Ανακαλύφθηκε προϊστορικό πουλί παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι

Προϊστορικό πουλί η ηλικία του οποίου θεωρείται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε παγιδευμένο μέσα σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού από τη Βιρμανία. Την ανακάλυψη ανακοίνωσαν στο Πεκίνο παλαιοντολόγοι από την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένη ρητίνη (ρετσίνι) κωνοφόρων δένδρων που έζησαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η κολλώδης αυτή ρητίνη λίγο πριν καταπλακωθεί από χώμα και θαφτεί για χιλιάδες αιώνες, μάζευε πάνω της διάφορα υλικά, όπως κλαράκια φυτών, φύλλα, άμμο, χώμα, καθώς και έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια, τα οποία κολλούσαν πάνω της και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν.

Το πουλί μήκους 5 εκατοστών βρέθηκε καλά διατηρημένο μέσα στο κεχριμπάρι. Οι παλαιοντολόγοι θεωρούν ότι ανήκει στην ύστερη Κρητιδική περίοδο με «σκελετικό υλικό και μαλακούς ιστούς απαράμιλλης λεπτομέρειας», όπως αναφέρεται στη δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Chinese Science Bulletin.

Παρόλο που λείπουν τμήματα του κρανίου και το μεγαλύτερο μέρος της δεξιάς πτέρυγας και του ποδιού, εξακολουθεί να αποτελεί το πιο πλήρες προϊστορικό δείγμα πουλιού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Με βάση την τελευταία μελέτη, η δομή του σκελετού και τα φτερά του πτηνού μοιάζουν με εκείνα των εναντιόρνιθων που είναι ομάδα εξαφανισμένων πλέον πτηνών. Τα πτηνά αυτά εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά την Κρητιδική περίοδο και εξαφανίστηκαν την ίδια περίοδο με τους συγγενείς τους δεινόσαυρους. Αποτελούσαν τον πιο σημαντικό κλάδο στην εξέλιξη των αρχαίων πτηνών.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει εάν το πουλί ήταν ζωντανό όταν παγιδεύτηκε στο κεχριμπάρι. Το γεγονός ότι λείπουν τα εσωτερικά του όργανα καθώς και ο μαλακός ιστός γύρω από το μηριαίο οστό, δείχνουν ότι μάλλον είχε πεθάνει πριν παγιδευτεί μέσα στο κεχριμπάρι.

Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι η παραπέρα μελέτη αυτού του δείγματος θα ρίξει φως στη διαδικασία διατήρησης του νεκρού πουλιού, καθώς και στην ποικιλομορφία και τη γεωγραφική διασπορά των αρχαίων πτηνών.

πηγή: in.gr και ημερήσιος τύπος                                                                      (διασκευή για τις ανάγκες του μαθητικού γεωπεριοδικού)

Αφήστε μια απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Φεβρουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων