Παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Το τελευταίο διάστημα γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Για το λόγο αυτό μιλάμε σήμερα κιόλας στα παιδιά μας για το σώμα μας και τους εξηγούμε ποια είναι τα σημεία του σώματός τους που δεν πρέπει να αγγίζουν οι άλλοι. Το σώμα τους είναι δικό τους και τους ανήκει και δεν πρέπει να μένει τίποτε μυστικό αν συμβεί κάτι σε σχέση με αυτό. Η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης μας βοηθάει να μιλήσουμε στα παιδιά μας. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας τον “Κανόνα των εσωρούχων”, διαβάζουμε το βιβλίο “η Κίκο και το χέρι” σε μορφή pdf εδώ .Ο κανόνας είναι απλός : κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να λένε ΟΧΙ σε οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν άβολα, περίεργα ή άσχημα. Προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, να μπορούν ελεύθερα να μας μιλήσουν για οτιδήποτε τα απασχολεί χωρίς να ντρέπονται ή να φοβούνται. Το μυστικό είναι να ‘ακούμε’ τα παιδιά μας, να είμαστε εκεί, να τα υποστηρίζουμε, να μιλάμε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Το μυστικό είναι η αγάπη, η ασφάλεια κι η εμπιστοσύνη.

Παρακολουθούμε μαζί και τα παιδιά μας την ιστορία κινουμένων σχεδίων για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης   “Το μυστικό της Νίκης”  Η Νίκη έχει ένα μυστικό: ένα άτομο από το οικείο περιβάλλον της θέλει να τη βλάψει. Εκείνη όμως, ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της γιατί γνωρίζει τον κανόνα του εσώρουχου και τελικά, εκμυστηρεύεται την περιπέτειά της στην καλή της νεράιδα!

Επίσης κυκλοφόρησε η δεύτερη ιστορία κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης 2 – Η περιπέτεια του Βίκτωρα» που μαθαίνει σε αγόρια και κορίτσια πότε ένα άγγιγμα ή ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα δώρο γίνεται δωροδοκία και πώς μπορεί ένα παιδί ν’ αποφύγει μια κατάσταση που ενδεχομένως να απειλήσει την ασφάλειά του.

Επισκεφθείτε τη σελίδα “ένα στα πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και δείτε κι άλλα ενδιαφέροντα βίντεο και δράσεις της καμπάνιας.

Ας συμβάλλουμε όλοι ώστε να εξαλειφθεί η παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη όλων μας.

Ψυχοκινητική ανάπτυξη

Μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά αφήνουν το νηπιαγωγείο είναι σημαντικό όλες οι απαραίτητες θεμελιώδεις δεξιότητες να έχουν κατακτηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μετάβαση στο δημοτικό. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε δραστηριότητες που προάγουν τις δεξιότητες που αφορούν στην Ψυχοκινητική ανάπτυξη, όπως την αισθητηριακή ολοκλήρωση, την έννοια του σωματικού σχήματος, την αδρή κινητικότητα, την λεπτή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό, την έννοια της πλευρίωσης (να μπορεί να διακρίνει την αριστερή από τη δεξιά πλευρά του και να μη συγχέει το κυρίαρχο χέρι), την έννοια του χώρου και του χρόνου, καθώς και την συγκέντρωση – προσοχή και τη μνήμη. Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά εκτελούν μια σειρά από ψυχοκινητικές δραστηριότητες που προωθούν την ανάπτυξη τόσο του συνόλου όσο και των επιμέρους δομικών στοιχείων της ψυχοκινητικότητάς τους. Η σύγχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων καθώς τα παιδιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας (∆αφέρμου, Χ, Kουλούρη, Π & Mπασαγιάννη, Ε.  Oδηγός Nηπιαγωγού).

Για παράδειγμα, για να πιάσει μια μπάλα, θα πρέπει να έχει αναπτύξει στατική σταθερότητα και ισορροπία, επίγνωση χώρου και σώματος, αμφίπλευρη ολοκλήρωση και οπτικοκινητική ολοκλήρωση. Για να χρησιμοποιήσει ένα παιδί το ψαλίδι και να κόψει με ακρίβεια κατά μήκος μιας γραμμής πρέπει να έχει αναπτύξει επιδεξιότητα των χειρών, οπτικοκινητική ολοκλήρωση, συντονισμό χεριού – ματιού, οπτικές χωρικές σχέσεις, και αμφίπλευρη ολοκλήρωση.

Για να αναγνωρίσει κάποια γράμματα πρέπει να έχει κατακτήσει την αμφιπλευρικότητα (δεξιά- αριστερά, κατεύθυνση γραφής και ανάγνωσης) και τον προσανατολισμό στο χώρο (οι έννοιες του μπροστά- πίσω, πάνω-κάτω κ.α). Για να μπορέσει το παιδί να γίνει ικανό στη γραφή, θα πρέπει να έχει κατακτήσει τη λεπτή κινητικότητα που θα του επιτρέψει να αναπαράγει γρήγορα γράμματα και λέξεις. Η αντίληψη του χώρου, του δίνει τη δυνατότητα να αποφύγει προβλήματα χωρικού και χρονικού προσανατολισμού, να αντιλαμβάνεται τη διαφοροποίηση στη θέση των αριθμών και των γραμμάτων (πχ. 3 και ε) και να ξεχωρίζει τα σχήματα. Παιδιά που δεν έχουν κατακτήσει αυτές τις δεξιότητες, δεν έχουν βιώσει το γνωστικό τους σχήμα, δεν έχουν καλλιεργήσει την λεπτή κινητικότητα, δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τις έννοιες του χώρου και του χρόνου κ.α. κατά την διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, αποτελούν «ομάδα υψηλού κινδύνου», καθώς υπάρχει αργότερα πιθανότητα να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες.

Τι είναι η λεπτή κινητικότητα;

Η λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνει τους μικρούς μύες του σώματος που μας επιτρέπουν να ζωγραφίζουμε, να γράφουμε, να κρατάμε μικρά αντικείμενα, να ντυνόμαστε, να κουμπώνουμε, να δένουμε, να βιδώνουμε, να κόβουμε, να ξεφυλίζουμε ένα βιβλίο κλπ. Περιλαμβάνει ουσιαστικά τη δύναμη, τον έλεγχο των μυών αυτών και κυρίως την επιδεξιότητα.

Δεν είναι σπάνιο τα παιδιά είτε στο νηπιαγωγείο είτε και νωρίτερα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εκτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν λεπτή κινητικότητα. Και ενώ τα περισσότερα παιδιά δε δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας (βλ. τρέξιμο, πήδημα κλπ), δε συμβαίνει το ίδιο και με τη λεπτή κινητικότητα, που απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο, συγκέντρωση και ακριβείς κινήσεις. Αυτό γιατί «δουλεύουν» οι μικρότεροι μύες, τους οποίους πρέπει το παιδί να μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά για να αποκτήσει τη σχετική επιδεξιότητα.

Ο στόχος εξάσκησης και κατάκτησης της λεπτής κινητικότητας δεν είναι μόνο το να βοηθήσει το παιδί να ελέγχει καλύτερα το μολύβι οπότε και να κατακτήσει τη διαδικασία της γραφής, αλλά και να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο και στοχεύουν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας. Αντίστοιχες ασκήσεις μπορούμε να κάνουμε και στο σπίτι και να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των μικρών μυών που καθορίζουν τη λεπτή κινητικότητα, να συντονίσουν την κίνηση χεριού και ματιού, να αναπτύξουν το κυρίαρχο χέρι.

ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ:

Το παιχνίδι με πλαστελίνη βοηθάει πολύ στην ενδυνάμωση των μυών των χεριών, των καρπών και στο συντονισμό των δυο χεριών. Αντί για πλαστελίνη μπορούμε να φτιάξουμε αλατοζύμη (1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό, 3 δόσεις αλεύρι) και να τη χρωματίσουμε με τέμπερα ή χρώματα ζαχαροπλαστικής.

ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ

Περνάμε νομίσματα ή πούλια από τάβλι στη σχισμή από έναν κουμπαρά ή ένα κουτί που έχουμε ανοίξει μια τρύπα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ζάρι που θα μας λέει πόσα νομίσματα να βάλει ο καθένας κι όποιος τελειώσει πρώτος να είναι ο νικητής.

ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ:

Τα μανταλάκια είναι ο καλύτερος τρόπος εξάσκησης των τριών δαχτύλων που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε το μολύβι.

Παιχνίδια με μανταλάκια

  • Χρησιμοποιήστε τα μαλακά μέρη του αντίχειρα και του δείκτη για να ανοίξετε το μανταλάκι.
  • Σηκώστε μικρά αντικείμενα με ένα μανταλάκι: μπαλάκια από βαμβάκι, τσαλακωμένο χαρτί, χάντρες, άλλα μανταλάκια κτλ.
  • Στερεώστε μανταλάκια γύρω από μια κάρτα ή ένα χάρτινο πιάτο.
  • Κρεμάστε εικόνες σε ένα σκοινί με μανταλάκια σαν ρούχα για άπλωμα.

ΧΑΡΤΟΝΙ Ή ΧΑΡΤΙ

Σχίζουμε χαρτί ή χαρτόνι σε λωρίδες ή σε κομμάτια. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα κομματάκια φτιάχνοντας ένα όμορφο κολάζ! Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε μπαλάκια από μικρά χαρτιά η γκοφρέ χαρτιά χρωματιστά και να φτιάξουμε τρισδιάστατα σχέδια.

 ΧΑΝΤΡΕΣ   

Δίνουμε στο παιδί ένα κορδόνι και χάντρες ή μακαρονάκι κοφτό, ή πένες ή καλαμάκια που έχουμε πρώτα κόψει σε μικρότερα κομμάτια  και το προτρέπουμε να περάσει τις χάντρες στο κορδόνι. Μπορούμε να φτιάξουμε κολιέ, βραχιόλια κλπ.

 

ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

Ανοίγουμε τρύπες σε ένα παλιό κουτί και προτρέπουμε το παιδί να τοποθετήσει εκεί καλαμάκια. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με μπατονέτες ή συρμα πίπας ή ξυλάκια.

 

ΚΟΨΙΜΟ ΜΕ ΨΑΛΙΔΙ

Δίνουμε στο παιδί ψαλίδι (το παιδικό με τις στρογγυλεμένες άκρες) και το προτρέπουμε να κόψει σε λωρίδες και αργότερα κάποιο σχήμα.

ΦΑΣΟΛΙΑ – ΦΑΚΕΣ

Ξεχωρίζουμε τα φασόλια από τις φακές ή κρύβουμε κάτι μέσα στα όσπρια και καλούμε το παιδί να το βρει.

ΤΟΥΒΛΑΚΙΑ – ΛΕΓΚΟ

Είναι μια πολύ καλή εξάσκηση για τη λεπτή κινητικότητα τα τουβλάκια λέγκο.

Επιπλέον…..

 Ζυμώστε:

Αφήστε το να σας βοηθήσει στο ζύμωμα του ψωμιού ή στο πλάσιμο των κουλουριών.

 Ξεβιδώστε τα καπάκια:

Ζητήστε του να να βιδώνει και να ξεβιδώνει καπάκια από μπουκάλια νερού, μικρά μπουκαλάκια από βανίλιες ζαχαροπλαστικής, καπάκια από βάζα, βοηθά στην κινητικότητα του καρπού.

Χύστε το νερό:

Ζητήστε του να χύνει το νερό από το ένα ποτήρι στο άλλο, χωρίς να το χύσει απ’ έξω. Αυτό βοηθά στη σταθεροποίηση καρπού.

Κουμπώστε – ξεκουμπώστε:

Παροτρύνετέ το να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει τα κουμπιά, τα φερμουάρ, τις κόπιτσες κ.ά.

Ξύστε τα μολύβια:

Ξύστε χρωματιστά μολύβια και φτιάξτε με τα ξύσματα απίθανα κολάζ. Βοηθά στη λεπτή κινητικότητα αλλά και στην κινητικότητα του καρπού.

Έργα τέχνης με μια σταγόνα

Χρησιμοποιήστε σταγονόμετρο ή απλά στάξτε χρωματιστές σταγόνες νερού πάνω σε χαρτί. Στη συνέχεια μπορείτε να φυσήξετε με καλαμάκι τις σταγόνες προς διάφορες κατευθύνσεις και να δημιουργήσετε αληθινά έργα τέχνης.

Διάφορα παιχνίδια

  • Παιχνίδι με σβούρες.
  • Παιχνίδια που ζητούν από το παιδί να σηκώσει προσεκτικά ένα αντικείμενο, όπως Jenga.
  • Παιχνίδια με «λαβίδες»: «Οι μικροί γιατροί», παιχνίδι με κροκόδειλο που τα παιδιά πρέπει να αφαιρέσουν τα δόντια πριν τα δαγκώσει, κτλ.

 

Παιχνίδια και δραστηριότητες για απομόνωση και ενδυνάμωση δαχτύλων

  • Μαριονέτες χεριών – δακτύλων.
  • Σχηματίστε σκιές στον τοίχο χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα και έχοντας φωτίσει πρώτα με φακό ένα σημείο στον τοίχο.
  • Μετρήστε με τα δάχτυλα, ένα τη φορά.
  • Χρησιμοποιήστε τον δείκτη για να ανιχνεύσετε σχήματα, αριθμούς, κτλ. σε άμμο, σε όσπρια, κτλ.
  • Χρησιμοποιήστε τις άκρες των δαχτύλων για να μαζέψετε μικρά, ελαφριά αντικείμενα (για παράδειγμα, κομματάκια χαρτί, πούπουλα, πούλιες, φασόλια, μικρές χάντρες)
  • Μουσικά όργανα: καστανιέτες (κύμβαλα δακτύλων), πιάνο κτλ.
  • Παίξτε ποδόσφαιρο με τα δάχτυλα: μάθετε στο παιδί να χτυπάει ελαφρά με τα δάχτυλα την «μπάλα» προς το τέρμα. Για μπάλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσαλακωμένο χαρτί, μπάλα του πινγκ πονγκ, στρογγυλή χάντρα, κτλ.
  • Παιχνίδια με τα δάχτυλα: «αράχνη» που σκαρφαλώνει στον κορμό του παιδιού.
  • Μάθετε στο παιδί σήματα με τα δάχτυλα όπως ο σχηματισμός σε κύκλο με τον αντίχειρα και τον δείκτη για να υποδείξετε πως όλα είναι καλά, το σήμα της νίκης, αντίχειρας πάνω ή κάτω για επικρότηση ή αποδοκιμασία, το νούμερο 1, κτλ.
  • Ζωγραφική με τα δάχτυλα.
  • Τραγουδάκια με τα δάχτυλα και τους αριθμούς.

 

 

 

Και μια ψηφιακή δραστηριότητα με στόχο την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας. Το παιδί καλείται να σύρει το ποντίκι και να σβήσει την οθόνη ώστε να εμφανιστεί μια ζωγραφιά εδώ

Γλωσσική ανάπτυξη

Η Γλωσσική ανάπτυξη είναι η σταδιακή κατάκτηση της γλώσσας και η κατάκτηση ικανοτήτων γλωσσικής επικοινωνίας, η οποία περνάει από διάφορα εξελικτικά στάδια και αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Κάθε παιδί ωστόσο έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Με τον όρο “Γλωσσική ανάπτυξη” καθορίζονται οι γνώσεις του παιδιού όσον αφορά τη Φωνολογία (τη λειτουργία των φθόγγων, αλλά και των φωνολογικών κανόνων, την οργάνωση των γλωσσικών ήχων σε συλλαβές, σε λέξεις και σε φράσεις), τη Σημασιολογία (την κατανόηση ότι οι λέξεις εκπροσωπούν έννοιες και δηλώνουν αντικείμενα, πρόσωπα κλπ.), τη Μορφολογία (τη γραμματική πλευρά της γλώσσας), το Συντακτικό (τη δομή της κάθε πρότασης και τους κανόνες που τη διέπουν), το Λεξιλόγιο και την Πραγματολογία (τις επικοινωνιακές λειτουργίες της γλώσσας, τη διαφορετική χρήση ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες του περιβάλλοντος) (Οδηγός Νηπιαγωγού). 

Η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για τη σχολική ετοιμότητα. Ειδικότερα το μέγεθος του εκφραστικού και αντιληπτικού λεξιλογίου των παιδιών αποτελεί προγνωστικό παράγοντα της σχολικής επιτυχίας των παιδιών.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους γονείς

  1. Παρέχουμε ορθά γλωσσικά μοντέλα. Δε χρησιμοποιούμε «μωρουδίστικες» λέξεις.
  2. Ονομάζουμε ότι βλέπουμε γύρω μας: ειδικά μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων όπου το παιδί αυξάνει ραγδαία το λεξιλόγιο του.
  3. Συζητάμε για τα πράγματα που κάνουμε μαζί: καθώς παίζουμε, καθώς κάνουμε δουλειές του σπιτιού, καθώς επισκεπτόμαστε κάποιον φίλο ή πάμε έναν περίπατο.
  4. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παρατηρούν το γραπτό λόγο που υπάρχει στους χώρους του σπιτιού (ονόματα στα κουδούνια, ετικέτες τροφίμων και ρούχων, τίτλοι περιοδικών εφημερίδων, αλλά και έξω από το σπίτι (ονόματα οδών, κτηρίων, ταμπέλες, καταστημάτων) και να συζητούν σχετικά με τη χρησιμότητά τους.

Παίζουμε με τα παιδιά μας διάφορα παιχνίδια που συμβάλλουν στην γλωσσική ανάπτυξη, όπως:

Παιχνίδια ρόλων: με τις φιγούρες στο κουκλόσπιτο, φοράμε διάφορα αξεσουάρ και μιμούμαστε ρόλους ή επαγγέλματα και αναπτύσσουμε διαλόγους.

Μάντεψε τί σκέφτομαι: Λέμε στο παιδί να βάλει ένα αντικείμενο που υπάρχει γύρω του αλλά να μη μας πει ποιο είναι. Στη συνέχεια κάνουμε ερωτήσεις, προσπαθώντας να μαντέψουμε ποιο είναι αυτό το αντικείμενο π.χ. Είναι μεγάλο; Τι κάνουμε με αυτό; Τρώγεται; κ.λπ. Στη συνέχεια αλλάζουν οι ρόλοι και ρωτάει το παιδί.

Μάντεψε ποιος; Βάζουμε στο μυαλό μας ένα πρόσωπο γνωστό μας και το παιδί κάνοντας ερωτήσεις πρέπει να μαντέψει ποιος είναι, πχ «έχει καφέ μαλλιά, είναι ψηλός, είναι αγόρι κτλ».Το ίδιο μπορούμε να παίξουμε με μία εικόνα ενός αντικειμένου που θα πρέπει να μαντέψουμε.

Ναι  – Όχι Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι στο οποίο νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να απαντήσει στις ερωτήσεις του άλλου χωρίς να πει τις συνηθισμένες λέξεις «Ναι» και «Όχι». π.χ. «Σου αρέσουν τα γλυκά;» «-Μου αρέσουν πολύ!», «Έχεις καφέ μάτια;» -«Δεν νομίζω».

Βρες μέσα στο σπίτι ένα κόκκινο αντικείμενο, ένα τετράγωνο αντικείμενο, ένα πλαστικό αντικείμενο κτλ

Βρες μέσα στο σπίτι κάτι που το χρησιμοποιούμε για να ζωγραφίσουμε, να μαγειρέψουμε κτλ

Βρες ανάμεσα στις καρτέλες : δίνουμε στα παιδιά εικόνες από ζώα, παιχνίδια, ρούχα , μουσικά όργανα κτλ και ζητάμε να βρουν όλα τα ρούχα….

Βρες τα κόκκινα αντικείμενα κτλ,

Βρες αυτά που είναι φτιαγμένα από ξύλο, από πλαστικό κτλ,

Βρες τα ρούχα που θα φορέσεις τον χειμώνα κτλ

Ποιος χρησιμοποιεί την κουτάλα, το κατσαβίδι κτλ

Βρες ό τι πετάει, κολυμπάει κτλ. Μπορούμε να παίξουμε και το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών “Πετάει – πετάει….”

Βρες και πες μία λέξη που αρχίζει από κάθε ένα γράμμα της αλφαβήτου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εικόνες με αντικείμενα που έχουμε κόψει από περιοδικά ή και πραγματικά αντικείμενα που αρχίζουν από διαφορετικές φωνούλες και να ζητάμε από το παιδί να μας δείξει το αντικείμενο που αρχίζει από τη συγκεκριμένη φωνούλα ή γράμμα.

Πάμε μια βόλτα….στη βόλτα, στην αγορά ονοματίζουμε όσα κι όσους βλέπουμε,  διαβάζουμε τις ταμπέλες που συναντήσαμε….στην επιστροφή ζητάμε από το παιδί να μας περιγράψει όσα είδε ή άκουσε.

Ακούμε και απομνημονεύουμε τραγούδια, μικρά ποιήματα, γλωσσοδέτες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή επαφή των παιδιών με είδη έμμετρου λόγου που έχουν ρίμες (λιχνίσματα, ποιήματα, τραγούδια) λειτουργεί υποστηρικτικά για την φωνολογική ανάπτυξη και την εκμάθηση της ανάγνωσης (Bryant &Brandley).

Φτιάχνουμε μια ιστορία: φτιάχνουμε ιστορίες με εικόνες από περιοδικά ή φωτογραφίες ή ρίχνουμε ζάρια στα οποία έχουμε ζωγραφίσει εικόνες. κάθε φορά προσθέτουμε εικόνες και φτιάχνουμε μεγαλύτερες ιστορίες.

Διαβάζουμε ιστορίες στα παιδιά και στη συνέχεια τις συζητάμε «τι σου άρεσε περισσότερο;» «τι θα έκανες στη θέση του ήρωα;» «γιατί νομίζεις ότι …». Κλείνουμε το παραμύθι και ρωτάμε «η κοκκινοσκουφίτσα φορούσε κόκκινη ή κίτρινη κάπα;», «το πρώτο γουρουνάκι έχτισε ξύλινο ή αχυρένιο σπιτάκι» κτλ.  Μπορείτε τέλος να παίξετε το παραμύθι. Αναμφισβήτητα, το βιβλίο είναι ένα από τα πολυτιμότερα «γλωσσικά εργαλεία».

 

Εδώ https://www.openbook.gr/category/literature/children/θα βρείτε ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα στο διαδίκτυο

Αλλά κι εδώ

https://www.elniplex.com/category/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF/%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1/

 

Στις χρήσιμες ιστοσελίδες θα βρείτε κι άλλα online παραμύθια.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια ψηφιακή δραστηριότητα που έχει στόχο την εξάσκηση στην αναγνώριση του πρώτου γράμματος των λέξεων και την αντιστοίχιση λέξεων και εικόνων.

Όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε στο φεγγάρι….

Με αφορμή την ανάγνωση του παραμυθιού ” Ο Φεγγαροσκεπαστής” του Έρικ Πιμπαρέ φτιάξαμε όλοι μαζί μια ανθρώπινη σκάλα και φτάσαμε στο φεγγάρι….γιατί όλοι μαζί μπορούμε…

Μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι εδώ

Παίζουμε με τους αριθμούς 1️⃣2️⃣3️⃣

Με απλά υλικά φτιάχνουμε παιχνίδια ….και τα μαθηματικά γίνονται παιχνιδάκι….

Εξοικείωση των παιδιών με τις αριθμητικές ποσότητες, την αναγνώριση και την αντιστοίχιση των αριθμών, τα σχήματα.

Ποιος αριθμός λείπει;

 

Ταύτιση αριθμών

 

 

 

 

 

 

παιχνίδι με τα σχήματα

 

 

Ρίξε στο κουτί τόσα πούλια όσα λέει το ζάρι

 

 

 

Τόσα – όσα

Εδώ θα βρείτε ένα ψηφιακό παιχνίδι με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τους αριθμούς και τις ποσότητες

 

 

19+1 συμβουλές της Μ. Μοντεσσόρι

19+1 συμβουλές της Μ. Μοντεσσόρι

«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει»

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/297175_oi-symboyles-tis-paidagogoy-maria-montessori-gia-na-ginoyme-kalyteroi-goneis

ΠΗΓΗ: ALFAVITA

 

Διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τον χειμώνα ⛄

Τα ρούχα του χειμώνα https://learningapps.org/display?v=pqpofnu8320

 

καλοκαίρι ή χειμώνας https://learningapps.org/display?v=pz0mdci2j20

 

παιχνίδι μνήμης https://learningapps.org/display?v=ph7gsj56k20

φτιάξε το παζλ https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=11501e3d4223