Σήμερα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου , γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα. Στη Θράκη υπάρχει η παράδοση οι γυναίκες να φτιάχνουν ένα γλύκισμα που το ονομάζουν βαρβάρα και να το μοιράζουν σε φίλους, συγγενείς και γείτονες. Το γλυκό αυτό είναι ένας χυλός με σιτάρι, ζάχαρη, καρύδια, σουσάμι,κανέλα, σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα.
Η «βαρβάρα» παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα της γιορτής της, στις 4 Δεκεμβρίου, μοιράζεται οπωσδήποτε σε 3 σπίτια που έχουν παιδιά κατά το έθιμο. Ουσιαστικά γίνεται μια ανταλλαγή «βαρβάρας» και φυσικά ο συναγωνισμός για το ποια νοικοκυρά κάνει την καλύτερη, καλά κρατεί, μιας και οι συνταγές είναι πολλές και ποικίλες.
Πρόσφατα σχόλια