Στην τάφρο των Μαριαννών κινηματογραφήθηκε ένα είδος ψαριού που ζει σε βάθος 8 χιλομέτρων!

Βαθιά στην καρδιά της Τάφρου των Μαριανών, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen σημείωσαν ένα νέο ρεκόρ καταγράφοντας ένα είδος ψαριού να κολυμπά στον πυθμένα της μεγάλης ωκεάνιας τάφρου, σε βάθος άνω των 8.000 μέτρων.  

Κατά τη διάρκεια μιας λεπτομερούς μελέτης της τάφρου από το Ωκεανογραφικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου, οι επιστήμονες γύρισαν πλάνα από ένα τύπο snailfish που κολυμπούσε στο βυθό σε βάθος 8.145 μέτρων!  Συνεχίστε την ανάγνωση του “Στην τάφρο των Μαριαννών κινηματογραφήθηκε ένα είδος ψαριού που ζει σε βάθος 8 χιλομέτρων!”

Γνωρίζω τους παγετώνες.

Κακάμπουρας Κωνσταντίνος, Α2 Τάξη

Παγετώνες ονομάζουμε τις μεγάλες μάζες πάγου που δημιουργούνται σε πολύ ψηλά βουνά ή σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Πώς δημιουργούνται:

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία παγετώνων είναι, το χιόνι που συσσωρεύεται κάθε χρόνο  στις περιοχές αυτές να είναι περισσότερο από αυτό που χάνεται, εξαιτίας της τήξης και της εξάτμισής του.

Σαν αποτέλεσμα οι μάζες χιονιού που συνεχώς συσσωρεύονται, μετατρέπονται λόγω της πίεσης του βάρους των σε πάγο που κινείται προς τη θάλασσα σαν ποτάμι, με ταχύτητα που εξαρτάται από την κλίση του εδάφους.

Οι παγετώνες γλιστρούν πάνω σ’ ένα στρώμα νερού, που δημιουργείται από την τήξη τους εξ αιτίας του βάρους των. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Γνωρίζω τους παγετώνες.”

Πλάσματα της αβύσσου.

Ραφαήλ Δαγκλής, Α1 Τάξη

Στα μεγάλα βάθη των ωκεανών κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι. Υπάρχει τεράστια πίεση, σκοτεινιά, ήρεμα νερά και βυθοί που αποτελούνται από μαλακά ιζήματα.

Η αβυσσική πανίδα παρόλο που είναι σπάνια περιλαμβάνει πολλά είδη ψαριών, όλα προσαρμοσμένα σε ένα περιβάλλον που η μέρα με τη νύχτα δεν εναλλάσσονται, που δεν υπάρχουν εποχιακές αλλαγές.

Ο ανταγωνισμός στην εύρεση τροφής είναι μεγάλος και τα πλάσματα που ζουν εκεί είναι εξοπλισμένα με ασυνήθιστα γνωρίσματα για την επιβίωσή τους. Επειδή το φαγητό είναι σπάνιο, τα περισσότερα ζώα έχουν μεγάλα σαγόνια για να καταπίνουν οτιδήποτε αποτελεί τροφή, οργώνοντας την άμμο που υπάρχει στον πυθμένα για να την βρουν. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Πλάσματα της αβύσσου.”

Τα παγόβουνα

Μάγδα Μαλλιαρού,  Α2 Τάξη

Τα παγόβουνα είναι μεγάλα κομμάτια παγωμένου γλυκού νερού που αποκόπτονται από ένα παγετώνα και επιπλέουν ελεύθερα στην ανοιχτή θάλασσα. 

pic1Οι παγετώνες είναι μεγάλες μάζες πάγων που δημιουργούνται στα ψηλά βουνά ή στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, δηλαδή σε μέρη όπου το χιόνι που πέφτει είναι περισσότερο από αυτό που προλαβαίνει να λιώσει. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Τα παγόβουνα”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δεκέμβριος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων