Ένα βιβλίο κλασικής επιστημονικής φαντασίας, το οποίο όμως κρύβει πίσω του μια κοινωνιολογική/ανθρωπολογική αφήγηση. Ο Σεβέκ, ένας προικισμένος φυσικός που ζει στην αναρχική κοινωνία του πλανήτη Ανάρες, νιώθει φυλακισμένος που δεν μπορεί να μοιραστεί τα ταλέντα του με τους άλλους ανθρώπους, ενώ αναγκάζεται να εκτελεί χειρονακτική εργασία και να ζει σε συλλογικές δομές.
Κάποια στιγμή επαναστατεί και πηγαίνει στον μητρικό πλανήτη, τον Γιουράς, όπου ενθουσιάζεται που βρίσκεται μεταξύ ισάξιων, ως προς τις επιστημονικές ικανότητες ατόμων. Σύντομα όμως αντιλαμβάνεται ότι στο πολιτικό σύστημα του Γιουράς υπάρχουν έννοιες όπως πλούτος, φτώχεια, πόλεμος, εξουσία, εκμετάλλευση. Έτσι ως βαθιά κοινωνικό και πολιτικό όν πρέπει να αντιδράσει.
Η Ursula Le Guin στέκεται κριτικά απέναντι και στα δύο καθεστώτα. Ο ήρωάς της δεν μπορεί να ενταχθεί στη συλλογικότητα των ομοίων του Αντάρες, όμως δεν μπορεί και να δεχτεί την ανισότητα του συστήματος στον Γιουράς. Παγιδευμένος ανάμεσα στους δυο κόσμους, αναρχικός παντού, καταλήγει να μην ανήκει πουθενά.