Τσουνάμι στο Θερμαϊκό κόλπο έσωσε το 479 π.χ. την Ποτίδαια από τους Πέρσες…

Η αρχαία Ποτίδαια στη Χαλκιδική θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Περσών, αν ένα τεράστιο τσουνάμι δεν σάρωνε τα στρατεύματα του σατράπη Αρτάβαζου, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
«Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος περιέγραψε την παράξενη υποχώρηση της παλίρροιας και τα τεράστια κύματα στην Ποτίδαια, καθιστώντας τη μαρτυρία του την πρώτη περιγραφή ενός ιστορικού τσουνάμι» αναφέρει η ομάδα του Κλάους Ράιχερτερ στο Πανεπιστήμιο του Άαρχαους.
Η αρχαία Ποτίδαια βρισκόταν στη θέση της σημερινής Νέας Ποτίδαιας στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, λίγο βόρεια της χερσονήσου Κασσάνδρας, η οποία ονομαζόταν τότε Παλλήνη. Το χειμώνα του 479 π.χ. η πόλη πολιορκήθηκε χωρίς να ηττηθεί από τη μεγάλη στρατιά του Αρτάβαζου, σατράπη της Περσικής Αυτοκρατορίας. Προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η πόλη σώθηκε από τσουνάμι, η ομάδα του Δρ Ράιχερτερ πραγματοποίησε δειγματοληψίες ιζημάτων στις βόρειες και ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού.

Τα κόκκινα αστέρια αντιστοιχούν στα σημεία δεγματοληψίας (Πηγή: K.Reicherter, RWTH Aachen University)
Τα υλικά από τους πυρήνες των ερευνητικών γεωτρήσεων αποκάλυψαν ενδείξεις «θαλάσσιων συμβάντων υψηλής ενέργειας» που χρονολογήθηκαν στον 5ο π.χ. αιώνα. Τις ενδείξεις αυτές ενισχύουν τα ευρήματα στην αρχαία πόλη της Μένδης, λίγο νότια της Ποτίδαιας όπου, πολύ αρχαιότερα θαλάσσια όστρακα μεταφέρθηκαν από τον πυθμένα του κόλπου βαθιά μέσα στις ακτές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δημιουργία μοντέλων της σεισμικής δραστηριότητας στη λεκάνη του Βορείου Αιγαίου δείχνει ότι η περιοχή θα μπορούσε να πληγεί και στο μέλλον από μεγάλα τσουνάμι. Ο Θερμαϊκός Κόλπος, επισημαίνει ο Ράιχερτερ, δεν περιλαμβάνεται σήμερα στις δέκα ελληνικές περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τσουνάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αρχές θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης του Θερμαϊκού στην εν λόγω λίστα, δεδομένου μάλιστα ότι οι ακτές του είναι πυκνοκατοικημένες.

Η μελέτη παρουσιάστηκε το 2012 στο ετήσιο συνέδριο της Σεισμολογικής Εταιρείας Αμερικής (SSA) στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

 

Δείτε σχετικό 3d ANIMATION παραγωγής Pyrseia Informatics:

Αφήστε μια απάντηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οκτώβριος 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων