Νέα έρευνα δείχνει ότι στην καρδιά του πυρήνα της γης βρίσκεται πιθανότατα ένας δεύτερος μικρότερος πυρήνας.

Στο κέντρο της Γης, κάτω από τον φλοιό και τον μανδύα, βρίσκεται ο πυρήνας.

Η έκπληξη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων, είναι ότι η καρδιά του πυρήνα  ο εσωτερικός πυρήνας έχει πιθανότατα και μια άλλη ξεχωριστή περιοχή στο κέντρο του. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Νέα έρευνα δείχνει ότι στην καρδιά του πυρήνα της γης βρίσκεται πιθανότατα ένας δεύτερος μικρότερος πυρήνας.”

Tο κέντρο της Γης είναι 1000 βαθμούς θερμότερο απ΄ ότι πιστεύαμε!

αναρτήθηκε το 2014 – Μαρία Ευαγγελέλλη, Α1  

Ο καυτός Πυρήνας της Γης έχει ακόμα μεγαλύτερη θερμότητα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες! Η νέα εκτίμηση από Γάλλους ερευνητές δείχνει ότι είναι περίπου 1.000 βαθμούς Κελσίου θερμότερος απ΄ ότι είχε υποδείξει προηγούμενο πείραμα προ εικοσαετίας, ανεβάζοντας έτσι τη θερμοκρασία του Κέντρου της Γης στους 6.000 βαθμούς Κελσίου, τόσο καυτού όσο και η επιφάνεια του Ήλιου! Συνεχίστε την ανάγνωση του “Tο κέντρο της Γης είναι 1000 βαθμούς θερμότερο απ΄ ότι πιστεύαμε!”

Lloyds: Ανέβηκε στην 38η θέση το λιμάνι του Πειραιά

Έξι (6) θέσεις ανέβηκε ο Πειραιάς στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμανιών, στην  ετήσια λίστα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd’s List.

Το 2017 το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκε στην 38η θέση διεθνώς, από την 44η που ήταν κατά το προηγούμενο έτος. Το 2018 ήταν το  τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου, ακολουθώντας τα δύο ισπανικά λιμάνια, του Αλχεθίρας και της Βαλένθια, που βρίσκονται στην 28η και την 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντίστοιχα.

Επιπλέον, από το 2017, βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εμπορικών λιμανιών.

Πρώτο στην Ευρώπη είναι το λιμάνι του Ρότερνταμ (στη θέση 12 παγκόσμια) της Ολλανδίας και ακολουθούν η Αμβέρσα (στη θέση 14 παγκόσμια) στο Βέλγιο, το Αμβούργο (στη θέση 17 παγκόσμια) και το λιμάνι της Βρέμης στη Γερμανία, τα λιμάνια του Αλγκεθίρας και της Βαλένθια στην Ισπανία. Ακολουθεί ο Πειραιάς.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Lloyds: Ανέβηκε στην 38η θέση το λιμάνι του Πειραιά”

Οι έξι πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου.

Την έκτη θέση στον κατάλογο των πιο σεισμογενών χωρών του κόσμου καταλαμβάνει η Ελλάδα η οποία παρότι κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, απελευθερώνει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας κάθε χρόνο και πλέον του 50% της  σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Οι έξι πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου.”

Νεώτερα από το διάστημα: Το διαστημικό σκάφος “Insight” προσγειώθηκε με επιτυχία στον πλανητη Άρη!

Έπειτα από ένα διαπλανητικό ταξίδι διάρκειας σχεδόν επτά μηνών, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) προσεδαφίστηκε τη Δευτέρα 26/11/18 στον πλανήτη Άρη, έχοντας διασχίσει με επιτυχία την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος έστειλε μάλιστα την πρώτη του φωτογραφία από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το βράδυ της Δευτέρας (η φωτογραφία κάτω).  Λίγο αργότερα, το InSight «ενημέρωσε» ότι έχει ανοίξει τα ηλιακά πάνελ του για να συγκεντρώσει ηλιακή ενέργεια, προκειμένου να μπορεί να επαναφορτίζει σε καθημερινή βάση τις μπαταρίες του.  Είναι η πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (τότε με το ρόβερ Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό – γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Άρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.
Συνεχίστε την ανάγνωση του “Νεώτερα από το διάστημα: Το διαστημικό σκάφος “Insight” προσγειώθηκε με επιτυχία στον πλανητη Άρη!”

Ανακαλύφθηκε προϊστορικό πουλί παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι

Προϊστορικό πουλί η ηλικία του οποίου θεωρείται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια χρόνια ανακαλύφθηκε παγιδευμένο μέσα σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού από τη Βιρμανία. Την ανακάλυψη ανακοίνωσαν στο Πεκίνο παλαιοντολόγοι από την Κίνα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Το κεχριμπάρι είναι απολιθωμένη ρητίνη (ρετσίνι) κωνοφόρων δένδρων που έζησαν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η κολλώδης αυτή ρητίνη λίγο πριν καταπλακωθεί από χώμα και θαφτεί για χιλιάδες αιώνες, μάζευε πάνω της διάφορα υλικά, όπως κλαράκια φυτών, φύλλα, άμμο, χώμα, καθώς και έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια, τα οποία κολλούσαν πάνω της και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ανακαλύφθηκε προϊστορικό πουλί παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι”

Η αποξήρανση της Μεσογείου πριν 5,6 εκατομμυρια χρόνια και η αναγέννησή της.

Πριν από 5,6 εκατομμύρια χρόνια, η Μεσόγειος Θάλασσα εξατμίστηκε και μεταμορφώθηκε σε μια απέραντη έρημο από αλάτι πάχους εκατοντάδων ή χιλιάδων μέτρων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από επιστημονικές έρευνες κατά τη δεκαετία του 1970 και ονομάστηκε «κρίση αλμυρότητας του Μεσσηνίου», από το όνομα της γεωλογικής εποχής κατά την οποία συνέβη (Μεσσήνιος εποχή, πριν 5,6 εκατ. χρόνια).

Η Δυτική λεκάνη της Μεσογείου κατά την έναρξη της αποξήρανσης - The evaporating Mediterranean Sea - BBC
Η λεκάνη της Μεσογείου κατά την έναρξη της αποξήρανσης – The evaporating Mediterranean Sea – BBC

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Η αποξήρανση της Μεσογείου πριν 5,6 εκατομμυρια χρόνια και η αναγέννησή της.”

Η Αρχαιοπτέρυγα

Μιχάλης Γκαγκούλης, Β1 τμήμα

Η εξέλιξη των πουλιών συνέβη κάποια στιγμή στη διάρκεια της Ιουρασικής περιόδου, πριν από περίπου 160 εκατ. χρόνια, όταν μερικοί σαρκοφάγοι δεινόσαυροι άρχισαν να αναπτύσσουν σκελετούς κατάλληλους για πέταγμα στον αέρα και να βγάζουν τα ανάλογα φτερά από το σώμα τους.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Η Αρχαιοπτέρυγα”

Ο Στεγόσαυρος (Stegosaurus)

Κωνσταντίνος Καταγάς, Β1 τμήμα

Απολιθώματα των στεγοσαύρων που βρέθηκαν στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Πορτογαλία χρονολογούνται στην περίοδο του Ιουρασικού, ειδικότερα, πριν από 155 έως 150 εκατομμύρια χρόνια.ΣΤΕΓΟΣ2

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ο Στεγόσαυρος (Stegosaurus)”

Ο Βελοσιράπτορας (Velociraptor)

Μυρσίνη Μακρέλλη, Β1 τμήμα

Ο Βελοσιράπτορας ήταν ένας μεσαίου μεγέθους δρομεοσαυρίδης, με ανώτατο μήκος σώματος περίπου 2 μέτρα και βάρος 15 κιλά. Έζησε πριν από 75 -71 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής Περιόδου. Απολιθώματά του έχουν ανακαλυφθεί στη Μογγολία στην κεντρική Ασία. ΒΕΛΟΣ4 Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ο Βελοσιράπτορας (Velociraptor)”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων