Ανιχνεύτηκε το μποζόνιο Higgs; Πάντως για τη θεωρία δόθηκε Νόμπελ

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 ερευνητές του CERN ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου που “μοιάζει” με το μποζόνιο Higgs.

Peter Higgs

Στις δύο εικόνες που βλέπετε πιο κάτω, παρουσιάζονται δεδομένα από δύο πειράματα που διεξήχθηκαν στο CERN. Και στα δύο είναι εμφανή τα υψωματάκια στα 125-126GeV. Αυτά δείχνουν την ύπαρξη σωματιδίου με τόση μάζα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το σωματίδιο αυτό είναι το μποζόνιο Higgs.

Οι εικόνες πάρθηκαν από την ιστοσελίδα  http://plus.maths.org/content/higgs

δεδομένα από το πείραμα CMS

δεδομένα από το πείραμα ATLAS

Δείτε ακόμα την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΖΟΝΙΟ HIGGS, που παρουσιάστηκε στους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου το Δεκέμβριο του 2012 στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου.

Επίσης, τη δημοσίευση της επιστημονικής επιθεώρησης «Science» στο τεύχος της 21ης Δεκεμβρίου 2012 τα 10 σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε. Οι συντάκτες του «Science» έδωσαν την πρώτη θέση στο μποζόνιο του Χιγκς.

Την Τρίτη 8/10/2013 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής στους Peter Higgs και Francois Englert για τη θεωρία της εξήγησης του μηχανισμού που δίνει μάζα στα υποατομικά σωματίδια, με απλά λόγια του πεδίου Higgs φορέας του οποίου είναι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε στο CERN τον Ιούλιο του 2012.

Κατηγορίες: επιστημονικά νέα. Ετικέτες: , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *