Αρχική σελίδα

Παύση λειτουργίας ιστολογίου

Το ιστολόγιο αυτό έχει πάψει να ανανεώνεται.

Ο λόγος είναι ότι η τοποθέτηση του συντάκτη του σε Λύκειο, μετατόπισε το ενδιαφέρον του από το μάθημα της γεωγραφίας σε άλλα μαθήματα.

Δυστυχώς δεν κρατήσαμε την υπόσχεσή μας !

Η προηγούμενη ανάρτηση είχε ευχές και μια υπόσχεση : ” θα τα ξαναπούμε τον Σεπτέμβρη.”  Δυστυχώς η υπόσχεση δεν κρατήθηκε.

Ο λόγοι πολλοί, η φετινή τοποθέτηση σε Λύκειο που αφήνει την γεωγραφία απ’ έξω, αλλά και σοβαροί προσωπικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν να συνεχίσω.

Ακόμα και η ανάρτηση αυτή γίνεται με παρακίνηση, στα πλαίσια μια εργασίας.

Ας ελπίσουμε ότι κατά τη νέα χρονιά,  που είναι ήδη προ των πυλών, να επιτρέψουν οι συνθήκες την επαναδραστηριοποίηση του blog.

Καλό Καλοκαίρι

Η Σχολική Χρονιά έφτασε στο τέλος της.

Οι εξετάσεις πέρασαν τα αποτελέσματα βγήκαν, όλοι ζούμε σε ρυθμούς καλοκαιρινούς.

Το Γεωγράφω σας εύχεται καλό καλοκαίρι, και καλή αντάμωση τη νέα σχολική χρονιά με νέο υλικό για τη γεωγραφία της Α και Β Γυμνασίου.

Ετικέτες:

Πυρηνική ενέργεια, όχι ευχαριστώ !!

Τα δραματικά γεγονότα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική στη  Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, ξαναφέρνουν με τον χειρότερο τρόπο στην επικαιρότητα ένα θέμα, το οποίο  έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχοντας περάσει σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα από το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl στη σημερινή Ουκρανία, άρχισαν να πληθαίνουν οι υποστηρικτές της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Οι απόψεις αυτών καταγράφονταν σε διεθνή περιοδικά όπως το Scientific American και υποστήριζαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι αβλαβής για το περιβάλλον και η διαχείρισή της με τα σύγχρονα μέσα είναι ασφαλέστερη από ποτέ. Το τσουνάμι που έπνιξε την Ιαπωνία ήρθε για να αποδείξει ότι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, γιατί παρόλο που η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο οργανωμένες και σύγχρονες χώρες στον κόσμο το ρίσκο ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι τεράστιο. O λόγος είναι απλός, κάθε ανθρώπινη κατασκευή πληρεί κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας, είναι προετοιμασμένη δηλαδή να αντιμετωπίσει καταστροφές για τις οποίες έχει προνοήσει ο κατασκευαστής της. Κανένα προστατευτικό δεν είναι άθραυστο, καμμιά κλειδαριά αδιαπέραστη.

Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι λειτουργούσαν όλα σωστά, δεν είχε σχεδιαστεί για να αντέξει τόσο υψηλό κύμα. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι τέτοιου μεγέθους φαινόμενα δεν έχουν μεγάλη πιθανότητα να συμβούν, το ρίσκο που παίρνουμε είναι μεγάλο γιατί αν κάποια στιγμή γίνουν πραγματικότητα κινδυνεύει η ζωή σε όλο των πλανήτη.

Αφρική

Μια γεύση από Αφρική σ΄αυτήν την πολύ όμορφη παρουσίαση.
Μπορείτε να το κατεβάσετε για να το δείτε στον υπολογιστή σας και να ακούσετε  τη μουσική που το συνοδεύει

Ενεργειακό αποτύπωμα

Παίζοντας αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι μπορείτε να μάθετε ποιο είναι το ενεργειακό σας αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές σας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Πατήστε πάνω στην εικόνα και να είστε ειλικρινείς στις απαντήσεις !!

Πηγή wwf

5 + 5 Γεγονότα για το παγκόσμιο ενεργειακό ζήτημα

Πηγή εφημερίδα
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Έκθεση της WWF για την ενέργεια

Η χρήση καθαρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να καλύψει το σύνολο σχεδόν των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών έως το 2050. Αυτό προκύπτει από τη νέα έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Η έκθεση καταθέτει ένα ρεαλιστικό και επιτεύξιμο σενάριο που θα οδηγήσει αφενός σε καθαρή, φτηνή κι επαρκή ενέργεια για όλους κι αφετέρου σε μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά περισσότερο από 80% έως το 2050.

Πηγή wwf

Για περισσότερα διαβάστε το άρθρο του wwf
http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=198

Ετικέτες: ,

Παγκόσμιο Χωριό

Ετικέτες: ,

Κάτω από τη Νέα Υόρκη

Η δημιουργία μιας μεγαλούπολης μεταβάλλει ριζικά το περιβάλλον στο οποίο χτίστηκε σε τέτοιο βαθμό που να είναι αγνώριστο. Η Νέα Υόρκη είναι μιά από τις πιο αστικοποιημένες περιοχές στον κόσμο και συγκεκριμένα το νησί Μανχάταν με τους τεράστιους ουρανοξύστες του αποτελεί σύμβολο για την Αμερική ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. (Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που αποτέλεσε στόχο τρομοκρατών το 2001).

Πως ήταν όμως το νησί πριν να μετατραπεί σε αστική ζούγκλα. Μια ομάδα ερευνητών παρουσιάζει τι υπήρχε τετρακόσια χρόνια πριν κάτω από τα θεμέλια της σημερινής Ν.Υόρκης. Πατήστε την εικόνα και θα βρείτε μια προσομοίωση από το National Geographic. Από την αριστερή μπάρα μετακινηθείτε σε όλο το νησί και από τη δεξιά επιλέξτε την επικάλυψη των δύο χαρτών ενός σύγχρονου και ενός βρετανικού του 1609.

http://ngm.nationalgeographic.com/2009/09/mannahatta/mannahatta-animation

Πέρα από το αποτέλεσμα όμως της έρευνας έχει ιδιαίτερη αξία και η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές που τους οδήγησε στην ανακάλυψη του οικσυστήματος  του νησιού πριν πατήσουν σ΄αυτό, και το μεταμορφώσουν οριστικά,  οι Ευρωπαίοι άποικοι. Δείτε την ομιλία του Έρικ Σάντερσον (υπεύθυνου της έρευνας). Δυστυχώς είναι στα Αγγλικά χωρίς ελληνικούς υποτίτλους.

Ετικέτες:

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση