Πλησιάζει η μεγάλη εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου. Τι όμως γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα; Τι έγινε τότε; Πρέπει να μάθουμε….
Αφορμή για συζήτηση αλλά και να εντοπίσουμε αρχικές γνώσεις των παιδιών στάθηκαν τα εξής βίντεο:
Πρώτα ασχοληθήκαμε με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είδαμε την εικόνα της Παναγίας με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, περιγράψαμε τι βλέπουμε, φανταστήκαμε τι μπορεί να λένε και στη συνέχεια την δραματοποιήσαμε μέσα στην τάξη. Κάποια παιδιά βλέποντας σε εικόνα τον κρίνο είπαν πως έχουν στην αυλή τους αυτό το λουλούδι και μας το έφεραν στην τάξη.
Πολλές γνώσεις αλλά και αφορμές για συζήτηση πήραμε από το βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου, “Πως να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης”, εκδόσεις Ψυχογιός.
Εντύπωση προκάλεσαν στα παιδιά τα ρούχα του τσολιά, και αφού τα μελετήσαμε και είδαμε από τι αποτελούνται αποφασίσαμε να κάνουμε το δικό μας τσολιά και τη δική μας Αμαλία και να τα στολίσουμε στην τάξη μας…
Ένας μαθητής ανέφερε πως έχει αυτά τα ρούχα του τσολιά σε μια σακούλα στην ντουλάπα του ψηλά, και του ζητήσαμε εφόσον το θέλει να μας τα φέρει να τα δούμε και από κοντά… τα παιδιά ξετρελάθηκαν και ήθελαν να τα δοκιμάσουν. Η στολή των κοριτσιών είναι η παραδοσιακή στολή του Έμπωνα, ένα χωριό εδώ στη Ρόδο.
κάναμε και κατασκευή με το τσαρούχι που τόσο τους εντυπωσίασε, και έναν τσολιά απο χαρτί υγείας…
Τι γνωρίζουμε για τη σημαία μας; Θυμόμαστε όσα μάθαμε για αυτήν τον Οκτώβριο; Πόσες γραμμές έχει; Τι συμβολίζουν; Ποια τα χρώματα της ελληνικής μας σημαίας και γιατί είναι αυτά;
Βάλαμε σε σειρά τα γράμματα και τους αριθμούς για να γράψουμε 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821. Τα κρεμάσαμε όλα μαζί και ετοιμάσαμε το φόντο για την ημέρα που θα πούμε τα ποιήματά μας.
Επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του Ν. Γύζη, “το κρυφό σχολειό” και το δραματοποιήσαμε μέσα στην τάξη. Μιλήσαμε για τα χρώματα, τι βλέπουμε, τι συνέβαινε τότε και για ποιο λόγο…
Γνωρίσαμε τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά της ηλικίας μας την εποχή της επανάστασης. Είχαν ποδήλατα και tablet; Είχαν τηλεόραση και υπολογιστές; πως έπαιζαν; Παρατηρήσαμε πως αρκετά παιχνίδια υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Έτσι λοιπόν παίξαμε κουτσό…
Κρυφτό…
που’ ναι που’ ναι το δαχτυλίδι…
πετάει, πετάει…
τυφλόμυγα…
γυρω γύρω όλοι…
Τέλος ψηφίσαμε ποιο παιχνίδι μας άρεσε περισσότερο και συγκρίναμε τα αποτελέσματα μεταξύ τους. Το αγαπημένο παιχνίδι της τάξης είναι … η τυφλόμυγα!!!
Το ρομποτάκι της τάξης μας ο Μόη, μπερδεύει την ημερομηνία της επανάστασης. Δεν μπορεί να την μάθει εύκολα. Έτσι τα παιδιά καλούνται να τον προγραμματίσουν να πατήσει στα νούμερα με τη σωστή σειρά για να μάθει το 1821.
Μάθαμε να τραγουδάμε με πολύ ενθουσιασμό το τραγούδι “Να΄τανε το 21”
Στη συνέχεια στην ολομέλεια της τάξης παρουσιάσαμε με εικόνες κάποιους από τους ήρωες της Επανάστασης του 1821, μιλήσαμε για την δράση τους και τον ρόλο τους στον αγώνα για την ελευθερία. Στη συνέχεια, τοποθετήσαμε εικόνες και ονόματα ανακατεμένα ενώ τα παιδιά έπρεπε να βρουν τον ήρωα που περιγραφαμε κ έπειτα το όνομά του φτιάχνοντάς το σαν παζλ. Για παράδειγμα: “Ήταν καπετάνιος και στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Τον έλεγαν και Γέρο του Μοριά. Συχνά φορούσε και μια περικεφαλαία “. Έτσι τα παιδιά έβρισκαν πρώτα ποιος είναι, μετά τη φωτογραφία του και τέλος την εικόνα με το όνομά του.
Διαβάσαμε το παραμύθι του Φ. Μανδηλαρα, “Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, δυο γυναίκες στην επανάσταση”
και εντοπίσαμε στο χάρτη τα νησιά των δυο γυναικών.
Είδαμε και ακούσαμε την οπτικοποίηση του παραμυθιού “Ασπρογάλανο πανί”, της Γ. Σουρέλη μέσω διαδικτύου.
Έπειτα, συζητήσαμε το βίντεο που παρακολουθήσαμε. Τα παιδιά αντάλλαξαν απόψεις για το ποια είναι τα χρώματα που ταιριάζουν στην Ελλάδα και γιατί. Ακόμη απάντησαν σε ερωτήσεις κατανόησης του παραμυθιού αλλά και κλήθηκαν μέσω της φαντασίας τους να βρουν στη φύση χρώματα γαλάζια και λευκά!
Η ημέρα της γιορτής έφτασε και τα παιδιά με πολύ καμάρι και ενθουσιασμό είπαν τα ποιήματά τους.
Κάνανε κατασκευή την ελληνική σημαία
Στη συνέχεια χορέψαμε κιόλας…