Κουνούπι (ταινία μυθοπλασίας, 2023)

Κάτω από: 2022-23,ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ,ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ | ΚΟΠΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 3:35 μμ |

 

Ο Άγγελος θέλει να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. Ένα κουνούπι θα τον φέρει αντιμέτωπο με σκληρές αλήθειες.

Παραγωγή: Όμιλος Κινηματογράφου 2ου Πρότυπου ΓΕΛ Αθήνας 2023

En Garde (ταινία μυθοπλασίας, 2022)

Κάτω από: 2022-23,ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ,ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ | ΚΟΠΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 9:39 μμ |

 

Διακρίσεις-βραβεία

1ο βραβείο, 22η Camera Zizanio (κατηγορία Γ – ταινίες νέων 17-20 ετών)

1ο Βραβείο για την ταινία “En garde” στο φεστιβάλ της Camera Zizanio

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι η ταινία του Ομίλου Κινηματογράφου “En Garde” (σκηνοθ. Χαρά Μανωλάκου και Ελένη Ευσταθίου, σενάριο Χαρά Μανωλάκου, Μαντώ Λουλέντο-Θεολόγου και Ελένη Ευσταθίου) απέσπασε το 1ο βραβείο στην 22η Camera Zizanio του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (κατηγορία Γ – ταινίες νέων 17-20 ετών). Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

DSC06983

En garde (κείμενο: Χαρά Μανωλάκου)

Στα μάτια μιας παλιομοδίτισσας, μέγαιρας και ολίγον γεροντοκόρης (όπως θα την χαρακτήριζαν ορισμένοι) καθηγήτριας, ο αδιάφορος και εκκεντρικος μαθητής της Ευσταθίου φαντάζει ως ένα ακόμα μελλοντικό σκουπίδι της κοινωνίας. Μα μέσω μιας παράδοξης αναστάτωσης της πραγματικότητας, την αναβίωση μιας φαντασίωσης και τέλος με μια εσωτερική και προσωπική μάχη (κυριολεκτική μάχη) μεταξύ του συντηρητισμού και της εφηβικής εκκεντρικότητας, η καθηγήτρια βλέπει για πρώτη φορά καθαρά τον αληθινό της εαυτό και φτάνει στην δική της αλήθεια μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου.

Και όλα αυτά σε μια ταινία που ακούγεται βαθυστόχαστη όπως την περιγράφω, αλλά που πιθανόν να μην είναι όταν την βλέπετε.

 

Ο σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Όμιλο Κινηματογράφου

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Όμιλος Κινηματογράφου του σχολείου μας είχε την τιμή να υποδεχθεί τον σεναριογράφο και συγγραφέα Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μας μίλησε για τη μαγεία του σινεμά και τη δύναμη της κινηματογραφικής εικόνας.

Είδαμε και αναλύσαμε αποσπάσματα σπουδαίων ταινιών όπως το Οργισμένο Είδωλο του Μάρτιν Σκορτσέζε, το Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα και το Ταξίδι στα Κύθηρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Τέλος, ο καλεσμένος μας απάντησε σε ερωτήσεις των μελών του Ομίλου σχετικά με τη συγγραφή σεναρίων, τη σκηνοθεσία και τις κινηματογραφικές σπουδές. Θα χαρούμε να τον υποδεχτούμε και πάλι στον Όμιλο!

IMG 7427Βιογραφικό Νίκου Παναγιωτόπουλου (από biblionet.gr)

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 15.4.1963 στο Χαλάνδρι, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε τεχνολόγος μηχανικός, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο. Εργάστηκε ως καλλιτεχνικός συντάκτης (από το 1989 έως το 1992) σε εφημερίδες, περιοδικά και την τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την πεζογραφία, ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο. Έχει γράψει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές, ενώ από το 1995 ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον κινηματογράφο. Έχει γράψει δέκα σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους -ανάμεσά τους οι “Απόντες” (1996), ο “Βασιλιάς” (2002) και η “Αγρύπνια” (2005), όλες σε σκηνοθεσία Νίκου Γραμματικού, οι “Ώρες κοινής ησυχίας” (2006), σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου, κ.ά. Για μια απ’ αυτές, τους “Απόντες”, τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1996. Ενεργό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, διδάσκει σενάριο σε σεμινάρια και σε προγράμματα σπουδών κινηματογράφου. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, ενώ το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Η ενοχή των υλικών” (Πόλις, 1997), τιμήθηκε με το Βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: “Ο Ζίγκι απ’ τον Μάρφαν” (Πόλις, 1998, κυκλοφορεί και στα ιταλικά από τις εκδόσεις Crocetti), “Το γονίδιο της αμφιβολίας” (Πόλις, 1999, β΄ εκδ. Μεταίχμιο, 2012, κυκλοφορεί σε επτά γλώσσες -στα γερμανικά από τις εκδ. Reclam, στα γαλλικά από τις εκδ. Gallimard, στα ιταλικά από τις εκδ. Ponte Alle Grazie, στα σλοβενικά, στα κινέζικα κ.ά), “Αγιογραφία” (Πόλις, 2003, κυκλοφορεί στα γερμανικά από τις εκδ. Reclam και στα γαλλικά από τις εκδ. Gallimard) και “Τα παιδιά του Κάιν” (Μεταίχμιο, 2011, βραβείο Μυθιστορήματος Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών, 2012). Τόσο τα μυθιστορήματα όσο και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ξένες γλώσσες. Ο “Ολομόναχος” είναι το έβδομο βιβλίο του και εκδόθηκε αρχικά στη Γαλλία, στη σειρά Ce que la vie signifie pour moi των Editions du Sonneur.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Καλαμάκης στον Όμιλο Κινηματογράφου

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ο Όμιλος Κινηματογράφου υποδέχτηκε τον πρώτο του καλεσμένο για την φετινή χρονιά, τον σκηνοθέτη Βασίλη Καλαμάκη. Αφού προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία “Ο Φοιτητής”, ο δημιουργός της απάντησε στις ερωτήσεις των μελών του Ομίλου σε σχέση με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας από τη σύλληψη της ιδέας ως το τελικό μοντάζ, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σκηνοθέτης, τη σχέση ιστορίας και μυθοπλασίας και τις κινηματογραφικές σπουδές στην Ελλάδα.

 

Βιογραφικό Βασίλη Καλαμάκη (από onassis.org)

Ο Βασίλης Καλαμάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και σπούδασε σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο Queen Margaret University του Εδιμβούργου (BA). Ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Grumpy Gorilla Films και τώρα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, κομμάτι της οποίας είναι και «Ο Φοιτητής». Το σενάριο της μεγάλου μήκους, με τίτλο «Αντί», έχει βραβευτεί από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, συμμετείχε με επιτυχία στο MFI Script 2 Film Workshop και επελέγη επίσημα στο διαγωνιστικό Development Fund του Cinemed στο Μονπελιέ.

Φιλμογραφία (μικρού μήκους): “Heavenly Taken Innocence” (2009), «Ο περαστικός» (2010), “A Different Way of Life” (2010), «Πάντα Μαζί» (2010), «Κόφ’το» (2011), «Μαθήματα οδήγησης» (2013), “My Origins” (2018), «Ο Φοιτητής» (2021).

Επόμενη Σελίδα: »