• Ταυτότητα και όραμα του Σχολείου μας

Το Δημοτικό Σχολείο του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Αγλαΐα Κυριακού» ιδρύθηκε και λειτουργεί εντός του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Αγλαΐα Κυριακού», με σκοπό να υποστηρίζει τους νοσηλευόμενους σε αυτό μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και για όσο χρονικό διάστημα νοσηλεύονται σε αυτό, λειτουργώντας εντός των θαλάμων νοσηλείας των παιδιών.

Όραμά μας είναι η σε ύψιστο βαθμό ψυχοπαιδαγωγική υποστήριξη του νοσηλευόμενου παιδιού κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, με σκοπό την διασφάλιση της συνέχισης της  συνειδητότητάς του ως ενεργού μαθητή/ μαθήτριας και την ομαλή επιστροφή και ένταξή του στο περιβάλλον της τάξης του σχολείου, στο οποίο αυτό φοιτά και από το οποίο προέρχεται.

  • Λειτουργία του Σχολείου μας

 Στο Σχολείο μας γίνεται τροποποίηση του ημερησίου Ωραρίου λειτουργίας του, της ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2, παράγραφος 8, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109, τ. Α΄, 01/08/2017) και με Απόφαση του Α΄ ΠΥΣΠΕ Αθήνας, με ώρες του πρωινού προγράμματος διδασκαλίας, έναρξη την 9:00 π.μ. και λήξη την 12:35 μ.μ. και ώρες του απογευματινού προγράμματος διδασκαλίας, έναρξη την 14:45 μ.μ. και λήξη την 18:15 μ.μ., λόγω των ιδιαιτεροτήτων της σχολικής μονάδας, που εντάσσει τη λειτουργία της εντός της λειτουργίας του Νοσοκομείου και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας, που να ρυθμίζει τη λειτουργία των Νοσοκομειακών Δημοτικών Σχολείων.

  • Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου μας

Το Σχολείο μας προσαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των 6/θεσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ στην ιδιαιτερότητα των συνθηκών λειτουργίας του. Επιμερίζει τον ημερήσιο διδακτικό χρόνο ανά μαθητή/ μαθήτρια διαφορετικής ως επί το πλείστον κάθε φορά τάξης, επί του συνόλου των νοσηλευόμενων παιδιών στους θαλάμους της κάθε Κλινικής, παιδαγωγικής ευθύνης του κάθε εκπαιδευτικού, ενώ επιλέγει και προσαρμόζει τα διδακτικά αντικείμενα διδασκαλίας, κατά περίπτωση μαθητή και των ιδιαιτέρων του μαθησιακών αναγκών.

Επίσης αξιοποιούνται και οι περιπτώσεις ομαδικής διδασκαλίας 2 και περισσοτέρων παιδιών, εφόσον νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο. Μετακινήσεις παιδιών εκτός των θαλάμων νοσηλείας τους, συνήθως απαγορεύονται, ή εναπόκεινται στη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου κάθε φορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των γονέων ή κηδεμόνων του παιδιού.

  • Σχολική και Κοινωνική ζωή

α. Φοίτηση

Η φοίτηση των μαθητών/μαθητριών στο Σχολείο μας αποτελεί συμπληρωματική λειτουργία, της υποχρεωτικής φοίτησής στους στα σχολεία εγγραφής τους, για όσο διάστημα νοσηλεύονται.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται εντός των θαλάμων νοσηλείας, παρουσία των γονέων και κηδεμόνων τους, συνήθως σε συνεργασία με αυτούς και με το νοσηλευόμενο παιδί τους, ως προς το σχεδιασμό και την εφαρμογή του ημερησίου Προγράμματος Διδασκαλίας. Στις μακροχρόνιες νοσηλείες υπάρχει συνεργασία με το σχολείο φοίτησης του παιδιού, ως προς το εφαρμοζόμενο Πρόγραμμα Διδασκαλίας. Διαλείμματα και προαυλισμός των νοσηλευόμενων παιδιών δεν εφαρμόζεται, εφόσον συνήθως αυτά δεν μετακινούνται από τους θαλάμους νοσηλείας τους.

β. Σχολικοί Χώροι 

Όλοι οι χώροι λειτουργίας του Σχολείου μας, τόσο οι θάλαμοι νοσηλείας των παιδιών όπου γίνεται η διδασκαλία των μαθημάτων, όσο και ο χώρος του Γραφείου του Σχολείου μας, ανήκουν στην ευθύνη και στην εποπτεία  της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Αγλαΐα Κυριακού», προσαρμόζοντας τη λειτουργία μας στις εκάστοτε υποδείξεις της.

  • Συμπεριφορά, Δικαιώματα, Υποχρεώσεις Διευθυντή και εκπαιδευτικού προσωπικού

Η Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεσμεύονται στη λειτουργία τους από τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, σχετικά με τις αρμοδιότητές τους, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον τελούν σε καθημερινή συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κλινικών του Νοσοκομείου, καθώς και με τις λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες του, κατά περίπτωση μαθητή. Συνολικά επιδιώκεται και υπάρχει αγαστή σχέση του Σχολείου μας με όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Άμεση είναι και η επικοινωνία και συνεργασία των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας με τους γονείς και κηδεμόνες των νοσηλευόμενων παιδιών, όπως ήδη αναφέρθηκε.

  • Συνεργασία του Σχολείου με τα σχολεία εγγραφής των νοσηλευόμενων μαθητών και μαθητριών

Το Σχολείο μας λειτουργεί στη βάση του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του νοσηλευόμενου παιδιού. Σε καμιά περίπτωση δεν παρεμβαίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του μαθητή/ μαθήτριας στην παροχή του εκπαιδευτικού έργου του, σέβεται την ιδιαίτερη κατάστασή τους και λειτουργεί υποστηρικτικά και παρηγορητικά σε κάθε παιδί, μαθητή και μαθήτρια, που νοσεί.

Ως φορέας αγωγής λειτουργεί έτσι ώστε όλοι οι νοσηλευόμενοι μαθητές και μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι διατηρούν την ιδιότητα του μαθητή/ μαθήτριας και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους και οι εκπαιδευτικοί  έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωηρή αυτή τη σχέση. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει συχνά επικοινωνία του Σχολείου μας με τα σχολεία εγγραφής και φοίτησης των νοσηλευόμενων παιδιών και συνεργασία με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εξατομικευμένου Προγράμματος Διδασκαλίας του μαθητή/μαθήτριας, καθώς και σε θέματα αξιολόγησης της μαθησιακής τους πορείας.

  • Άλλα θέματα

Η ισχύουσα νομοθεσία περί Προσωπικών δεδομένων τηρείται απαρέγκλιτα για όλα τα νοσηλευόμενα παιδιά και τις οικογένειές τους από όλες τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων. Επιπλέον το Σχολείο μας δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, σχετικά με τη σχολική φοίτηση των νοσηλευόμενων παιδιών σ’ αυτό, χωρίς προηγούμενο αίτημα και σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων τους.

Σε θέματα Πολιτικής του σχολείου μας για την προστασία από πιθανούς κινδύνους, αυτό εντάσσεται και ακολουθεί το ευρύτερο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Αγλαΐα Κυριακού».

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Διευθύντρια και τον Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της Νοσοκομειακής κοινότητας.