Είδαμε σχετικά βίντεο και ακούσαμε  την ιστορία της  Φένιας , ένα κορίτσι που μέσα από το σκοτάδι των ματιών της , κατάφερε να αναδύσει το  δικό της φως -βλέποντας με τα μάτια της καρδιάς της – το υπέροχο φως των ήχων .

Πατώντας πάνω στον τίτλο θα μπορέσετε να ακούσετε κι εσείς το υπέροχο αυτό βιβλίο.

Η Φένια η αγαπημένη των ήχων   της Γιώτας  Αλεξάνδρου

Στη συνέχεια  τα παιδιά  με δύο δραστηριότητες προσπάθησαν να μπουν στη θέση των παιδιών με αισθητηριακή αναπηρία (όρασης) και κινητική , που στόχο είχαν να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση . Κλείσαμε τα μάτια κάποιων παιδιών  με μάσκα προστασίας  και ένα δεύτερο παιδί το οδηγούσε πιάνοντας το από το χέρι για να νιώθει ασφάλεια και δίνοντάς το οδηγίες για να αποφύγει τα μικρά εμπόδια της διαδρομής.  Στο τέλος άλλαζαν ρόλους.
Μια άσκηση που αναπτύσσει  την  εμπιστοσύνη ανάμεσα στα παιδιά, εξασκώντας παράλληλα τις χωρικές σχέσεις ,περιγράφοντας τη θέση και την κατεύθυνση.

ΔΕΙΦΙΦΔΘΑΝΜμα θΘΑΝΒΒΑΘ

Στην  επόμενη δραστηριότητα το κάθε παιδί δοκίμασε να γράψει ή να ζωγραφίσει κάτι έχοντας τα μάτια του κλειστά ή κρατώντας τον μαρκαδόρο με το στόμα. Αντιλήφθηκαν τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, αλλά  και τη δύναμη, την υπομονή και την επιμονή που διαθέτουν.

ΑΛΔΙΦ

ΜΑΞΙΜΟςΘΓB 

Ασφαλώς  η συζήτηση για την αναπηρία δεν  περιορίζεται μόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας . Μια συνεχής συζήτηση  και αναφορά στο συγκεκριμένο
θέμα , είναι κάτι που  θα βοηθήσει τα παιδιά , να κάνουν τη διαφορά, ως οι αυριανοί ενσυνείδητοι πολίτες, που θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα , θα τη σέβονται και θα δημιουργήσουν κοινωνίες ανοιχτές  για όλους.



Λήψη αρχείου

Γιατί , όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση