Αρχική » 2021
Αρχείο έτους 2021
Εργασία : Blog IV: Ενσωμάτωση
Καλά Χριστούγεννα !
Ένα βιντεάκι με το κλασσικό παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς.
και μια ερώτηση από την e-me
Διεθνής διαγωνισμός για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης “Ο Ήλιος με μια ματιά”
Η κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού ηλιακού τηλεσκοπίου (EST Project) διοργανώνει διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό δημιουργίας πληροφοριακού γραφήματος (Infographic) με θέμα “Ο Ήλιος με μια ματιά”
Κανόνες του διαγωνισμού στα ελληνικά εδώ (αρχείο pdf) → ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Περισσότερα στον σύνδεσμο του διαγωνισμού → https://est-east.eu/education
Μια συλλογή από infographics για έμπνευση παρακάτω :
“Αγγίξαμε” τον Ήλιο για πρώτη φορά.
Το Parker Solar Probe, το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί μέχρι σήμερα, έγραψε ιστορία καταδυόμενο στο ηλιακό στέμμα, την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου.
«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο. Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ήλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα» δήλωσε η Νίκολα Φοξ, διευθύντρια του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA.
Το επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό από τη NASA, συνέβη στις 28 Απριλίου 2021. Μετά την ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Physical Review Letters. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζάστιν Κάσπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «το γεγονός σηματοδοτεί την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποστολής Parker και μία νέα εποχή για την κατανόηση της φυσικής του ηλιακού στέμματος».
Η αποστολή, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε το 2018 και σήμερα κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο με την αστρονομική ταχύτητα των 500.000 χιλιομέτρων την ώρα, και πλησιάζει το άστρο όλο και πιο κοντά σε κάθε πέρασμα, προστατευμένο από τις ακραίες θερμοκρασίες πίσω από μια θερμική ασπίδα. Τον φετινό Απρίλιο, πέρασε το λεγόμενο «όριο Alfven», σε ύψος περίπου 13 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου (τη φωτόσφαιρα).
Το επόμενο βήμα για το σκάφος θα είναι να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για περισσότερο χρόνο. Το 2025 προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων στη βελτίωση των προγνωστικών μοντέλων για τις ηλιακές καταιγίδες που ενίοτε απειλούν τη Γη.
Πηγή : https://www.tanea.gr/2021/12/15/science-technology/nasa-istoriki-voutia-stin-atmosfaira-tou-iliou-apo-to-parker-solar-probe/
Πρόσφατα σχόλια