Συστατικά
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
50 ml σπορέλαιο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. βούτυρο
σιρόπι σφενδάμου, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το αυγό, το σπορέλαιο, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα ίσα-ίσα να αναμειχθούν.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο. Προσοχή δεν ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για να μην καούν τα pancakes.
Bάζουμε στο τηγάνι 3 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη αφήνοντας κενό μεταξύ τους αφού θα απλώσουν καθώς μαγειρεύονται.
Ελέγχουμε τις άκρες και όταν τα pancakes καραμελώσουν από τη μία πλευρά (αυτό θα το καταλάβουμε όταν ξεκολλάνε από τον πάτο του τηγανιού), με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Θα χρειαστούμε 2-3 λεπτά για την κάθε πλευρά.
Μεταφέρουμε τα έτοιμα pancakes σε ένα πιάτο και προσθέτουμε σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και toppings της αρεσκείας μας.
Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας για να μη μας καεί η επόμενη δόση από τα pancakes.
Προσθέτουμε βούτυρο στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε μια στοίβα από pancakes.