Λεσεψιανοί μετανάστες

Εικόνα1Από το Ραφαήλ Παλαιολόγο της Β΄ Τάξης.

«Ψάρια εισβολείς» έχουν εμφανιστεί σε μεγάλους αριθμούς και εξαπλώνονται ραγδαία στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, όπως και όλης της Μεσογείου, με αδιευκρίνιστες, προς το παρόν, συνέπειες στο μεσογειακό οικοσύστημα.

Τα νέα αυτά είδη ψαριών μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τα «ντόπια» είδη ψαριών, καθώς μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις ανταγωνισμού, καταλαμβάνοντας τον ζωτικό τους χώρο και καταναλώνοντας την τροφή τους.

Για περισσότερα δείτε την παρακάτω παρουσίαση:  

[slideboom id=908174&w=425&h=370]

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιουργεί ένα νέο νησί στην Ιαπωνία!

japan-neo-nhsi_1
Ένα νέο νησί δημιουργείται στις ακτές της Νισινοσίμα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ένα νέο νησί δημιουργείται στις ακτές της Νισινοσίμα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Eμφανίσθηκε  σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων νοτίως του Τόκιο, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού να μεγαλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες και εικόνες που δίνουν στη δημοσιότητα οι ιαπωνικές αρχές.

Ενώ την Τετάρτη 20/11 ήταν κυκλικό με διάμετρο 200 μέτρα, το νέο νησί το οποίο δεν έχει ακόμη όνομα, επιμηκύνθηκε σε σχήμα πατάτας με μήκος 400 μέτρα και πλάτος 200, εξήγησε εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιουργεί ένα νέο νησί στην Ιαπωνία!”

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη και βρίσκεται στον βυθό του Ειρηνικού.

tamu masifΤο μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη ανακαλύφθηκε στo βυθό του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού και λέγεται Ταμού Μασίφ. Με τεράστιο πλάτος 650 χιλιομέτρων, ύψος 4.000 μέτρων και πολύ μεγάλο όγκο 2,5 εκατ. κυβικών χιλιομέτρων, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε έκταση (310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) από τον προηγούμενο κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, το ενεργό ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης, το οποίο όμως είναι αρκετά ψηλότερο (9.000 μ).

Το Ταμού Μασίφ είναι μόνο 25% μικρότερο σε όγκο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, το «Όρος Όλυμπος» στον Άρη, το οποίο έχει μικρότερο πλάτος (625 χιλιόμετρα), αλλά πολύ μεγαλύτερο ύψος (σχεδόν 22.000 μ). Συνεχίστε την ανάγνωση του “Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη και βρίσκεται στον βυθό του Ειρηνικού.”

Tο αλάτι, οι Τουαρέγκ, το εμπόριο αλατιού στη Σαχάρα.

Γράφει η Έλενα  Μουραντίδου από τη Β τάξη.

Τι είναι το αλάτι.

Το αλάτι είναι η χημική ένωση του χλωρίου και του νατρίου που δημιουργούν το χλωριούχο νάτριο (NaCl) το οποίο είναι άχρωμο, σε κρυσταλλική μορφή και παραλαμβάνεται από τη θάλασσα, στις αλυκές είτε από τη γη, στα αλατωρυχεία.

001

 Το λευκό χρώμα του οφείλεται στην κοκκώδη δομή του, ενώ άλλες αποχρώσεις προέρχονται από προσμείξεις με φύκια, κατάλοιπα απολιθωμάτων και διάφορα ορυκτά, ανάμεσά τους το θειικό ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Χρησιμοποιείται στην ιατρική, στη βιομηχανία για την κατασκευή λιπασμάτων, σόδας αλλά και στη μαγειρική. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Tο αλάτι, οι Τουαρέγκ, το εμπόριο αλατιού στη Σαχάρα.”

Γενεύη – Βέρνη: Εικόνες των δύο πόλεων της Ελβετίας μέσα από το φακό της Μυρσίνης Παπαδοπούλου από τη Γ΄ τάξη.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Γενεύη – Βέρνη: Εικόνες των δύο πόλεων της Ελβετίας μέσα από το φακό της Μυρσίνης Παπαδοπούλου από τη Γ΄ τάξη.”

Αβυσσαίοι Οργανισμοί

Γράφει ο Δημήτρης Δελήβεης από την Α Τάξη.

Διάφοροι παράξενοι οργανισμοί ζουν στα μεγάλα βάθη της θάλασσας (στην άβυσσο), όπου υπάρχει απόλυτο σκοτάδι και τα νερά είναι ακίνητα και ψυχρά (- 5 βαθμούς Κελσίου).

Το φως του ήλιου δε φτάνει ποτέ εκεί, γιατί δε διαπερνά τα 500 μ. νερού και η πίεση είναι τεράστια αφού στα 5000 μ. φτάνει τις 500 περίπου ατμόσφαιρες!

Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας ξεπερνά τα 10.000 μ. και οι εξερευνήσεις μέχρι σήμερα έχουν φτάσει μόνο στα 8.000 μ. Στα βάθη αυτά ο πυθμένας είναι πολύ μαλακός, σκεπασμένος με ζωικά και φυτικά λείψανα και οι συνθήκες ζωής πολύ διαφορετικές για τους παράξενους οργανισμούς που ζουν εκεί. Συνεχίστε την ανάγνωση του “Αβυσσαίοι Οργανισμοί”

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Δεκέμβριος 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ΑΡΧΕΙΟ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων