17 και 18 «Κανόνες καλής συμπεριφοράς» στα Διαδίκτυο :Netiquette : 2011-01-08

Τι είναι netiquette

Από την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ (www.eexi.gr)

Όπως κάθε κοινωνία ή ένωση ανθρώπων, έτσι και η κοινότητα του Internet δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιους κανόνες καλής ή, αν προτιμάτε, σωστής συμπεριφοράς. Οι κανόνες αυτοί δεν βασίζονται σε νόμους ακριβώς όπως δεν υπάρχει νόμος που να σε υποχρεώνει να λες καλημέρα όταν συναντάς κάποιον το πρωί, ή να λες ευχαριστώ όταν σου δίνουν κάτι. Είναι όμως το ίδιο σημαντικοί και όποιος δεν τους ακολουθεί θα έχει σοβαρά προβλήματα κάθε φορά που θέλει να επικοινωνήσει με κάποιον άλλο άνθρωπο.

Οι γενικοί και οι ειδικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς μέσα στο Internet αναφέρονται κυρίως στο email και το chat, αφού αυτό είναι το κατ’ εξοχήν μέσω επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών,καθώς εππίσης και στα Blog και τα comments στις δημοσιεύσεις τους και οφείλουν την ύπαρξή τους στα παρακάτω χαρακτηριστικά του δικτύου:

1. Το δίκτυο παρέχει σχετική ανωνυμία και απόσταση
Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος ποιος κρύβεται πίσω από τον gepiti@eexi.gr, αλλά ακόμη και αν τον βρει τι θα κάνει; Θα πάρει το αεροπλάνο να έρθει από την Αμερική να με πλακώσει στο ξύλο;

2. Δεν γνωρίζεις τίποτε για τον άνθρωπο με τον οποίο επικοινωνείς
Μπορεί να είναι νέος ή γέρος, λευκός ή μαύρος, Εβραίος ή Βουδιστής, βιομήχανος ή οδοκαθαριστής κλπ. Πολλές φορές δεν γνωρίζεις καν αν είναι άνδρας ή γυναίκα.

3. Δεν βλέπεις ούτε ακούς τις αντιδράσεις του άλλου στα λεγόμενά σου ούτε καταλαβαίνεις την ψυχική του κατάσταση
Όταν συζητούμε με κάποιον, πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμη και τηλεφωνικά, δεχόμαστε κάθε στιγμή πληροφορίες για τον τρόπο που δέχεται τα λεγόμενά μας (έκφραση προσώπου, στάση σώματος, τόνος φωνής, επιφωνήματα κλπ.). Στο δίκτυο όλα αυτά απουσιάζουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει επιστήμη το να καταλαβαίνουν την ψυχολογία του άλλου από τον τρόπο που πληκτρολογεί στο chat, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν τρόποι ο συνομιλητής μας να μας δώσει κάποιο μη λεκτικό μήνυμα όπως: είμαι εκνευρισμένος, γιατί μόλις τσακώθηκα με κάποιον, δεν έχω όρεξη να σε ακούω να μιλάς για εκδρομές με το αυτοκίνητο, με τράκαραν και δεν έχω λεφτά να φτιάξω το αμάξι, κλπ.

Μελετήστε το pdf έγγραφο: Netiquette από την Ελληνική Υπηρεσία Στήριξης Etwinning και παρακολουθείστε αυτό το video

Για περισσότερα δείτε τις παρακάτω αναφορές :

http://users.uoa.gr/~nektar/science/internet/netiquette.htm

http://www.networketiquette.net

http://www.livinginternet.com/i/ia_nq.htm

http://www.blogbloke.com/blog-tos-and-copyright-infringement/ αφορ΄ά σε [πνευματικά δικαιώματα για δημοσιεύσεις από άλλα blog

http://www.myspace.com/networketiquette/blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση