Κύριε, μας ενοχλείτε…
Κύριε, μας ενοχλείτε…
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Δημήτρης Γ. Πεφάνης
“Ποιος πήγε και άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα”; Η φράση αυτή, βγαλμένη από το θέατρο, ταιριάζει “γάντι” στους ενοίκους πολλών πολυκατοικιών. Οι διενέξεις μεταξύ των συνιδιοκτητών ή και των ενοικιαστών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην καθημερινή ζωή των ακινήτων.
Είτε πρόκειται για επουσιώδη θέματα που λύνονται με την επέμβαση του διαχειριστή είτε για ουσιαστικές διαφορές που παίρνουν την άγουσα προς τη Δικαιοσύνη, οι περιπτώσεις είναι αρκετά συχνές. Επειδή, και στην περίπτωση αυτή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, η μελέτη του κανονισμού της πολυκατοικίας αποτελεί το καλύτερο “όπλο” προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.
“Ο πιο συχνός λόγος που οδηγεί σε αντιδικίες μεταξύ των ιδιοκτητών είναι οι θόρυβοι που μπορεί να δημιουργήσει ένα διαμέρισμα σε ώρες κοινής ησυχίας” υποστηρίζει ο κ. Σπύρος Ράδος, δικηγόρος και διαχειριστής πολυκατοικίας στην περιοχή του νέου Κόσμου. Επίσης συχνές είναι οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε υψηλούς ορόφους τινάζουν χαλιά ή απλώνουν ρούχα, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους βρίσκονται από κάτω τους. “Συνήθως αυτά τα προβλήματα λύνονται με απλές συστάσεις από το διαχειριστή και δεν καταλήγουν στα δικαστήρια” υποστηρίζει ο κ. Ράδος. Άλλες περιπτώσεις διενέξεων είναι η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και η μη πληρωμή κοινοχρήστων. Αν οι συστάσεις του διαχειριστή δεν επιφέρουν αποτελέσματα, οι διενέξεις αυτού του είδους οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.
1. Διαβάσατε προσεκτικά το άρθρο της εφημερίδας; Αν ναι, επιλέξτε τη σωστή απάντηση:
- Οι διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας είναι:
- ένα φαινόμενο αρκετά σπάνιο
- ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αρκετά συχνά
β. Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν σε αντιδικίες μεταξύ των ενοίκων είναι:
- η τοποθέτηση πίνακα ανακοινώσεων στην είσοδο της πολυκατοικίας
- οι θόρυβοι σε ώρες κοινής ησυχίας, η μη πληρωμή των κοινοχρήστων και η παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.
γ. Για να αποφεύγονται οι διενέξεις, θα πρέπει όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας:
-
- να ορίσουν διαχειριστή και να ακολουθούν τις συστάσεις του.
- να έχουν μελετήσει και να εφαρμόζουν τους ειδικούς κανονισμούς που έχουν καθοριστεί.
- Διαβάστε τα παρακάτω μικρά άρθρα προσεκτικά και βρείτε για καθένα από αυτά:
- ποιος από τους τρεις τίτλους που σας προτείνουμε ταιριάζει
- έναν αστείο τίτλο που θα σκεφτείτε εσείς
Οι κάτοικοι της ερήμου
Ζουν στην Τυνησία, στη Ματμάτα της Σαχάρας. Τα σπίτια τους είναι υπόγειες σπηλιές, πολλών τετραγωνικών μέτρων. Είναι δροσερά σπίτια, οάσεις ξεκούρασης μέσα στη λάβρα της ερήμου, και διατηρούνται καθαρά, παρ’ ότι δε διαθέτουν καμιά από τις σύγχρονες ανέσεις. Οι άνθρωποι που κατοικούν σ’ αυτά είναι σοβαροί και νοικοκυρεμένοι, Άραβες φιλόξενοι και φιλικοί. Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς αν πήραν το όνομά τους από τα πουλιά «Τρωγλοδύτες» ή το αντίστροφο.
περιοδικό «Γεωτρόπιο», Ελευθεροτυπία, τεύχος 185, 25/10/03
Σπίτι για πλατσουρίσματα
Έτσι ονομάζουν τον ποταμό Ορινόκο στη γλώσσα τους οι Ινδιάνοι Ουαράο, που για να γλιτώσουν από τους δουλεμπόρους του 18ου αιώνα διασκορπίστηκαν στο δέλτα του ποταμού, έναν λαβύρινθο από αμέτρητες διακλαδώσεις και κολπίσκους.
Σήμερα οι Ουαράο εξακολουθούν να παίζουν μπάλα, να ψαρεύουν, να κάνουν μπάνιο και να χτίζουν τα σπίτια τους στα ζεστά νερά του ποταμού, από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή τους.
περιοδικό Γαιόραμα, τεύχος 34, Νοέμβ.- Δεκ. 1999
Κοινότητα … από ύφασμα
Μοναχική συντροφιά οι ίσκιοι σε έναν ποιμενικό καταυλισμό Καζάχων στα Αλτάια Όρη, όπου τακετσεδένια (από ύφασμα μάλλινο) γιουρτ (κυκλικές σκηνές με κωνική σκεπή) φαντάζουν σαν κουκκίδες διάσπαρτες στα απέραντα βοσκοτόπια. Ακόμα και στις μόνιμες χειμερινές τους κοινότητες, οι Καζάχοι θέλουν ελεύθερο χώρο γύρω τους. Οι γείτονες μπορεί να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.
περιοδικό Γαιόραμα, τεύχος 59, Ιαν.- Φεβρ. 2004