Διακοπές στην Πάτμο

Διακοπές στην Πάτμο

Πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις…..

  1. Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου: Κτισμένη σε διάταξη φρουρίου η Μονή στέκεται επιβλητική σε ένα ύψωμα πάνω από το λιμάνι της Πάτμου και θεωρείται το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου. Ιδρύθηκε το 1088 από τον μοναχό Χριστόδουλο Λατρηνό και αποτελεί μέχρι σήμερα σημαντικό πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του χριστιανισμού.
  2. Σπήλαιο της αποκάλυψης: Πρόκειται για μια σπηλιά τέσσερα μέτρα κάτω από τη γη, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, καθ ‘υπόδειξη της φωνής του Θεού.
  3. Βόλτα στην Σκάλα: Το λιμάνι και η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του και συγκεντρώνει το σύνολο της τουριστικής κίνησης. Τα ιταλικά διοικητικά κτίρια κάνουν αισθητή της παρουσία τους από την πρώτη στιγμή που θα φτάσει κανείς στο νησί, ενώ τα κρυφά δρομάκια με τα καταστήματα και τα εστιατόρια σας καλούν να τα ανακαλύψετε.
  4. Ανακαλύψτε τη γραφική Χώρα: Γύρω από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει αναπτυχθεί ο μεσαιωνικός οικισμός της Χώρας. Περπατήστε στα δαιδαλώδη γραφικά καλντερίμια γύρω από το κάστρο και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα δίπατα αρχοντικά και τις μικρές πλατείες. Ακολουθήστε τα δρομάκια και τις στοές που οδηγούν στην άκρη του βράχου και απολαύστε τη μοναδική θέα.
  5. Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Γροικού: Το παραθαλάσσιο χωριό Γροικός βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Σκάλα και είναι ο τέταρτος σε μέγεθος οικισμός της Πάτμου. Η ομώνυμη παραλία του είναι ιδανική για δροσιστικές βουτιές μετά από έναν απολαυστικό καφέ στην πλατεία.

 

 

Η Πατμιάδα Σχολή

Πατμιάδα Σχολή

Ενα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη της Πάτμου ήταν η σύσταση της Πατμιάδας Σχολήςτο 1713. Ιδρυτής της υπήρξε ο Πάτμιος Μακάριος Καλογεράς, ο οποίος συνδέθηκε με οικογένειες όπως των Μαυροκορδάτων και των Υψηλάντηδων, οι οποίες τον υποστήριξαν στο έργο της δημιουργίας μιας «κοινής του γένους σχολής» στο νησί. Γύρω από το σπήλαιο της Αποκάλυψηςέκτισε αρχικά την αίθουσα για τις παραδόσεις μαθημάτων και μερικά κελιά για τη διαμονή των μαθητών. Η φήμη της σχολής εξαπλώθηκε και μέσα σε μικρό διάστημα άρχισαν να μαθητεύουν εκεί νέοι από πολλά μέρη. Ετσι χρειάστηκε να γίνουν επεκτάσεις από το 1729 και μετά. Μαθητές της σχολής υπήρξαν πάρα πολλοί κατοπινοί λόγιοι. Στο τέλος του 18ου αιώνα η Πατμιάδα αναδείχθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές σχολές στην Ελλάδα,  δεχόταν χορηγίες και δωρεές κι έδινε υποτροφίες στους φτωχότερους μαθητές.

Τον 19ο αιώνα, η σχολή παρήκμασε, ωστόσο γύρω στο 1831 ανακαινίστηκε και η λειτουργία της αποκαταστάθηκε για να διακοπεί και πάλι στη διάρκεια της Ιταλοκρατίας, από το 1912 ως το 1947, οπότε επανιδρύθηκε ως ιερατική σχολή. Από το 1948, με τη χορηγία της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, των αμερικανικών Πατμιακών Συλλόγων και άλλων ευεργετών, καθώς και με έρανο των απανταχού Πατμίων, άρχισε η οικοδόμηση νέων κτιρίων, στα οποία η σχολή λειτουργεί μέχρι σήμερα ως εκκλησιαστικό σχολείο.

Στην  Πατμιάδα Σχολή λειτουργεί:

  • Γυμνάσιο
  • Λύκειο

 

http://www.aegeanislands.gr/el/islands/people-projects-patmos/patmiada.html

https://www.youtube.com/watch?v=02_dL55jmA8