Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο εορτασμός της επιδιώκει να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, όπως αυτός αποδεικνύεται από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητά της. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες, γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο επί 28 αιώνες .Μαζί με την Κινέζικη, είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο , με τη διαφορά ότι η Ελληνική γλώσσα “δάνεισε” το αλφάβητο και το λεξιλόγιό της σε πολλές χώρες του κόσμου.
Για το λόγο αυτό, θεωρείται η μητέρα όλων σχεδόν των γλωσσών.
Στο σχολείο μας γιορτάσαμε και φέτος την ημέρα αυτή .Μέσα από τα βίντεο που προβλήθηκαν, είδαμε παιδιά που φοιτούν σε Ελληνικά σχολεία του Καναδά ,της Αιθιοπίας,της Ιαπωνίας και του Παναμά. Στη συνέχεια τα παιδιά διάβασαν Αγγλικές λέξεις που αμέσως αντιλήφθηκαν το νόημα και την σημασία τους. Προσπάθησαν να ετυμολογήσουν Ελληνικές λέξεις και έκαναν την ετυμολογία του δικού τους ονόματος, το οποίο στη συνέχεια έγραψαν με διαφορετικούς τρόπους γραφής (ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΄,ΑΡΧΑΙΚΗ, ΜΙΝΩΙΚΗ, ΚΛΑΣΣΙΚΗ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ) μέσω ειδικής εφαρμογής .
Γράψε το όνομά σου, όπως το έγραφαν σε άλλες εποχές
(Εφαρμογή απ το Μουσείο Θηβών. Πάτησε τον σύνδεσμο )
Μαθητής της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου στον Καναδά ,μιλά για την Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας.(Πάτησε τον σύνδεσμο)