Αρχική » atelier » Το Εντυπωσιακό Ζελέ

Το Εντυπωσιακό Ζελέ

Το εντυπωσιακό ζελέ είναι μία δραστηριότητα εμπνευσμένη από το babbledabbledo.com. Η δραστηριότητα αυτή συνδέει τη Χημεία με την Τέχνη, χαρίζοντας της άξια μία θέση στο πεδίο STEAM. Το ζελέ που φτιάχνουμε είναι εντυπωσιακό τόσο λόγω της διάχυσης των χρωμάτων που βλέπουν τα παιδιά να γίνεται μέσα σε αυτό όσο και λόγω της αισθητηριακής εμπειρίας που έχουν στο δεύτερο μέρος της.

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούν τα παρακάτω υλικά: πλαστικές πιπέτες ή σύριγγες, ζελατίνη, χρώματα φαγητού ή τέμπερες, δοχεία και χαρτί κουζίνας. Στην περίπτωση που επιλέξουμε τις σύριγγες η δραστηριότητα θα πρέπει να γίνει μόνο με μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας δημοτικού.

Αρχικά φτιάχνουμε με τα παιδιά το μείγμα της ζελέ, αναμειγνύοντας ζελατίνη με το νερό (ακολουθούμε τις οδηγίες της ζελατίνης). Έπειτα αφήνουμε το μείγμα μας να σταθεί μέχρι να γίνει το ζελέ. Στη συνέχεια, ξεφορμάρουμε το ζελέ επάνω σε κομμάτια χαρτιού κουζίνας που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε έναν δίσκο. Με τις πιπέτες/ σύριγγες τα παιδιά τραβάνε διαφορετικά χρώματα και τα διαχέουν μέσα στο ζελέ. Δοκιμάζουν να αφήσουν το χρώμα πότε αργά και πότε γρήγορα. Συγκρίνουν το αποτέλεσμα.

 

Έπειτα, τοποθετούν την πιπέτα/ σύριγγα πιο βαθειά, πιέζουν και ταυτόχρονα τραβούν προς τα έξω. Παρατηρούν και σχολιάζουν το αποτέλεσμα.

Αφού ολοκληρώσουν το χρωματισμό του ζελέ τα παιδιά,

μπορούν με διάφορα εργαλεία (πχ πλαστικά μαχαίρια) αλλά και με τα χέρια τους να την κόψουν. Στο τέλος έχουμε ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα όπως είναι το παρακάτω.

 

 

Γνωστικές προεκτάσεις…

Η ζελατίνη προέρχεται πραγματικά από ζωικά υποπροϊόντα, συνήθως το δέρμα χοίρου που έχει εμποτιστεί με αραιό οξύ για 24 ώρες. Το δέρμα είναι πλούσιο σε κολλαγόνο που είναι η κύρια συνδετική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ζώα. Το κολλαγόνο διηθείται από το δέρμα και μετά ξηραίνεται σε κόκκους που χρησιμοποιούμε για να πυκνώσουμε υγρά.

Η ζελατίνη είναι, επίσης, ένα παράδειγμα αυτού που είναι γνωστό στη χημεία ως κολλοειδές μείγμα. Τα κολλοειδή είναι διαλύματα στα οποία τα μικροσωματίδια της μίας ουσίας παραμένουν ομοιόμορφα διασπαρμένα αλλά μη πλήρως διαλυμένα στον διαλύτη. Άλλα παρόμοια κολλοειδή μείγματα είναι ο καπνός, τα σύννεφα και η ομίχλη.

Σκακιστική άσκηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση