Μαθαίνω για την πυραμίδα των τροφών

Ένα καταπληκτικό παιχνίδι όπου τα παιδιά μπορούν μόνα τους να δημιουργήσουν τη δική τους πυραμίδα διατροφής . Από το αποθετήριο “Αίσωπος” . Μπορείτε να το παίξετε εδώ

Η οικογένειά μου

Μπορείτε με τη βοήθεια των γονιών σας να παίξετε το παρακάτω κρυπτόλεξο! Καλή επιτυχία! Δώστε έμφαση στις αρχικές φωνούλες των λέξεων! Θα βρείτε το  κρυπτόλεξο εδώ https://learningapps.org/display?v=p3xod5zfj20

Παραμύθι και παιχνίδια για το Φθινόπωρο

Τομ το σαλιγκάρι, ένα ψηφιακό παραμύθι από Μίκα Παντελέων

Ας παίξουμε τα παιχνίδια. Πατήστε εδώ για να παίξετε

Ας δοκιμάσουμε να βρούμε τους ήρωες του παραμυθιού και ας τους ζωγραφίσουμε. Κατεβάστε την παρακάτω ζωγραφιά, χρωματίστε την και κυκλώστε τους ήρωες

Η σωστή συμπεριφορά μας στη διαδικτυακή μας τάξη

Αγαπημένα μας παιδιά,

οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να βρεθούμε στην φυσική μας τάξη αλλά στην διαδικτυακή. Ακόμα και στην διαδικτυακή μας τάξη θα περάσουμε υπέροχα. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας μερικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να μιλάμε, να συνεργαζόμαστε και να είμαστε ήρεμοι. Ας δούμε μαζί το παρακάτω βίντεο και ας συζητήσουμε

Πρώτη μέρα στο ψηφιακό σχολείο- Μαρίνα Ζαχαρία

Οι κανόνες της διαδικτυακής μας τάξης- Στέλλα Μαβίδου

https://video.link/w/8gAB?fbclid=IwAR2rGihICtPn4rA3NV4S1xgkiU04_aYH9336gO9tS_ANOo5q8nh5tiPi0CQ

Τα δικαιώματα των παιδιών

Γνωρίζετε ότι από το 1989 έχει υπογραφεί μία διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού από 191 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και αποτελεί νόμο στην χώρα μας;

Γνωρίζετε ότι στις υπανάπτυκτες χώρες καθημερινά καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών λόγο αυταρχικών καθεστώτων, χαμηλού επιπέδου μόρφωσης, φανατισμού και άλλων αιτιών; Γνωρίζετε ότι και στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως διακρίσεις σε βάρος προσφυγόπουλων, εξάρτηση από τα ναρκωτικά, κακοποίηση παιδιών και άλλα;

Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνοτικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

Τα παιδιά δεν είναι απλώς μικρογραφίες των ανθρώπων, με μικρότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ολοκληρωμένες οντότητες με δικαιώματα ισάξια με αυτά των ενηλίκων. Σύμφωνα με την παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη.

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, ο συνήγορος του παιδιού δημιούργησε μια ειδική έκδοση των δικαιωμάτων του παιδιού διατυπωμένη με απλά λόγια, κατάλληλη ακριβώς για τα παιδιά. Περιληπτικά, τα άρθρα της σύμβασης μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:

• Δικαιώματα επιβίωσης, όπως δικαιώματα για επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγης, διατροφής, πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες κτλ.
• Δικαιώματα προστασίας, όπως δικαιώματα προστασίας από κάθε είδους εκμετάλλευση, εργασία ανηλίκων, συμμετοχή σε εμπόλεμες διαμάχες κτλ.
• Δικαιώματα ανάπτυξης, όπως δικαιώματα στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, στις πολιτιστικές δραστηριότητες, στην ελευθερία της σκέψης και της θρησκείας κτλ.
• Δικαιώματα συμμετοχής, όπως δικαιώματα συμμετοχής σε οργανώσεις, ελευθερία έκφρασης κτλ.

Μερικά δικαιώματα των παιδιών είναι:

1. Το δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές και άλλες πεποιθήσεις τους
2. Το δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση
3. Τα παιδιά με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή
4. Το δικαίωμα προστασίας από κάθε οικονομική εκμετάλλευση

“Η ζωή στη Λουλουδούπολη”: ένα παραμύθι για τα δικαιώματα των παιδιών

Τα δικαιώματα των παιδιών animation

Ας παίξουμε μερικά παιχνίδια

 

Η κυρά Δημοκρατία και η κυρά Δικτακτορία

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

από την Τάνια Μάνεση

Έχουμε δύο νέα κορίτσια στην παρέα μας. Την κυρά Δημοκρατία και την κυρά Δικτατορία. Ας δούμε πώς συμπεριφέρεται η κάθεμία σε κάθε περίπτωση. Είναι άραγε καλές φίλες;

Η κυρά Δημοκρατία

– εικόνα από το παραμύθι “Η κυρά Δημοκρατία” της Κων/νας Αρμενιάκου -:

                          

Η κυρά δημοκρατία και η κυρά Δικτατορία

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσει να ακούει όλα τα τραγούδια. Της αρέσει οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσα από αυτά και να υπάρχει ποικιλία. Αν κάτι δεν της αρέσει στα λόγια από ένα τραγούδι δεν το ακούει, χωρίς να υποχρεώνει αυτόν που το τραγουδά να σιωπήσει και να μην το ξαναπεί. Αφήνει ελεύθερους τους γύρω της να ακούνε και να τραγουδάνε ό,τι θέλουν. Θα μας αφήνει να τραγουδάμε ό,τι θέλουμε. Και εμείς όμως θα ακούμε τα δικά της τραγούδια είτε μας αρέσουν, είτε όχι. Ελεύθερα μπορούμε απλά να λέμε τη γνώμη μας για ό,τι μουσική ακουστεί στο νηπιαγωγείο μας.

Αντίθετα η κυρά Δικτατορία θέλει να ακούει συγκεκριμένα τραγούδια. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τραγουδάμε ένα τραγούδι χωρίς να εγκρίνει η ίδια τα λόγια και τη μουσική. Έτσι εάν έρθει στην τάξη μας θα της λέμε ποιό τραγούδι θέλουμε να πούμε και εάν της αρέσει θα το λέμε, διαφορετικά θα το ξεχνάμε και θα τραγουδάμε αυτά που θέλει εκείνη. Απογορεύεται να τραγουδήσουμε ό,τι δεν εγκρίνει. Αν το κάνουμε θα τιμωρηθούμε.

Της κυρά Δημοκρατίας της αρέσουν όλα τα βιβλία, όλα τα παραμύθια και όλες οι ιστορίες. Θέλει να τα ακούει και να τα διαβάζει όλα και μετά να αποφασίζει αν της αρέσει κάτι πολύ ή λίγο. Ό,τι της αρέσει πολύ το ξαναδιαβάζει ενώ ό,τι δεν της αρέσει το αφήνει απλά στην άκρη. Χαίρεται επίσης όταν οι γύρω της γράφουν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα στα βιβλία και στις εφημερίδες. Στο νηπιαγωγείο θα δεχτεί όλα μας τα παραμύθια και θα μας παρακαλέσει αν μπορούμε να της φέρουμε και τα αγαπημένα μας παραμύθια από το σπίτι για να τα διαβάσει και αυτά.

Προσέξτε όμως την κυρά Δικτατορία! Θα πρέπει να διαβάζει όλα τα παραμύθια και τις ιστορίες πρώτα αυτή και αν της αρέσουν και συμφωνεί με την πλοκή και το τέλος τους θα μας αφήνει να τα διαβάζουμε. Ό,τι δεν της αρέσει θα το σκίζει ή θα το καίει… Ελπίζω να της αρέσουν τα βιβλία που έχουμε στο σχολείο, για να μη βρεθούμε ξαφνικά με άδεια ράφια στη βιβλιοθήκη μας!

Όταν παίζετε μπορείτε όταν είναι εδώ η κυρά Δημοκρατία να λέτε τα μυστικά σας με τους φίλους σας και να κανονίζετε χωρίς να σας ακούσουν οι άλλοι τις συνομωσίες σας!!! Ξέρω ότι σκαρώνετε διάφορα στο διάλειμμα μεταξύ σας και η κυρά Δημοκρατία θα χαρεί να δει τις πονηρές σκανταλιές σας! Απλά θέλει να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να μην κάνετε στο διπλανό σας ό,τι δε θέλετε να σας κάνει και αυτός.

Η κυρά Δικτατορία όμως δε θέλει να έχετε μυστικά από αυτήν… Θέλει να τα ξέρει όλα γιατί διαρκώς φοβάται ότι κανονίζουν οι άλλοι πράγματα εναντίον της. Μην ξεχαστείτε και αρχίσετε να λέτε μυστικά μπροστά της γιατί πραγματικά θα πεισμώσει και μπορεί να σας στείλει και σε άλλο σχολείο!

Στην κυρά Δημοκρατία αρέσει να συγκεντρώνονται οι άνθρωποι και να συζητούν, να ανταλλάσουν απόψεις, να ακούει ο ένας τη γνώμη του άλλου. Θα της αρέσει στο σχολείο μας, που μαζευόμαστε όλοι μαζί στην παρεούλα μας και λέμε τις σκέψεις μας και τα νέα μας. Της αρέσουν επίσης οι γιορτές και χαίρεται όταν οι άνθρωποι όλοι μαζί κάνουν πράγματα

Η κυρά Δημοκρατία είναι κατηγορηματική όμως στο ότι απαγορεύεται οι άνθρωποι να λένε τη γνώμη τους (ειδικά αν δε συμφωνεί η ίδια με αυτή) σε παρέες και σε συγκεντρωμένα πλήθη. Γι΄αυτό και δεν της αρέσουν οι συγκεντρώσεις, αλλά και οι χαρές, οι γιορτές και τα πανηγύρια, όπου οι άνθρωποι χαλαρώνουν και αρχίζουν να συζητούν ελεύθερα.

Τέλος η κυρά Δημοκρατία δεν έχει κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν οι άνθρωποι τη νύχτα εκτός σπιτιού. Να της λέτε που πήγατε το βράδυ με τους γονείς σας και τα αδέλφια σας. Να της μιλάτε για τις βραδυνές βολτούλες σας.

Αν θελήσετε όμως την κυρά Δικτατορία στην παρέα μας να ξέρετε πως απαγορεύει στους ανθρώπους να κυκλοφορούν μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Θα εξηγήσετε στους γονείς σας πως δε σας αφήνει να πηγαίνετε στη γιαγιά, στον παππού και στη θεία το βράδυ. Ούτε μπορείτε να βγείτε αργά έξω για φαγητό. Θα ρυθμίσετε το πρόγραμμα σας σύμφωνα με τις εντολές της  γιατί αν δε συμφωνήσετε μαζί της θα σας επιβάλλει μια σειρά από τιμωρίες. (από την ιστοσελίδα kidsactivities.gr)

Ποιο από τα δύο κορίτσια θα θέλατε να έχετε στην παρέα σας. Γιατί; Ας καταγράψουμε τη γνώμη μας εδώ

Παίξτε μερικά παιχνίδια πατώντας εδώ

Αν θέλετε κατεβάστε και εκτυπώστε το παρακάτω σχέδιο. Γράψτε τα συνθήματα των παιδιών στα πλακάτ και χρωματίστε τα

 

Ζωγραφίζω τον εαυτό μου

Αγαπητά μας παιδιά,

κάθε μήνας που περνάει σας βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερους και αυτό μπορείτε να το αποτυπώσετε μόνοι σας στο χαρτί, ζωγραφίζοντας τον εαυτό σας.  Στο τέλος της χρονιάς, αφού θα ζωγραφίζετε κάθε μήνα τον εαυτό σας θα ανακαλύψουμε μαζί πόσο πολύ μεγαλώσατε, συγκρίνοντας όλες τις ζωγραφιές σας. Αν κάποιο παιδάκι θέλει, μπορεί να ζωγραφίσει το πορτραίτο του , όπως κάναμε μέσα στην τάξη. Εκτυπώστε την εργασία και περιμένουμε με αγωνία να την ανεβάσετε στον ψηφιακό μας πίνακα. Για να την ανεβάσετε στον πίνακα πατήστε επάνω στο +, κάτω δεξιά στην οθόνη σας. Ας ξεκινήσουμε!

Παραμύθια και δραστηριότητες για την ελιά

Η Ελιά και το Λάδι, το υγρό χρυσάφι της Ελλάδας

Ελιά, δέντρο ιερό, καρπός ευλογημένος, εξαιρετικά ωφέλιμος, σύμβολο της ειρήνης, της νίκης, έπαθλο των αθλητών που νικούσαν στους ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, σύμβολο της ευφορίας, της δύναμης, της αφθονίας, της υγείας, μυστικό της ομορφιάς και της μακροζωίας….

Από τα αρχαία χρόνια η ελιά και τα προϊόντα της είχαν ξεχωριστή θέση στην φαρμακευτική και στον καλλωπισμό, βασικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή, εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ερανισμό.

Το λάδι έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στο χριστιανισμό (βάφτιση, ευχέλαιο, καντήλι…)

 

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται συνήθως αργά το φθινόπωρο,όταν ο πράσινος καρπός της ελιάς κοκκινίζει και αρχίζει να αποκτά ένα λαμπερό μαυροϊδές χρώμα.Είναι τότε που η ωρίμανση της ελιάς φτάνει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο και έχει αρκετή ποσότητα ελαιολάδου.Ωστόσο,βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι η εποχή συγκομιδής ποικίλει ανάλογα με τον τελικό προορισμό του καρπού (κονσερβοποίηση,ελαιοποίηση).

Ας διαβάσουμε ένα παραμύθι για την Ελιά με εικονογράφηση από την Τάνια Μάνεση. Πατήστε το διαγώνιο βέλος για να προβάλετε την παρουσίαση σε πλήρη οθόνη

δείτε το παραμύθι και από εδω

Συζητήστε με τους γονείς σας αν έχουνε πάει στο παρελθόν για μάζεμα της ελιάς. Αν θέλετε κάντε μαζί τους μια ζωγραφιά και κρατήστε την μέχρι να βρεθούμε πάλι. Μπορείτε να την ανεβάσετε και στο padlet των δραστηριοτήτων μας μαζί με την ιστορία σας.

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα παζλ με τους γονείς σας δείτε παρακάτω. Πατήστε το κάτω δεξιά εικονίδιο για να μεγαλώσει η εικόνα

Μπορείτε να εκτυπώσετε και να χρωματίσετε την εικόνα για το μάζεμα της ελιάς

Σύνδεση μαθητών στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex

Αγαπητοί γονείς,

σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, η επικοινωνία μας και οι διαδικτυακές μας συναντήσεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Webex.

Για να συνδεθείτε στην ηλεκτρονική μας τάξη θα πρέπει να έχετε μια ψηφιακή συσκευή όπως υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Η χρέωση στην ηλεκτρονική τάξη webex είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που δεν έχετε δίκτυο, μπορείτε να ανοίξετε τα δεδομένα της συσκευής σας και δεν υπάρχει χρέωση (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου).

Στα προσωπικά σας email θα σας σταλούν οι υπερσύνδεσμοι (link) των εκπαιδευτικών σας.

Για να μπορέσετε να μπείτε στην διαδικτυακή τάξη δείτε τις αναλυτικές οδηγίες σύνδεση μαθητή στο webex

Δείτε το μέρος των οδηγιών που αφορά την ψηφιακή σας συσκευή, υπολογιστή ή τάμπλετ/ κινητό.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσουν οι παραπάνω οδηγίες και να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα στη σύνδεσή σας!

e-kanali-ena-paidika-vivlia

Χαιρετισμός εκπαιδευτικών

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς,

μέσα από αυτό το ιστολόγιο θα μπορείτε να βρίσκετε εύκολα και γρήγορα το υλικό που αξιοποιούμε για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.

Στόχος μας, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας, είναι η διατήρηση της επαφής με την εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα από τα μαθήματα των ζωντανών συνδέσεων με τους δασκάλους και συμμαθητές τους, αλλά και από αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό μέσω του ιστολόγιού μας, χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνονται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Οι δραστηριότητες που θα αναρτώνται σε αυτό το ιστολόγιο, δίνουν έμφαση στην χρήση υλικών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την υπερβολική και άσκοπη χρήση του διαδικτύου. Τέλος, ενισχύεται η δημιουργικότητα, η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών ενώ ευνοείται και η συμμετοχή των γονέων.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε σύντομα να βρεθούμε όλοι μαζί, να γελάσουμε, να περάσουμε όμορφα, να αγκαλιαστούμε.

Σας αγαπάμε πολύ και μας λείπετε ήδη!