Μαρία

Αξιολόγηση και εμφάνιση!

3_3_32.gif 

Οι «εμφανίσιμοι» παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

Για να πάρει ένας μαθητής καλούς βαθμούς στο σχολείο, μπορεί να παίζουν κι άλλα πράγματα ρόλο. Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι των ΗΠΑ είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι η ομορφιά, η περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και η προσωπικότητα ενός μαθητή ή μαθήτριας γυμνασίου βοηθούν στο να αντιμετωπίζεται πιο θετικά από τους καθηγητές και να παίρνει καλύτερους βαθμούς.

Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Μάικλ Φρεντς και θα δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Labour Economics» (Οικονομικά της Εργασίας).

Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η ελκυστική εξωτερική εμφάνιση βοηθά έναν εργαζόμενο στο να βρει ευκολότερα δουλειά, να πάρει καλύτερο μισθό, να πάρει προαγωγή κλπ. Η ευνοϊκή μεταχείριση πηγάζει από τη συσσωρευμένη προσοχή που συγκεντρώνει ο/η εργαζόμενος/η και που σταδιακά αποδίδει οφέλη. Μια ανάλογη διαδικασία φαίνεται πως ισχύει και στο σχολείο.

Η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για μια περιοχή έρευνας που μέχρι τώρα περιοριζόταν αποκλειστικά σε ενηλίκους. Η έρευνα μελετά την επίδραση που έχουν τρία στοιχεία (ομορφιά, περιποιημένη εμφάνιση, προσωπικότητα) στη βαθμολογία των μαθητών και βρίσκει πως υπάρχει θετική συσχέτιση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξωτερική εμφάνιση παίζει συγκριτικά μικρότερο ρόλο.

Στα αγόρια μεγαλύτερη σημασία έχει η περιποιημένη εμφάνιση και στα κορίτσια η προσωπικότητα. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι καθηγητές έχουν ένα βαθμό προκατάληψης υπέρ ή κατά ορισμένων μαθητών ανάλογα με την εξωτερική εμφάνιση των τελευταίων.

Πηγή : Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

 

Όταν το life style επηράζει και την αξιολόγηση των μαθητών… 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων