Βιβάλντι- 4 εποχές

Ένα από τα πιο σημαντικά αριστουργήματα όλων των εποχών στη μουσική είναι οι 4 εποχές του Βιβάλντι ο οποίος ήταν μεγάλος μουσικοσυνθέτης του 17ου αιώνα.Οι 4 εποχές ανήκουν στα έργα πρώιμης προγραμματικής μουσικής, όπου ο συνθέτης προσπαθεί, μέσω των ηχοχρωμάτων των οργάνων της ορχήστρας, να μας πει μια ιστορία, να μας «ζωγραφίσει» μουσικά μια εικόνα, ή να μας αποδώσει ένα ποίημα, μια ιδέα.Πρόκειται για τέσσερα κοντσέρτα- ένα για κάθε εποχή- για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων. Κάθε κοντσέρτο αποτελείται από τρία μέρη.
Τα εν λόγω κονσέρτα αποτέλεσαν επανάσταση στο τρόπο της μουσικής σύλληψης: σε αυτά ο Βιβάλντι παρουσιάζει ρυάκια, πουλιά που κελαηδούν (διαφορετικών ειδών, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται ειδικά), σκύλους που γαβγίζουν, κουνούπια που βουίζουν, ποιμενικούς σκύλους που αλυχτούν, καταιγίδες, πιωμένους χορευτές, ήσυχες νύχτες, γιορτές κυνηγιού (παρουσιαζόμενες τόσο από την πλευρά των κυνηγών όσο και από τη μεριά των θυμάτων), παγωμένα τοπία, παιδιά που κάνουν πατινάζ και ζεστές χειμερινές φωτιές.

Ολόκληρο το έργο διέπεται από ποικιλία ρυθμών και τρόπων (κατ’ εξοχήν απροσδόκητες μεταβάσεις από το μείζονα στον ελάσσονα τρόπο, αδοκίμαστα διαστήματα τόνων) και θα ‘λεγε κανείς ότι ο Βιβάλντι μοιάζει σαν να επιχειρεί εικαστική αποτύπωση των διαφόρων σκηνών. Έτσι, τα συγκεκριμένα κονσέρτα του είναι προγραμματικά και περιγραφικά, ίσως τα πρώτα σε τέτοιο βαθμό, στην ιστορία της δυτικής μουσικής.

Τα κομμάτια αυτά τα συνέθεσε με τέτοιο τρόπο ώστε η κάθε του νότα να αντιπροσωπεύει την φύση και την αλλαγή της από εποχή σε εποχή. Προσωπικά πιστεύω ότι το καλύτερο  κομμάτι είναι ο χειμώνας γιατί όπως όλοι ξέρουμε στον χειμώνα γίνονται πολλές μετατροπές στον καιρό άρα και στο κομμάτι θα ακούσουμε πολλές αλλαγές οι οποίες όμως είναι τόσο καλά συνδεδεμένες μεταξύ τους που ηχούν σαν νανούρισμα στα αυτιά του ακροατή.

Διαβάστε περισσότερα:

ΞΥΔΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Μια από τις εργασίες που αναθέτω στους μαθητές της γ’ γυμνασίου είναι να ψάξουν στο ίντερνετ και να γράψουν ένα άρθρο, σαν να ήταν δημοσιογράφοι και έχουν ηλεκτρονική εφημερίδα. Από αυτά τα άρθρα τα περισσότερα τα ανεβάζω σε αυτό το blog.

Αυτά που έχουν την ετικέτα “καλειδοσκόπιο”  είχαν όντως ανέβει στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Γυμνασίου Πύλου, όπου ήμουν μέχρι το 2021.

Το θέμα των άρθρων το επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές και δεν τα λογοκρινω ως προς το περιεχόμενο.


Περισσότερες πληροφορίες

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς