Για δεύτερη φορά μέσα σε οχτώ χρόνια τιμήθηκε το ακριτικό Καστελλόριζο με την Ολυμπιακή Φλόγα. Η πρώτη ήταν το 2004. Τότε που ολάκερη η Ελλάδα ήταν ανάστατη με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε που η παγκόσμια κοινότητα ήταν σίγουρη ότι η διοργάνωση θα ήταν μία παταγώδης αποτυχία. Τότε που η Ελλάδα τη διέψευσε αναγκάζοντας τον ξένο τύπο να γράψει «Χύστε ένα δάκρυ για το τέλος αυτών των υπέροχων Ολυμπιακών Αγώνων», αποδεικνύοντας τι μπορούν να πετύχουν οι έλληνες όταν το θελήσουν.
Το Καστελλόριζο υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα . Σε όλο το μήκος του «Κορδονιού», από την πλατεία μέχρι το λιμάνι, τα μαγαζιά είχαν μαζέψει τις καρέκλες και τα τραπέζια τους, οι ψαράδες είχαν απομακρύνει τα δίχτυα τους και ο δρόμος είχε στρωθεί με κλαδιά ελιάς.
Το 2004 οι παρευρισκόμενοι περίμεναν υπομονετικά την άφιξη της Φλόγας μέσα στο λιοπύρι. Το ίδιο έπραξαν και τώρα, μέσα όμως σε ένα ασυνήθιστο ψύχος και σε ένα μανιασμένο αέρα που είχε σηκωθεί.
Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο βουλευτής δωδεκανήσου της Ν.Δ. Βασίλης Υψηλάντης, ο αρχηγός του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υποναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ήταν και ένας από τους λαμπαδηδρόμους, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς. Στην υποδοχή ήταν και οι μαθητές και οι μαθήτριες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού.
Από τους κατοίκους του νησιού στην λαμπαδηδρομία συμμετείχαν η μαθήτρια της Γ΄ λυκείου Μαρία Ραφτή, η δημοτική σύμβουλος Ειρήνη Λελέκη, και οι στρατεύσιμοι Ηλίας Μαρταλάς, Νίκος Μαγιάφης και Μιχάλης Λελέκης.
Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκε ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Πανήγυρης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στη διαδρομή της Φλόγας το Καστελλόριζο, γεγονός που έχει εθνική σημασία, ενώ αναφέρθηκε στα ιδανικά της ειρήνης και της αλληλεγγύης που πρεσβεύει η Ολυμπιακή ιδέα.
Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Ε. Σπύρος Καπράλος, ο οποίος και άναψε το βωμό, είπε στο χαιρετισμό του: «Ήταν μία από τις μεγαλύτερες χαρές και ικανοποιήσεις που έχω ζήσει σαν πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το γεγονός ότι πήγε η φλόγα σε αυτό το πανέμορφο νησί, που μπορεί να είναι μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά στις καρδιές μας», δήλωσε ο κ. Καπράλος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόξενος της Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσσιώρη.
Μετά τη λήξη της τελετής οι γυναίκες του νησιού, αλλά και εκπαιδευτικού και μαθήτριες χόρεψαν παραδοσιακούς χορού