Διατροφή

Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν αθλητή που πηγαίνει κολύμβηση, καθώς παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για αποδοτική απόδοση και ανάκαμψη. Ένας αθλητής που πηγαίνει κολύμβηση θα πρέπει να τρώει περίπου 5-6 γεύματα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων σνακ μεταξύ αυτών. Ένα καλά ισορροπημένο διαιτολόγιο παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και την ανάπτυξη μυών.

Οι αθλητές πρέπει να προσέχουν την ποσότητα και τον τύπο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπαρών που καταναλώνουν, προκειμένου να έχουν την απαραίτητη ενέργεια και την ανάκαμψη μετά από προπονήσεις και αγώνες. Όσον αφορά τις θερμίδες, η ποσότητα εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας και το μέγεθος του αθλητή, αλλά συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 2500-4000 θερμίδων ανά ημέρα.

Ορισμένα γεύματα με υψηλή ενέργεια περιλαμβάνουν πρωινό με αβγά και φρέσκα φρούτα, σνακ με φυσικό γιαούρτι και μπανάνα, και μεσημεριανό με ψητό κοτόπουλο, ρύζι και λαχανικά.

Συνολικά, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης, της αντοχής και της γενικής ευεξίας ενός αθλητή.

Αθλητικη διατροφη | mediterranean b-eat

Επιπλέον, οι αθλητές πρέπει να είναι ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η απώλεια υγρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή τους. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό του αθλητή κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωση, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την ενυδάτωση.

 

Arena Water Bottle Training Μπουκάλι Νερού 1E347E | Sports Division Απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό μας: Ποιες είναι;

 

Επιπλέον πολλοί αθλητές συμβουλεύονται κάποιον γιατρό για την κατανάλωση διάφορων βιταμινών ή ηλεκτρολυτών , όπως βιταμίνη C ,βιταμίνη D κλπ. Οι αθλητές καταναλώνουν διάφορες βιταμίνες και ηλεκτρολύτες για να διατηρήσουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Οι βιταμίνες και οι ηλεκτρολύτες παίζουν σημαντικό ρόλο στην  ισορροπία του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανάκαμψη μετά από έντονη προπόνηση ή αγώνα. Οι αθλητές μπορεί να χάσουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα και να χρειάζεται να αναπληρώνουν αυτές τις απώλειες. Συνολικά, η κατανάλωση βιταμινών και ηλεκτρολυτών βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης, την ενίσχυση της απόδοσης και την πρόληψη τραυματισμών.