Που οφείλονται οι αναμενόμενες για το 2016 αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων;

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/26/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-20/

Βαφτίζουν ελληνικά τα εισαγόμενα κρέατα

Κρεοπώλες, έμποροι, σφαγεία και παραγωγοί αποκομίζουν τεράστια κέρδη πουλώντας σχεδόν στο διπλάσιοΚρεαςμικρο

Χιλιάδες εισαγόμενα βοοειδή, πρόβατα και χοιρινά, καθώς και τόνοι γάλακτος ελληνοποιούνται στη χώρα μας και διοχετεύονται μέσω κρεοπωλείων στην αγορά προκαλώντας τεράστια ζημιά στην ελληνική κτηνοτροφία αλλά και στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά το 2015 βρέθηκαν παρατυπίες στο 70% των συνολικών ελέγχων που έγιναν σε κρεοπωλεία, εμπόρους, κτηνοτρόφους και σφαγεία. Είναι αξιοσημείωτο, όπως λένε στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, ότι το 40% αυτών αφορούσε ελληνοποιήσεις κυρίως βοείου κρέατος από Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία ή κράτη της Λατινικής Αμερικής, πρόβειου με «διαβατήριο» Βουλγαρίας, Ρουμανίας, πΓΔΜ, Νέας Ζηλανδίας και χοιρινού από βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/21/%ce%b2%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b3%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%ad/

Η κρίση άλλαξε τις διατροφικές μας συνήθειες

 

Ο τρόπος που κάνουν αγορές τροφίμων οι Έλληνες

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/21/%ce%b7-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd/

Ένα πρωτότυπο χειμωνιάτικο ημερολόγιο για την κουζίνα σας

Ένα ημερολόγιο που μας ενημερώνει για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής

Φρούτα και λαχανικά εποχής

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/19/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%b6/

Ένα διατροφικό πλάνο για όσους εργάζονται πολύ

Αν η δουλειά σάς τρώει πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα έπρεπε, δείτε πώς να κρατήσετε τη διατροφή σας υγιεινή και ισορροπημένη:

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/10/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ac%ce%b6%ce%bf/

Πώς να υπολογίσετε τις θερμίδες που πρέπει να μειώσετε

 

Αν ο στόχος σας φέτος είναι να χάσετε 10 κιλά, ξεκινώντας τώρα κι όχι 1 μήνα πριν το επόμενο καλοκαίρι, οργανωθείτε για να τον κατακτήσετε χωρίς άγχος και δίαιτες-αστραπή.

Κάντε τους σωστούς υπολογισμούς και βάλτε τον εαυτό σας σε πρόγραμμα, έχοντας υπόψη ότι 1 κιλό είναι περίπου 7000 θερμίδες. Άρα για να χάσετε τα 10 κιλά σε περίπου 3 μήνες, χρειάζεται να κάψετε ή να… κόψετε περίπου 770 θερμίδες καθημερινά.

Ξεκινήστε κόβοντας 500 θερμίδες την ημέρα ή αν δυσκολεύεστε στην αρχή, μειώστε στις 250 θερμίδες, ανεβαίνοντας σταδιακά. Οι 250 θερμίδες μπορεί να σημαίνουν 1 κυπελλάκι παγωτό ή μερικές φέτες ψωμί με βούτυρο.  Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε και το γυμναστήριο, μπορείτε να «καίτε» άλλες 250 θερμίδες, φτάνοντας τις 500 την ημέρα.

Σε περίπου 4 μήνες, τα 10 κιλά θα αποτελούν παρελθόν και μην ξεχνάτε ότι όσο πιο αργά χάνετε βάρος, τόσο πιο εύκολο είναι να το διατηρήσετε, γι’ αυτό έχετε υπομονή και επιμονή.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/07/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81/

Τα παιδιά που τρώνε καθημερινά γλυκά και σοκολάτες, είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν πιο βίαια ως ενήλικες.

kids-sweets

 

Τα παιδιά που τρώνε καθημερινά γλυκά και σοκολάτες, είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν πιο βίαια ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, η οποία έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κάρντιφ υπό τον δρα Σίμον Μουρ και μελέτησε 17.500 ανθρώπους, είναι η πρώτη του είδους τη, που εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή των παιδιών και στη βία των ενηλίκων, σύμφωνα με το BBC.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/12/01/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%bd%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%ac-%ce%ba/

Να σταματήσει επιτέλους ο εφίαλτης της κατανάλωσης. Ένα εκπληκτικό animation

Ο εφιάλτης της κατανάλωσης, η συνεχής δημιουργία ψεύτικων αναγκών, ο εθισμός στα πάσης φύσης γκάτζετ και η αποξένωσή μας από ο,τιδήποτε φυσικό, χειροποίητο, αληθινό, μπαίνουν στο μικροσκόπιο σε αυτό το πανέξυπνο ταινιάκι του Steve Cutts.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/30/%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bf-%ce%b5%cf%86%ce%af%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7/

Μικροχλωρίδα του εντέρου: η «εσωτερική» ιστορία

 
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ των ασθενειών του εντέρου και των παθογόνων («κακών») βακτηρίων, αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ο θετικός ρόλος των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου (προβιοτικά) στην υγεία και την ευημερία μας.

Στις μέρες μας, πολλοί από εμάς περνούμε ώρες ανησυχώντας για το πώς φαινόμαστε εξωτερικά, ενώ θα έπρεπε να περνάμε περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι το εσωτερικό μας -ειδικά τι συμβαίνει στο πεπτικό μας σύστημα. Τα έντερά μας αφομοιώνουν τα τρόφιμα που τρώμε για να παρέχουν στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης και να αφαιρέσουν τα άχρηστα υλικά και τις τοξίνες. Η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος εξαρτάται από τη διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ των δισεκατομμυρίων βακτηρίων που ζουν εκεί. Συσσωρεύονται επιστημονικά στοιχεία ότι η ανατροπή της εντερικής χλωρίδας, όπως αποκαλούνται τα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η δυσπεψία, η μειωμένη ανοσία και η ευαισθησία στη διάρροια. Το άγχος, η κακή διατροφή, η λήψη αντιβιοτικών ή απλώς η κούραση, μπορούν όλα να ανατρέψουν τη φυσική ισορροπία στο έντερο.

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/30/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%bb%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba/

Επισήμανση τροφίμων – ένας πλούτος πληροφοριών για τους καταναλωτές

Label_comparison
Η εξασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί κοινή υποχρέωση μεταξύ των κυβερνήσεων, των παραγωγών, της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Η επισήμανση τροφίμων είναι ένας τρόπος ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν πληροφορίες για τα τρόφιμα που σκέφτονται να αγοράσουν. Η ορθή εφαρμογή των πληροφοριών που υπάρχουν στις ετικέτες των τροφίμων (π.χ. ημερομηνίες λήξης, οδηγίες χειρισμού του τροφίμου και προειδοποιήσεις για αλλεργίες) μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να προστατευτούν από αθέμιτες ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα, και από αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/24/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%bd-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bb/

Η ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού

Ανεξάρτητα από το αν το πόσιμο νερό προέρχεται από τη βρύση ή το μπουκάλι, η ασφάλειά του είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι παρασκευαστές εμφιαλωμένου νερού πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα νερά που παράγουν και συσκευάζουν ικανοποιούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας.

 

Εισαγωγή
Η πλειονότητα των εμφιαλωμένων νερών στην Ευρώπη προέρχονται από υπεδάφιες πηγές νερού, π.χ. φυσικά μεταλλικά νερά και νερά πηγών, τα οποία συσκευάζονται σε στεγανούς πλαστικούς ή γυάλινους περιέκτες.1 Αυτό διαφέρει από το νερό της βρύσης στην Ευρώπη, του οποίου η πλειονότητα προέρχεται από επιφανειακά νερά (π.χ. ποτάμια και λίμνες) και απαιτεί επεξεργασία για τη διασφάλιση της μικροβιολογικής και χημικής ασφάλειας.2-3

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/14/%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d/

Η επίδραση των γονέων στις τροφικές προτιμήσεις και την ενεργειακή πρόσληψη των παιδιών

 
Νεότερα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι τροφικές προτιμήσεις των μικρών παιδιών μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή τους. Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορεί να επηρεάσουν τις τροφικές προτιμήσεις των παιδιών, και στο παρόν άρθρο αναφέρονται οι στρατηγικές εκείνες που μπορεί να αποβούν βοηθητικές και εκείνες που μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

 

Παχυσαρκία: γονίδια και περιβάλλον
Η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη κατάσταση, η οποία επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στους ενήλικες η παχυσαρκία ορίζεται με τιμή του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερη από 30 kg/m2, ενώ το υπέρβαρο με τιμή ΔΜΣ από 25 έως 29,9 kg/m2. Η παχυσαρκία και το υπέρβαρο στα παιδιά ορίζονται με τη χρήση των καμπυλών ανάπτυξης και των προσαρμοσμένων οριακών τιμών ΔΜΣ. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 1 στα 5 παιδιά είναι στις μέρες μας υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, όπως η καρδιακή νόσος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/14/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%ad%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81/

10 συμβουλές στα παιδιά για εναν υγιεινό τρόπο ζωής

 

 

Θυμάσαι πώς ήταν όταν μάθαινες ποδήλατο; Το πιο σημαντικό ήταν να μάθεις να κρατάς ισορροπία.

Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό που επιλέγουμε να φάμε. Όταν έχουμε μάθει να τρώμε ισορροπημένα, ως προς τις ποσότητες και τα είδη των τροφίμων,
όλα τα όργανα του σώματός μας λειτουργούν ομαλά και το σώμα μας αποτελεσματικά.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/09/10-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c/

Ο ρόλος των γονιών και των δασκάλων στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών


ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/09/%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7/

Δείτε (ξανά και ξανά) την ομιλία του Ευγ. Τριβιζά για το τι λείπει από το σημερινό σχολείο

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2015/11/08/%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%85%ce%b3/

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση