Συστατικά
Για τη σάλτσα ντομάτας
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ξερό
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι
2 κ.σ. φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κύβο βοδινού Maggi
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Για τον κιμά
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
750 γρ. γάλα πλήρες
αλάτι
πιπέρι
3 κρόκους
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη σύνθεση
250 γρ. κανελόνια
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα ντομάτας
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το θυμάρι και τα μισά φύλλα βασιλικού, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να ανακατευτεί καλά ο πελτές, να πάρει χρώμα και να φύγει η πικρή του γεύση.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
Βάζουμε την ντομάτα κονκασέ, τον κύβο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, το αλάτι και το πιπέρι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα στην κατσαρόλα και την άλλη μισή σε ένα ταψί διαστάσεων 32×25 εκ.
Πασπαλίζουμε τον κιμά με αλάτι και πιπέρι, και μόλις εξατμιστούν τα υγρά του κιμά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και μόλις βγει η πρώτη φουσκάλα και πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και την παρμεζάνα, και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Βάζουμε το κάθε κανελόνι ξεχωριστά μέσα στην κατσαρόλα με τον κιμά και το γεμίζουμε με τα χέρια μας.
Τοποθετούμε τα κανελόνια, σε σειρά, μέσα στο ταψί πάνω από τη σάλτσα.
Περιχύνουμε από πάνω με τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια από τα κανελόνια.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.