Η σύγκρουση της Ινδικής με την Ευρασιατική πλάκα έδωσε τον σεισμό των 7,8 R στο Νεπάλ.

Ο τρομερός σεισμός των 7,8 R στο Νεπάλ και οι πολύ μεγάλοι μετασεισμοί που τον συνοδεύουν συνέβη σε μια από τις πιο σεισμογόνες περιοχές της γης, εκεί όπου η Ινδική λιθοσφαιρική πλάκα συγκρούεται με την Ευρασιατική.

Πριν 70 περίπου εκατομμύρια χρόνια η Ινδική λιθοσφαιρική πλάκα αποκολλήθηκε από την Γκοντβάνα ΙΝΔΙΚΗ ΠΛΑΚΑ(από εκεί περίπου που βρίσκεται σήμερα η Ανατολική Αφρική), και κινούμενη προς τα βόρεια με ταχύτητα περίπου 15 εκατοστά το χρόνο, συγκρούστηκε με την Ευρασιατική πλάκα, σχηματίζοντας την επιβλητική οροσειρά των Ιμαλαϊων.ΙΝΔΙΚΗ ΠΛΑΚΑ2

Ακόμα και σήμερα, η Ινδική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, με ρυθμό γύρω στα 4-5 εκατοστά το χρόνο, ασκώντας τεράστιες δυνάμεις πάνω στη δεύτερη, αναγκάζοντας τη μεγάλη οροσειρά των Ιμαλαΐων να ψηλώνει ακόμα και σήμερα, κατά περίπου 5 χιλιοστά το χρόνο.ΙΜΑΛΑΙΑ1


Στη ζώνη σύγκρουσης των δύο λιθοσφαιρικών πλακών συσσωρεύονται τεράστια ποσά δυναμικής ενέργειας. Όταν οι δυνάμεις ξεπεράσουν το όριο θραύσης των πετρωμάτων δημιουργούνται μεγάλα ρήγματα ή ενεργοποιούνται άλλα παλαιότερα, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ μεγάλους σεισμούς.

Οι σεισμολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και καιρό την τεράστια σώρευση ενέργειας στα πετρώματα της περιοχής του Νεπάλ. Δεδομένου μάλιστα ότι στην περιοχή είχε να συμβεί ισχυρός σεισμός από το 1934, όταν ένας τρομερός σεισμός 8,1 R σκότωσε πάνω από 10.000 ανθρώπους, περίμεναν με ανησυχία να συμβεί μια τέτοια μεγάλη δόνηση.

Μερικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι το τελευταίο χτύπημα του Εγκέλαδου ίσως δεν ήταν αρκετά ισχυρό για να απελευθερώσει όλη τη συσσωρευμένη ενέργεια. Μιλώντας στο BBC, ο Λορέν Μπολινγκέρ, γεωλόγος της γαλλικής ερευνητικής υπηρεσίας CEA, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι, «… πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν ισχυρό σεισμό στα δυτικά και τα νότια αυτής της περιοχής τις επόμενες δεκαετίες…».

Αφήστε μια απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Απρίλιος 2015
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων