Επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων και η αλλαγή στον καιρό είναι εμφανής. Συζητάμε με τη βοήθεια του παρακάτω βίντεο τι αλλαγές βλέπουμε…
Κάποια από τα θέματα που ασχοληθήκαμε ήταν τα εξής: Με ποιους τρόπους ζεσταινόμαστε, τι ρούχα φοράμε, ποιες οι αλλαγές στη φύση, ποια τα φρούτα και λαχανικά του χειμώνα, τι κάνουν τα ζώα που έχει τόσο κρύο έξω κλπ
το τζάκι τους άρεσε πολύ και έτσι το κάναμε και ατομική κατασκευή..(ιδέα από το pinterest)
Χειμώνας χωρίς τη γνωριμία με τον Μονέ και το έργο του “η Κίσσα” δε γίνεται…
Μελετήσαμε λοιπόν τον πίνακα, σχολιάσαμε τα χρώματα, αντιλήφθηκαν την εποχή και εντόπισαν αμέσως την Κίσσα. Στη συνέχεια σαν τρομεροί καλλιτέχνες προσθέσανε λεπτομέρειες στον πίνακα του Μονέ και του έδωσε κάθε παιδί ένα νέο όνομα.
Μάθαμε το “Χ” του Χειμώνα και παίξαμε με τη λέξη “ΧΕΙΜΩΝΑΣ”
Μάθαμε το τραγούδι του χειμώνα και το συνοδεύσαμε με τα μουσικά όργανα της τάξης μας παίζοντας ρυθμικά
Γνωρίσαμε τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, αλλά και ποιο ζώο πέφτει σε χειμέριο ύπνο.
Από εποπτικό υλικό γνωρίσαμε τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ποιες είναι οι φωλιές τους. Επίσης ταυτίσαμε κάθε ζώο με το όνομά του αλλά κάναμε και μια ομαδική εργασία…
Κάποια ζώα όμως ξεχάσανε να πέσουν σε χειμερία νάρκη και το ρομποτάκι μας, ο Μόη ανέλαβε να τους το υπενθυμίσει. Θα τον προγραμματίσουν τα παιδιά σωστά, να πάει στο ζωάκι που τα ίδια επιλέγουν;
Κάποιες φορές έχασε το δρόμο του ο Μόη, αλλά βρήκαμε τη λάθος οδηγία μας και τον επαναπρογραμματίσαμε να πάει στο ζωάκι να του υπενθυμίσει να πέσει σε χειμερία νάρκη.
Μιλήσαμε για τον Αρκτούρο και τη δράση του. Ποιος είναι και πως βοηθάει τις αρκούδες και τους λύκους στη χώρα μας. Σε ποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται; Πόσο μακριά μας είναι; Πως μπορούμε να μετρήσουμε την απόσταση;
Κάναμε και μια παραγγελία από τον Αρκτούρο για να τον ενισχύσουμε οικονομικά, ένα τετράδιο και ένα μολύβι για κάθε παιδί. Η πρωτοβουλία ήταν των παιδιών μετά τη συζήτησή μας για τον Αρκτούρο.
Είδαμε και γνωρίσαμε το μύθο της μεγάλης και μικρής Άρκτου. Και μελετήσαμε τον αστερισμό στον ουρανό. Με τι μας μοιάζει;
Το χειμώνα εκτός από το πολύ κρύο έχει και χιόνι. Έχουμε δει χιόνι; Έχουμε πιάσει; Έχουμε φτιάξει χιονάνθρωπο; Μπορούμε να φέρουμε χιόνι μέσα στην τάξη;Στη Γη μας που βρίσκονται τα μέρη με το περισσότερο κρύο; Τι είναι η υδρόγειος σφαίρα; ο πάγος πως γίνεται; Ώρα για πειράματα και παιχνίδι…
Αφού φτιάξαμε και τον πάγο, αναρωτηθήκαμε με ποιον τρόπο λιώνει πιο γρήγορα. Μέσα στην τάξη σε μια γωνιά; μπροστά απο το air condition, ή έξω απο το παράθυρο; Δοκιμάσαμε και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας…
τι σχήμα παίρνει κάθε ο πάγος;
Τελικά ο χιονάνθρωπος που μας ζήτησε βοήθεια, βρήκε το κατάλληλο σπίτι.
Ζουν άραγε ζώα στους πάγους; Άνθρωποι;
https://www.youtube.com/watch?v=5qX5VFrOtWc
https://www.youtube.com/watch?v=MZv0I8z5idA
https://www.youtube.com/watch?v=gkGSk-MdtYU
Φτιάξαμε ομαδική εργασία, τοποθετώντας το κάθε ζώο στο σωστό πόλο που ζει.
Φτιάξαμε τη δική μας αφίσα με ιγκλού, μεταμορφώνοντας το κάθε παιδί σε Ινουίτ.
Τέλος μας επισκέφτηκαν δυο τεράστιες αρκούδες στην τάξη μας, που χάσανε το χρώμα τους. Αναλάβαμε να τους το δώσουμε πίσω αλλά και να δώσουμε τη σωστή τροφή στη καθεμία. Ο ενθουσιασμός τους ήταν τόσο μεγάλος με το αποτέλεσμα, που ζήτησαν να καλέσουμε και το δημοτικό σχολείο να τους παρουσιάσουμε τη δουλειά μας!!!
Καλημέρα σας ,
Για ακόμη μια φορά έχω να πω ένα ευχαριστούμε που τα μικρά μας διαμαντακια, περνούν όμορφα και ήρεμα σε ένα περιβάλλον που εσείς έχετε δημιουργήσει με αγάπη. Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μέσα από αυτά και κοντά στο παιδί μου έμαθα και εγώ !!!
Καλή συνέχεια,
Ευχαριστώ Κ.Εύη , Κ.Βιολετα