Τοπικά προϊόντα της Κύπρου

Με αφορμή τη  μελέτη της Κύπρου, στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας, η μαθήτρια Βουκλαρή Ειρήνη, του Β1 τμήματος, του σχολείου μας μελέτησε και παρουσιάζει τοπικά προϊόντα της Κύπρου που αποτελούν ένα σημαντικό θησαυρό της τοπικής γαστρονομίας της μεσογειακής μεγαλονήσου:

-Χαρουπόμελο και παστέλι Ανώγυρας: Το χαρουπόμελο είναι το μέλι που παράγεται από τα χαρούπια που θεωρούνται μαύρος χρυσός της Κύπρου.χαρουπομελο

Παφίτικο λουκάνικο: Σε χονδροκομμένο χοιρινό κιμά προστίθεται αλάτι και μετά κόκκινο κρασί μέχρι το κρέας να καλυφθεί. Παραμένει καλυμμένο για 4 ημέρες. Ακολούθως αφαιρείται το κρασί και προστίθενται μπαχαρικά. Με το μίγμα γεμίζονται χοιρινά έντερα και με κόμπους δημιουργούνται διατάξεις 3 – 7 λουκάνικων στο κάθε «σχοινί». Αποξηραίνονται είτε στον ήλιο είτε σε ελεγχόμενες συνθήκες.

.παφιτικο

– Ροδόσταγμα Αγρού: Είναι απόσταγμα ολόκληρου του άνθους της Ροδής της Δαμασκηνής (Rosa Damascena). Το ροδόσταγμα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο σιρόπι διαφόρων ειδών ζαχαροπλαστικής (π.χ. μπακλαβάδες, δάκτυλα, κ.ά.) και σε άλλα γλυκά όπως μαχαλλεπί, ρυζόγαλο, κ.λπ. Χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή σουτζιούκκου, παλουζέ και κιοφτερκών.

ροδοσταγμα

– Παφίτικη πίσσα: Παρασκευάζεται στη Γεροσκήπου, όπου τοπικές βιοτεχνίες ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μάσημα.

πισσα

– Σουτζιούκκος – παλουζές- κιοφτέρκα – έψημα – πορτός: Τα πέντε αυτά παραδοσιακά γλυκά παρασκευάζονται από τον χυμό των σταφυλιών στα χωριά του Τροόδους. Η παρασκευή τους χρονολογείται στο τέλος του 19ου αιώνα οπότε άρχισε η άφθονη παραγωγή σταφυλιών στα χωριά των ορεινών / ημιορεινών περιοχών, ιδιαίτερα στη Μαραθάσα και στην Πιτσιλιά. Ο σουτζιούκκος, ο παλουζές και τα κιοφτέρκα αποτελούν συνοδευτικά ποτού, ιδιαίτερα της ζιβανίας. Ο παλουζές καταναλώνεται ζεστός ή κρύος ως επιδόρπιο. Το έψημα χρησιμοποιείται σε διάφορα γλυκά. Ο πορτός συγκαταλέγεται στις μαρμελάδες.

σουτζιουκος 1σουτζιουκος 2παλουζεςεψημαπορτος

– Πέστροφα Τροόδους: Ψάρι (Οncorhynchusmykiss) γλυκού νερού που εκτρέφεται σε ιχθυοτροφεία που λειτουργούν στην οροσειρά Τροόδους.

πεστροφα

– Τσαμαρέλλα – Απόχτιν: Είναι παραδοσιακοί μεζέδες από αιγινό κρέας με έντονη αλμυρή γεύση. Η παρασκευή των προϊόντων αυτών ανθούσε στα χωριά της Μαραθάσας και στα ορεινά χωριά της Πάφου και ήταν τρόπος διατήρησης του κρέατος. Σήμερα, η τσαμαρέλλα παρασκευάζεται και στην Πιτσιλιά. Θεωρούνται μεζέδες εξαιρετικής νοστιμιάς, ιδιαίτερα με ζιβανία.

τσαμαρελλα

κουφετα 1

– Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου: Είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα και καταναλώνονται ως γλυκό. Η παραγωγή τους ξεκίνησε στην κοινότητα Γεροσκήπου από τον Σοφοκλή Αθανασίου το 1895.

κουφετα

– Χοιρομέρι, ποσυρτή και λούντζα Πιτσιλιάς: Είναι τρία αλλαντικά που παρασκευάζονται κυρίως στην Πιτσιλιά από χοιρινό κρέας το οποίο ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής και καπνίζεται με την καύση κλαδιών γηγενών δένδρων και θάμνων.

χοιρομεριποσυρτηλουντζα

– Κολοκάσι: Το φυτό Κολοκάσια, κοινώς Κολοκάσι (Colocasia esculentum), είναι εδώδιμο φυτό (λαχανικό) που ανήκει στην οικογένεια των Αρωδών (Αraceae). Η παλαιότερη αναφορά στο κολοκάσι της Κύπρου ανάγεται στο 1191 σύμφωνα με την οποία σερβιρίστηκε σε δείπνο για τον εορτασμό του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια στο Κάστρο Λεμεσού.

κολοκασι

– Λουκούμι Γεροσκήπου: Σε βραστό νερό προστίθενται τα υλικά (ζάχαρη, κιτρικό οξύ, άμυλο) και μετά από βρασμό και ανάδευση, προστίθεται άρωμα ή και αμύγδαλα. Αναλόγως της επιθυμητής γεύσης, δυνατό να προστεθεί χρωστική. Το παχύρρευστο μείγμα που δημιουργείται χύνεται σταδιακά σε καλούπια. Αφού πάρει την τελική του μορφή και κρυώσει, τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια τα οποία συσκευάζονται πασπαλισμένα συνήθως με ζάχαρη άχνη.

λουκουμι

– Γλυκό αμυγδάλου: Παραδοσιακό γλυκό της περιοχής Κούρη – Ξυλούρικου, το οποίο παρασκευάζεται με βασική πρώτη ύλη την αμυγδαλόψιχα.

γλυκο αμυγδαλου

– Λουκάνικο Πιτσιλιάς: Παρασκευάζεται στις κοινότητες της Πιτσιλιάς από χοιρινό χονδροκομμένο κιμά που ωριμάζει σε κόκκινο ξηρό κρασί της περιοχής και στον οποίο προστίθενται διάφορα μπαχαρικά και καπνίζεται με καύση κλαδιών γηγενών δέντρων ή θάμνων.

λουκ πιτσιλ

 – Λαγγόπιττες Ριζοκαρπάσου: Τρυπητές πίττες οι οποίες ψήνονταν πάνω στην «πλάκαν»- είδος πέτρας πάχους περίπου 3 εκατοστών που είναι στρογγυλεμένη και λεία και τοποθετείται πάνω στα κάρβουνα. Οι λαγγόπιττες Ριζοκαρπάσου καταναλώνονταν ζεστές ή κρύες με μέλι ή χαρουπόμελο ή/και έψημα.

λαγγοπιττες

– Χαλίτζια Τηλλυρίας: Είναι μαλακό τυρί, λευκού χρώματος, με τρύπες και υπόξινη γεύση. Παρασκευάζεται στην περιοχή Τηλλυρίας από νωπό αιγοπρόβειο γάλα αμέσως μετά το άρμεγμα. Καταναλώνονται είτε κομμένα στη σαλάτα είτε με ψωμί, είτε μόνα τους ραντισμένα με ελαιόλαδο και πασπαλισμένα ρίγανη.

χαλιτσια

– Αρκατένα Ομόδους: Είδος κουλουριού που ζυμώνεται με προζύμι από αφρό που παράγεται λόγω ζύμωσης των ρεβιθιών. Μπορούν να καταναλωθούν ως μαλακά κουλούρια είτε ως ψωμιά είτε ως παξιμάδια.

αρκατενα

– Μαξίλλες Λυσού: Είδος παστού σύκου που καταναλώνονται ως γλυκό ή με καρύδια.

μαξίλλες

– Χαλλούμι: Η ιστορία παραγωγής του ήταν γνωστή από παλαιοτάτων χρόνων. Το 1556 γίνεται αναφορά σε χειρόγραφο του Δόγη Leonardo Dona στο calumi. Στον χάρτη παρουσιάζεται η μέθοδος παραγωγής του φρέσκου και του ώριμου χαλλουμιού, αλλά και οι ιδιαιτερότητές του στη γαστρονομία.

χαλούμι

– Φλαούνα: Η φλαούνα είναι αναστάσιμο σύμβολο, συνδέεται με διάφορα πασχαλινά έθιμα και προσφέρεται ως κεραστικό. Καταναλώνεται ζεστή ή κρύα ή ως παξιμάδι και συνοδεύει διάφορα ροφήματα.

φλαουνα

 -Σιεφταλιές: Η σιεφταλιά είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Αν και έχουν πολλές ομοιότητες με τα γαλλικά crépinette (η χρονική περίοδος της ονομασία τους τοποθετείται γύρω στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα), ωστόσο, δεν υπάρχουν καθόλου ιστορικές πηγές ή αναφορές, εάν τα Σιεφταλιά εισήχθηκαν στην Κύπρο από τους Φράγκους (13ος – 15ος αιώνας).Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλατιού και μαύρου πιπεριού. Κάποιες παραλλαγές θέλουν να προσθέτουν και άλλα καρυκεύματα, όπως δυόσμο ή ακόμη ψίχα από βρεγμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο. Ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (σκέπη) (στην κυπριακή διάλεκτο πάννα), περνιέται έπειτα σε σιδερένια μακριά καλαμάκια (στην κυπριακή διάλεκτο σμίλες) και ψήνεται στα κάρβουνα. Τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τα σουβλάκια, αφού όταν ψηθούν, τότε μπαίνουν σε ζεστή κυπριακή πίτα μαζί με κομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι, λεπτοκομμένο λαχανο (κραμπί) και μαϊντανό. Απαραίτητα στην πίτα τοποθετείται και μισό λεμόνι. Είναι πάρα πολύ διαδεδομένο να σερβίρονται μαζί με τα σουβλάκια, οπότε η παραγγελία σε αυτή την περίπτωση παίρνει το όνομα “μιξ” (ανάμεικτα).

σαφταλιες

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:

http://www.iefimerida.gr/news/15988/%CF%84%CE%B1-28-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CE%B4%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC

 

 

Αφήστε μια απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μάρτιος 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων