Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα superfood και μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να δοκιμάσετε!
Συντάκτης: Κ. Υ. | Κάτω από: Χωρίς κατηγορίαΑν και αυτά τα τρόφιμα είναι ισχυρά, πρέπει να κάνετε περισσότερα από το να τρώτε ένα μεγάλο μπολ με φρούτα κάθε μέρα. Αν και νόστιμο, το να βασίζεσαι σε μια υπερτροφή ως μαγική σφαίρα είναι μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση για τη συνολική υγεία και διατροφή. Επίσης υπάρχουν μερικές τροφές που μπορούν να ξεχωρίσουν για ιδιαίτερη αναγνώριση. Αυτές οι «υπερτροφές» προσφέρουν μερικά πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τα γεύματα και τα σνακ σας και να ενισχύσουν περαιτέρω ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο.
ΜΕΡΙΚΑ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ:
- Μούρα. Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα μούρα είναι φυσικά γλυκά και τα πλούσια χρώματά τους σημαίνουν ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.
- Ψάρι. Τα ψάρια μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
- Φυλλώδη λαχανικά. Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και ασβεστίου, καθώς και αρκετών φυτοχημικών (χημικές ουσίες που παράγονται από φυτά που έχουν θετική επίδραση στην υγεία σας). Προσθέτουν επίσης φυτικές ίνες στη διατροφή.
- ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ. Φουντούκια, καρύδια, αμύγδαλα, πεκάν — οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Περιέχουν επίσης μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορεί να είναι παράγοντας μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
- Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, πολυφαινολών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
- Γιαούρτι. Καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, το γιαούρτι περιέχει επίσης ζωντανές καλλιέργειες που ονομάζονται προβιοτικά. Αυτά τα «καλά βακτήρια» μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από άλλα, πιο επιβλαβή βακτήρια.
- Οσπρια. Αυτή η ευρεία κατηγορία περιλαμβάνει τα φασόλια νεφρού, μαύρα, κόκκινα και garbanzo, καθώς και σόγια και μπιζέλια. Τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
- Ντομάτες. Αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνη C και λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Διατροφική πυραμίδα και η συχνότητα κατανάλωσης της!
Συντάκτης: Κ. Υ. | Κάτω από: Χωρίς κατηγορίαΗ διατροφική πυραμίδα είναι μια αναπαράσταση του βέλτιστου αριθμού μερίδων που πρέπει να τρώγονται κάθε μέρα από κάθε μια από τις βασικές ομάδες τροφίμων. Η πρώτη πυραμίδα εκδόθηκε στη Σουηδία το 1974.
Όσο πιο πάνω ή πιο κάτω βρίσκεται ένα τρόφιμο στην διατροφική πυραμίδα, τόσο περισσότερο ή λιγότερο συστήνεται η κατανάλωση του. Συνήθως στην κατώτερη θέση βρίσκονται τα δημητριακά, το ρύζι και το ψωμί όπου συστήνεται να καταναλώνεται συχνότερα, τα φρούτα και λαχανικά στην αμέσως πάνω θέση (όπου συνίσταται η συχνή κατανάλωση τους), τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα και τα ζωικά τρόφιμα αμέσως πάνω (όπου συνίσταται λιγότερη κατανάλωση τους) και πάνω τα λιπαρά, τα έλαια και τα γλυκά (όπου συνίσταται μετρημένη κατανάλωση.)