ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ
Στην Αγία Παρασκευή καθώς και σ όλη την Δυτική Μακεδονία, οι νοικοκυρές προπαραμονή και παραμονή Χριστουγέννων, φτιάχνουν τις “κολιαντίνες”.
Στην Αγία Παρασκευή καθώς και σ όλη την Δυτική Μακεδονία, οι νοικοκυρές προπαραμονή και παραμονή Χριστουγέννων, φτιάχνουν τις “κολιαντίνες”.
Μία υπέροχη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Αγίας Παρασκευής.
Η νεοσύστατη χορωδία του Μ.Α.Π.Σ (Μορφωτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος) Αγίας Παρασκευής , τραγούδησε κάλαντα του δωδεκαήμερου από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Την γιορτή άνοιξαν οι μικροί μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση τραγουδώντας κάλαντα με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από χριστουγεννιάτικα κείμενα καθώς και δρώμενα, που σκοπό είχαν να αναβιώσουν παλιά, εορταστικά τοπικά έθιμα,ξυπνώντας μνήμες.
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Μπουμπόναρη ,τον δάσκαλο της χορωδίας Βαγγέλη Μυλωνά και τα μέλη του Συλλόγου που αποφάσισαν ομόφωνα να αφιερώσουν την πρώτη τους εκδήλωση στα παιδιά του σχολείου μας.
Σε έναν από τους πιο γραφικούς δρόμους της παλιάς Καστοριάς στη συνοικία “Ντολστό ” βρίσκεται το αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη που χτίστηκε το 1683.
3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στο δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής, οργανώθηκαν βιωματικές δράσεις με σκοπό οι μαθητές μας να πληροφορηθούν και να συναισθανθούν όλα εκείνα που αφορούν στη ζωή των ατόμων με αναπηρία.
Οργανώθηκαν λοιπόν τέσσερις σταθμοί ένας για κάθε είδος αναπηρίας, νοητική καθυστέρηση, προβλήματα όρασης και ακοής, σωματικά-κινητικά προβλήματα. Γνώρισαν έτσι τη μέθοδο επικοινωνίας των τυφλών και κωφών ατόμων και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας σε κάθε περίσταση είτε τη braille είτε τη νοηματική γλώσσα. Επιπλέον ζωγράφισαν κρατώντας το πινέλο με το στόμα κι έπαιξαν βόλεϊ καθιστοί, όπως ακριβώς επιδιώκουν τα άτομα με σωματικά προβλήματα είτε να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες είτε να αθληθούν.
Επιδιώξαμε, να κατανοήσουν όχι μόνο τα προβλήματα αυτών των ατόμων αλλά και τη στάση τους απέναντι στα θέματά τους. Δεν ζητούν τον οίκτο μας αλλά την υπομονή, την αγάπη και την αποδοχή μας. Βασικός στόχος της όλης δράσης ήταν να υιοθετήσουν τις κατάλληλες συμπεριφορές απέναντι στα άτομα με αναπηρία, ώστε να στέκονται υποστηρικτικά δίπλα τους αλλά και να ενισχύουν με όποιο τρόπο μπορούν, μεγαλώνοντας ως ενεργοί πολίτες, τα δικαιώματα αυτών των ατόμων.