Αρχική » 2022 » Ιανουάριος

Αρχείο μηνός Ιανουάριος 2022

Οι ωκεανοί της Γης συσσώρευσαν το 2021 θερμότητα-ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο έτος.

Οι ωκεανοί του πλανήτη είναι πιο ζεστοί από ποτέ, καθώς το 2021 η συσσωρευμένη θερμότητα στο ανώτερο στρώμα των υδάτων τους έσπασε νέο ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Nέα μελέτη από 23 επιστήμονες 14 ινστιτούτων από ΗΠΑ, Κίνα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ατμοσφαιρικών Επιστημών «Advances in Atmospheric Sciences», εκτιμά ότι πέρυσι τα ανώτερα 2.000 μέτρα όλων των ωκεανών της Γης απορρόφησαν 14 περισσότερα Zettajoules από ό,τι το 2020, ποσότητα θερμότητας που αντιστοιχεί σε 145 φορές την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρισμού το 2020.

Συγκριτικά, όλη η ενέργεια που οι άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν μέσα σε ένα έτος, είναι περίπου μόνο μισό Zettajoule (το Zettajoule σε joules είναι ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 21 μηδενικά ή 240.000.000.000.000.000.000 θερμίδες).

«Η ποσότητα θερμότητας στους ωκεανούς αυξάνει ασταμάτητα σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο ερευνητής Κένι Τρένμπερθ του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ στο Κολοράντο.

«Πέρα από την απορρόφηση θερμότητας, σήμερα οι ωκεανοί απορροφούν το 20% έως 30% των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οδηγεί σε οξίνιση των ωκεανών. Η υπερθέρμανση των ωκεανών μειώνει, όμως, την αποτελεσματικότητά τους να απορροφούν άνθρακα, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Λιτζίνγκ Τσενγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Όσο οι ωκεανοί θερμαίνονται, το νερό επεκτείνεται και η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει. Οι θερμότεροι ωκεανοί «υπερφορτώνουν» τα καιρικά συστήματα, δημιουργώντας πιο ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες και αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις και τον κίνδυνο πλημμυρών» πρόσθεσε.

«Οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος από τη θερμότητα που προέρχεται από τις ανθρώπινες εκπομπές άνθρακα. Έως ότου πετύχουμε μηδενικές εκπομπές, αυτή η θερμότητα θα συνεχιστεί και έτσι θα συνεχίσουμε να σπάμε τα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών, όπως κάναμε πέρυσι», υπογράμμισε ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  /  https://www.tovima.gr/2022/01/11/science/oi-okeanoi-tis-gis-syssoreysan-to-2021-thermotita-rekor-gia-ekto-synexomeno-etos/

Το πρώτο γιγάντιο ζώο της Γης ήταν ένας ιχθυόσαυρος με κρανίο μεγαλύτερο του Τυραννόσαυρου.

Martin Sander-Natural History Museum of Los Angeles County

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν σε μια ορεινή περιοχή της σημερινής βορειοδυτικής Νεβάδα των ΗΠΑ το εντυπωσιακό απολιθωμένο κρανίο ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος, που ζούσε στην αρχή της εποχής των δεινοσαύρων, πριν περίπου 246 εκατομμύρια χρόνια.

Το κρανίο του έφτανε σε μήκος τα δύο μέτρα (ήταν μεγαλύτερο και από του Τυραννόσαυρου), το σώμα του ξεπερνούσε τα 17 μέτρα (περίπου όσο οι σημερινοί φυσητήρες), ενώ ζύγιζε 45 τόνους. Πρόκειται για έναν απρόσμενα μεγάλο είδος ιχθυόσαυρου, το πρώτο γνωστό γιγάντιο ζώο της Γης.

Οι ιχθυόσαυροι ήσαν θαλάσσια ερπετά που έζησαν πριν από 249 έως 90 εκατομμύρια χρόνια, έμοιαζαν με ψάρια και τρομοκρατούσαν τις θάλασσες την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην ξηρά. Εμφάνισαν γρήγορη εξέλιξη, φθάνοντας σε τόσο μεγάλο μέγεθος μέσα σε μόνο 2,5 έως τρία εκατομμύρια χρόνια.

Συγκριτικά, οι φάλαινες – τα μεγαλύτερα ζώα σήμερα που πρωτοεμφανίστηκαν πριν περίπου 56 εκατομμύρια χρόνια – χρειάστηκαν σχεδόν 50 εκατομμύρια χρόνια για να φθάσουν το μέγεθος των ιχθυόσαυρων. Οι τελευταίοι προέρχονται εξελικτικά από ερπετά της ξηράς που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοντολογίας Μάρτιν Σάντερ του Πανεπιστημίου της Βόννης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, ονόμασαν το νέο είδος Cymbospondylus youngorum. Η ανασκαφή των απολιθωμάτων (του γιγάντιου κρανίου και ενός μέρους του σώματος) είχε γίνει το 2015, αλλά μόλις τώρα – μετά από πολυετή μελέτη – οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα συμπεράσματα τους.

Όπως ανέφερε ο Σάντερ, «απ’ όσο ξέρουμε, ήταν το πρώτο γιγάντιο πλάσμα που έζησε στη Γη. Υποθέτουμε ότι οι ιχθυόσαυροι μπόρεσαν να εξελιχθούν τόσο γρήγορα, επειδή ήσαν τα πρώτα μεγαλύτερα πλάσμα στους ωκεανούς του κόσμου και έτσι εκτίθεντο σε λιγότερο ανταγωνισμό».

Ο αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας Λαρς Σμιτς του Κολλεγίου Scripps της Καλιφόρνιας δήλωσε: «Φανταστείτε ένα ζώο σαν θαλάσσιο δράκοντα!».

Το απολίθωμα θα φιλοξενηθεί μόνιμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας του Λος ‘Αντζελες, ενώ ένα αντίγραφο του κρανίου του σύντομα θα εκτεθεί στο Μουσείο Goldfuss του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Πηγή : https://www.kathimerini.gr/world/561644809/to-proto-gigantio-zoo-tis-gis-itan-enas-ichthyosayros-me-kranio-megalytero-toy-tyrannosayroy/

NASA: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb «ξεδιπλώθηκε» και πιάνει δουλειά

Οι μηχανικοί της NASA ολοκλήρωσαν την αποκάλυψη του τεράστιου αρχικού καθρέφτη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb.

Αυτό ήταν το τελευταίο βήμα της φάσης ανάπτυξης του τηλεσκοπίου αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διήρκησε σχεδόν δύο εβδομάδες. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με την εκτόξευσή του ανήμερα των Χριστουγέννων.

Το τηλεσκόπιο, το οποίο έχει ήδη διανύσει περισσότερα από 600.000 μίλια στο διάστημα, είναι το μεγαλύτερο, πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ και έπρεπε να αναδιπλωθεί σφιχτά για να χωρέσει μέσα στον πύραυλο εκτόξευσης Ariane 5.

Από τότε, οι μηχανικοί το ξεδιπλώνουν σταδιακά, κομμάτι-κομμάτι, καθώς κατευθύνεται σε ένα βαρυτικά σταθερό σημείο ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη.

Η αντηλιακή του ασπίδα μεγέθους ίσο με ένα γήπεδο τένις – η οποία θα διατηρεί κρύα τα ευαίσθητα όργανά του  – έχει ήδη αναπτυχθεί, καθώς και ένας δευτερεύων καθρέφτης του.

Την περασμένη εβδομάδα, η NASA ξεκίνησε τους τελευταίους ελιγμούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη του κύριου καθρέφτη του Webb, ο οποίος θα συλλέγει φως από τα πιο απομακρυσμένα βάθη του σύμπαντος.

Αυτός αποτελείται από 18 τμήματα επικαλυμμένα με χρυσό, ένα κεντρικό τμήμα συν δύο πλευρικά πάνελ τριών τμημάτων. Σε μια σειρά από λεπτές κινήσεις, το πρώτο πάνελ «ξετυλίχθηκε» με επιτυχία την Παρασκευή, σε μια διαδικασία που κράτησε πεντέμισι ώρες.

Χθες ακολούθησε, το υπόλοιπο τμήμα, με τους μηχανικούς να αναπτύσσουν σταδιακά το τελευταίο, δεύτερο τμήμα των κατόπτρων που εισήχθησαν στον κεντρικό πυρήνα του καθρέφτη, ολοκληρώνοντας έτσι τον τεράστιο καθρέφτη διαμέτρου 6,5 μέτρων του τηλεσκοπίου.

Χθες το βράδυ οι μηχανικοί ολοκλήρωσαν τις τελευταίες κινήσεις, που θα κρατήσουν αυτό το τελευταίο τμήμα στη θέση του.

Το τηλεσκόπιο James Webb περιγράφεται ως «μηχανή του χρόνου» από τους επιστήμονες. Θα επιτρέψει στους αστρονόμους να μελετήσουν την αρχή του σύμπαντος λίγο μετά το Big Bang, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, και να κυνηγήσουν τα σημάδια των πλανητών που υποστηρίζουν τη ζωή στον δικό μας γαλαξία.

Το James Webb, που πήρε το όνομά του από έναν πρώην διαχειριστή της NASA, χρειάζεται να διανύσει 400.000 μίλια μέχρι τον προορισμό του. Στη συνέχεια θα χρειαστεί πέντε ακόμη μήνες για να βαθμονομηθούν προσεκτικά τα όργανά του.

Για τους αστρονόμους, το James Webb προσφέρει την προοπτική λήψης εικόνων των πρώτων γαλαξιών που σχηματίστηκαν μετά το Big Bang, προκειμένου να κατανοήσουν πώς γεννιούνται και εξελίσσονται τα αστέρια και να διερευνήσουν τη δυνατότητα εμφάνισης ζωής στα πλανητικά συστήματα.

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε μια δεκαετία, τη μέγιστη πιθανή διάρκεια ζωής του. Μετά από 10 χρόνια, υπολογίζεται ότι το τηλεσκόπιο θα ξεμείνει από καύσιμα και σιγά-σιγά θα απομακρυνθεί από την πορεία του.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση