Η περίπτωση της Σκάλας Σκαμνιάς.
Γράφει ο Λάμπρος Δουβαλέτας, Α1 τάξη. Οι φωτογραφίες πάρθηκαν το Νοέμβριο από τον μαθητή, στην περιοχή της Κάγιας (Σκάλα Σκαμνιάς).
Από τις αρχές του 2015, ένα έντονο κύμα προσφύγων παρουσιάζεται στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου Χίο, Σάμο, Λέρο, Ρόδο και ιδιαίτερα στη Λέσβο και στην Κω. Το 50% των μεταναστών βγαίνει στη Λέσβο, οι περισσότεροι στο χωριό Σκάλα Σκαμνιάς.
Το πρόβλημα των ανθρώπινων ροών δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες αλλά και τους μετανάστες.
Πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που στην πατρίδα τους γίνεται πόλεμος, επίσημα αναγνωρισμένος από τα άλλα κράτη, έτσι αυτοί έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ένα άλλο κράτος για να προστατευτούν, καθώς και οι οικογένειές τους, από τις βόμβες και να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου.
Μετανάστες (οικονομικοί μετανάστες) είναι όσοι στην πατρίδα τους αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα και αναζητώντας μία καλύτερη ζωή, πολλές φορές μαζί και με τις οικογένειές τους, επιλέγουν να μεταναστεύσουν, παράνομα, σε άλλο κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση σε πλούσια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσφυγες σ’ αυτή την περίπτωση είναι οι Σύριοι όπου στην πατρίδα τους γίνεται πόλεμος, έτσι σύμφωνα με τους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου έχουν το δικαίωμα να μεταναστεύσουν σε ένα άλλο κράτος και να παραμείνουν εκεί.
Αυτή τη μαζική αναγκαστική μετακίνηση ακολουθούν και οι μετανάστες (οικονομικοί μετανάστες π.χ. Πακιστανοί, Ιρανοί, Σομαλοί αλλά κυρίως Αφγανοί) όπου, μπλέκονται με τους πρόσφυγες και δηλώνονται και αυτοί το ίδιο.
Βέβαια και σ’ αυτές τις χώρες απ’ τις οποίες προέρχονται προηγήθηκαν πόλεμοι και συγκρούσεις και συνεχίζονται ακόμα, με μικρότερη ένταση, με τις ανάλογες επιπτώσεις στις τοπικές τους κοινωνίες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (17 Νοεμβρίου) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέσα στο 2015 στην Ελλάδα έφτασαν 689.686 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους το 25% είναι παιδιά. Από αυτούς το 62% είναι Σύριοι και το 23% Αφγανοί.
-
Μόνο στη Λέσβο έφτασαν 397.758 άνθρωποι, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς.
-
Μόνο τον Νοέμβριο έχουν φτάσει στη Λέσβο 54.952 άτομα, δηλαδή κατά μέσο όρο 3.200 άτομα την ημέρα.
Το μέγιστο της ροής καταγράφηκε τον Οκτώβριο, οπότε στην Ελλάδα έφτασαν 210.824 άτομα, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχαν έρθει μόλις 7.432. Πάνω από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από τους οποίους 70 είναι παιδιά.
Η αιτία που γεννά τις τεράστιες αυτές ανθρώπινες ροές είναι οι πόλεμοι που γίνονται για οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Κυρίως για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής οι εμπλεκόμενοι είναι πάρα πολλοί: Aμερική – Ρωσία – Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία – ISIS – Συρία – Ιράκ – Κράτη του Κόλπου – Σαουδική Αραβία και άλλοι.
Η πιο λογική λύση του προβλήματος αυτού είναι ο τερματισμός του πολέμου. Όσο όμως απλή κι αν φαίνεται, και είναι για εμάς, τόσο δύσκολη και πολύπλοκη είναι, αφού εμπλέκονται μεγάλα και αντίθετα συμφέροντα των ισχυρών κρατών της γης αλλά και των τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως και η πατρίδα μας, αφού είναι μέλος της Ένωσης, εκτός αυτού ανήκει και στο ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό έχει και στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχουμε και εμείς, στην καταστροφή ξένων χωρών και λαών, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένα προς τους λαούς αυτούς.
Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ…
Το μεγάλο ταξίδι των προσφύγων και των μεταναστών αρχίζει από τα βάθη της Τουρκίας (σύνορα Συρίας-Τουρκίας) όπου από εκεί αρχίζει και δρα και η τουρκική μαφία (δουλέμποροι) ως στα Μικρασιατικά παράλια που τους μεταφέρουν, υποτίθεται, κρυφά από τις επίσημες Τουρκικές αρχές, με ότι βάρκες διαθέτουν, στα κοντινότερα νησιά του Αιγαίου, με προορισμό κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά την αποβίβασή τους στα νησιά δέχονται τη φιλοξενία και τις πρώτες βοήθειες απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ταυτόχρονα όμως κάποιοι τους εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν σε βάρος τους.