Σχέση ύπνου-σωματικής υγείας!

Ύπνος- Βάρος

H μείωση της διάρκειας του ύπνου συνέπεσε με τη δραματική αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας. Μελέτες έδειξαν τον πιθανό ρόλο του ύπνου ως ένα ακόμα παράγοντα συμπεριφοράς που συμβάλλει στην υπερβαρότητα στα παιδιά μαζί με τα ήδη αποδεδειγμένα, διατροφή και άσκηση.

Παρακολούθησαν παιδιά επί χρόνια για να δουν αν αυτά που κοιμούνται λιγότερο θα αναπτύξουν πιο συχνά παχυσαρκία. Η απάντηση ήταν «ΝΑΙ»: μία επιπλέον ώρα ύπνου μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή στη σχέση βάρους/ύψους. …ο λίγος ύπνος παίζει ρόλο!

Παράλληλα με τα αρχικά αποτελέσματα, η επιστημονική κοινότητα μελέτησε τους πιθανούς μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη σχέση.

Βρέθηκε ότι ο περιορισμός του ύπνου συνδέεται με διάφορες ορμονικές απαντήσεις (λεπτίνη, γκρελίνη, GLP-1 και ενδοκανναβινοειδή σύστημα), οι οποίες απορρυθμίζουν το σύστημα της πείνας και του κορεσμού, και μας κάνουν να πεινάμε πιο πολύ ή να μην χορταίνουμε εύκολα. Επίσης παρατηρήθηκε ότι, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, τρώμε πιο πολύ το βράδυ, ιδίως λιπαρά σνακ. Να σημειωθεί ότι δεν καίμε ουσιαστικά πιο πολλές θερμίδες ανά 24 ώρες, έστω και αν είμαστε πιο πολλές ώρες ξύπνιοι!

Τέλος, μία άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που κοιμόντουσαν αργά είχαν διατροφή πιο πλούσια σε ενέργεια (θερμίδες) αλλά πιο φτωχή σε θρεπτικά συστατικά- διπλά αρνητική επίπτωση.

Ύπνος- Μεταβολισμός

Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες πληθυσμού οι οποίες έδειξαν την αρνητική επιρροή του λίγου ύπνου στο μεταβολισμό των παιδιών. Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα παιδιά που κοιμούνται πιο αργά δεν έχουν μόνο αυξημένο βάρος, αλλά και ανησυχητικά άλλα ευρήματα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό: υψηλότερο σάκχαρο νηστείας, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Εδώ οι πιθανοί μηχανισμοί σχετίζονται με την ινσουλίνη, ορμόνη που διαχειρίζεται το σάκχαρό μας, την κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, και δείκτες φλεγμονής που αυξάνονται σε περίπτωση λίγου ύπνου.