Τα παγόβουνα

Μάγδα Μαλλιαρού,  Α2 Τάξη

Τα παγόβουνα είναι μεγάλα κομμάτια παγωμένου γλυκού νερού που αποκόπτονται από ένα παγετώνα και επιπλέουν ελεύθερα στην ανοιχτή θάλασσα. 

pic1Οι παγετώνες είναι μεγάλες μάζες πάγων που δημιουργούνται στα ψηλά βουνά ή στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, δηλαδή σε μέρη όπου το χιόνι που πέφτει είναι περισσότερο από αυτό που προλαβαίνει να λιώσει. 

Δημιουργούνται από τη συσσώρευση του νέου χιονιού επάνω στο χιόνι που ήδη υπάρχει. Τα στρώματα του χιονιού συμπιέζονται, με αποτέλεσμα ο αέρας που είναι παγιδευμένος μεταξύ των νιφάδων να φεύγει προς τα έξω, όπως ακριβώς σε μια χιονόμπαλα.

Ο παγετώνας κινείται, εξαιτίας της βαρύτητας, προς τις υψομετρικά χαμηλότερες περιοχές και τις κοιλάδες. Καθώς συμβαίνει αυτό ένα μικρό μέρος του παγετώνα εξατμίζεται, ενώ το μέρος του που λιώνει τροφοδοτεί τα ρυάκια και τους ποταμούς.

pic2

Όταν ο παγετώνας καταλήξει στη θάλασσα, η επαφή του με το σχετικά ψηλότερης θερμοκρασίας θαλασσινό νερό τον αποκόπτει σε τεράστια κομμάτια, που λέγονται παγόβουνα.

Kατά τη  διαδικασία πήξης του νερού ο όγκος μιας συγκεκριμένης ποσότητας νερού αυξάνεται. Επομένως, το νερό σε στερεή κατάσταση (πάγος) έχει μικρότερη πυκνότητα απ’ ό,τι στην υγρή.

pic4             

       Η πυκνότητα του πάγου είναι περίπου 920 kg/m³  ενώ του θαλασσινού νερού περίπου 1025 kg/m³, συνεπώς τα παγόβουνα είναι ελαφρύτερα από το νερό, για το λόγο αυτό επιπλέουν στη θάλασσα, με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι βυθισμένο μέσα στο νερό.

Τυπικά μόνο το ένα δέκατο του όγκου ενός παγόβουνου είναι πάνω από την επιφάνεια του νερού. Κάποια μάλιστα μπορεί να φτάσουν σε ύψος τα 120 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα 500 μέτρα κάτω από  την θάλασσα.

 pic3

Στην φωτογραφία (Neal Young, Australian Antarctic Division) ένα παγόβουνο στο μέγεθος του Λουξεμβούργου! αποκόπτεται από ένα παγετώνα στην Ανταρκτική μετά από χτύπημα από άλλο γιγάντιο παγόβουνο το Β9Β. (Ιαν–Φεβρ. 2010).

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν (NASA) τη δημιουργία ενός παγόβουνου σε ένα παγετώνα της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο δημιουργήθηκε μεταξύ 4ης και 20ης  Νοεμβρίου 2013 και είχε το μέγεθος της Σιγκαπούρης!

 

Τα περισσότερα παγόβουνα δημιουργούνται στην Αρκτική περιοχή (κυρίως από τους παγετώνες της Γροιλανδίας) καθώς και στην Ανταρκτική.  

pic5

 

 

 

 

 

 

pic6

 

  Τα ανταρκτικά παγόβουνα είναι μεγαλύτερα, έχουν σχήμα τραπεζοειδές και μπορεί να έχουν μήκος χιλιομέτρων.  

pic8

Στη φωτογραφία εικονίζεται το παγόβουνο Α22Α στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό (NASA)

  pic10

 

                                                                                

Τα   αρκτικά  παγόβουνα μπορεί να έχουν οποιοδήποτε σχήμα και μέγεθος. 

Μετά τη δημιουργία τους τα παγόβουνα παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα προς τις εύκρατες ζώνες.

Τα περισσότερα παγόβουνα τα συναντάμε στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο κινούνται προς τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής.

Καθώς κατεβαίνουν σε θερμότερες ζώνες η τήξη τους γίνεται ταχύτερη, μέχρι που διασπώνται σε πολύ μικρότερα τμήματα και αυτοδιαλύονται.

Δείτε στο Video που ακολουθεί τη διάλυση ενός παγόβουνου που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου θαλάσσιου κύματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δεκέμβριος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων