
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/26/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-20/
Δεκ 21
Κρεοπώλες, έμποροι, σφαγεία και παραγωγοί αποκομίζουν τεράστια κέρδη πουλώντας σχεδόν στο διπλάσιο
Χιλιάδες εισαγόμενα βοοειδή, πρόβατα και χοιρινά, καθώς και τόνοι γάλακτος ελληνοποιούνται στη χώρα μας και διοχετεύονται μέσω κρεοπωλείων στην αγορά προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ελληνική κτηνοτροφία αλλά και στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά το 2015 βρέθηκαν παρατυπίες στο 70% των συνολικών ελέγχων που έγιναν σε κρεοπωλεία, εμπόρους, κτηνοτρόφους και σφαγεία. Είναι αξιοσημείωτο, όπως λένε στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, ότι το 40% αυτών αφορούσε ελληνοποιήσεις κυρίως βοείου κρέατος από Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία ή κράτη της Λατινικής Αμερικής, πρόβειου με «διαβατήριο» Βουλγαρίας, Ρουμανίας, πΓΔΜ, Νέας Ζηλανδίας και χοιρινού από βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/21/%ce%b2%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b3%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%ad/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/21/%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd/
Δεκ 19
Ένα ημερολόγιο που μας ενημερώνει για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/19/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b6/
Δεκ 10
Αν η δουλειά σάς τρώει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα έπρεπε, δείτε πώς να κρατήσετε τη διατροφή σας υγιεινή και ισορροπημένη:
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/10/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%bf/
Δεκ 07
Αν ο στόχος σας φέτος είναι να χάσετε 10 κιλά, ξεκινώντας τώρα κι όχι 1 μήνα πριν το επόμενο καλοκαίρι, οργανωθείτε για να τον κατακτήσετε χωρίς άγχος και δίαιτες-αστραπή.
Κάντε τους σωστούς υπολογισμούς και βάλτε τον εαυτό σας σε πρόγραμμα, έχοντας υπόψη ότι 1 κιλό είναι περίπου 7000 θερμίδες. Άρα για να χάσετε τα 10 κιλά σε περίπου 3 μήνες, χρειάζεται να κάψετε ή να… κόψετε περίπου 770 θερμίδες καθημερινά.
Ξεκινήστε κόβοντας 500 θερμίδες την ημέρα ή αν δυσκολεύεστε στην αρχή, μειώστε στις 250 θερμίδες, ανεβαίνοντας σταδιακά. Οι 250 θερμίδες μπορεί να σημαίνουν 1 κυπελλάκι παγωτό ή μερικές φέτες ψωμί με βούτυρο. Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε και το γυμναστήριο, μπορείτε να «καίτε» άλλες 250 θερμίδες, φτάνοντας τις 500 την ημέρα.
Σε περίπου 4 μήνες, τα 10 κιλά θα αποτελούν παρελθόν και μην ξεχνάτε ότι όσο πιο αργά χάνετε βάρος, τόσο πιο εύκολο είναι να το διατηρήσετε, γι’ αυτό έχετε υπομονή και επιμονή.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/07/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81/
Δεκ 01

Τα παιδιά που τρώνε καθημερινά γλυκά και σοκολάτες, είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν πιο βίαια ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα, η οποία έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κάρντιφ υπό τον δρα Σίμον Μουρ και μελέτησε 17.500 ανθρώπους, είναι η πρώτη του είδους τη, που εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή των παιδιών και στη βία των ενηλίκων, σύμφωνα με το BBC.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/01/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%ac-%ce%ba/
Νοέ 30

Ο εφιάλτης της κατανάλωσης, η συνεχής δημιουργία ψεύτικων αναγκών, ο εθισμός στα πάσης φύσης γκάτζετ και η αποξένωσή μας από ο,τιδήποτε φυσικό, χειροποίητο, αληθινό, μπαίνουν στο μικροσκόπιο σε αυτό το πανέξυπνο ταινιάκι του Steve Cutts.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/30/%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bf-%ce%b5%cf%86%ce%af%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7/
Νοέ 30
Στις μέρες μας, πολλοί από εμάς περνούμε ώρες ανησυχώντας για το πώς φαινόμαστε εξωτερικά, ενώ θα έπρεπε να περνάμε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι το εσωτερικό μας -ειδικά τι συμβαίνει στο πεπτικό μας σύστημα. Τα έντερά μας αφομοιώνουν τα τρόφιμα που τρώμε για να παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης και να αφαιρέσουν τα άχρηστα υλικά και τις τοξίνες. Η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος εξαρτάται από τη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ των δισεκατομμυρίων βακτηρίων που ζουν εκεί. Συσσωρεύονται επιστημονικά στοιχεία ότι η ανατροπή της εντερικής χλωρίδας, όπως αποκαλούνται τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η δυσπεψία, η μειωμένη ανοσία και η ευαισθησία στη διάρροια. Το άγχος, η κακή διατροφή, η λήψη αντιβιοτικών ή απλώς η κούραση, μπορούν όλα να ανατρέψουν τη φυσική ισορροπία στο έντερο.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/30/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%bb%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba/
Νοέ 24

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/24/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bb/
Νοέ 14

Εισαγωγή
Η πλειονότητα των εμφιαλωμένων νερών στην Ευρώπη προέρχονται από υπεδάφιες πηγές νερού, π.χ. φυσικά μεταλλικά νερά και νερά πηγών, τα οποία συσκευάζονται σε στεγανούς πλαστικούς ή γυάλινους περιέκτες.1 Αυτό διαφέρει από το νερό της βρύσης στην Ευρώπη, του οποίου η πλειονότητα προέρχεται από επιφανειακά νερά (π.χ. ποτάμια και λίμνες) και απαιτεί επεξεργασία για τη διασφάλιση της μικροβιολογικής και χημικής ασφάλειας.2-3
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/14/%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d/
Νοέ 14

Παχυσαρκία: γονίδια και περιβάλλον
Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται με τιμή του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερη από 30 kg/m2, ενώ το υπέρβαρο με τιμή ΔΜΣ από 25 έως 29,9 kg/m2. Η παχυσαρκία και το υπέρβαρο στα παιδιά ορίζονται με τη χρήση των καμπυλών ανάπτυξης και των προσαρμοσμένων οριακών τιμών ΔΜΣ. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 1 στα 5 παιδιά είναι στις μέρες μας υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως η καρδιακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/14/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81/
Νοέ 09
Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/09/10-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/09/%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/08/%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%85%ce%b3/
