Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φοράμε δείχνουν πολλά για την προσωπικότητα μας. Τι όμως δείχνουν για την υγείας μας; Ας πάμε στη Γερμανία, εκεί όπου οι ερευνητές εργάζονται για τη μόδα του αύριο.:
[dailymotion x5d2tja nolink]
Φεβ 23
Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που φοράμε δείχνουν πολλά για την προσωπικότητα μας. Τι όμως δείχνουν για την υγείας μας; Ας πάμε στη Γερμανία, εκεί όπου οι ερευνητές εργάζονται για τη μόδα του αύριο.:
[dailymotion x5d2tja nolink]
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/02/23/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%ad%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b1-%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%87%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%85%ce%bd/
Φεβ 23

Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα απέναντι σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, την οποία αντιμετωπίζει σαν να ήταν παθογόνος. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/02/23/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%ae-%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%be%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82/
Φεβ 21

Τελειώνει απ΄ ό,τι φαίνεται το μαρτύριο με τις δίαιτες και τα συνεχόμενα «βασανιστήρια» της ζυγαριάς, καθώς η νέα εφεύρεση, το HAPIfork, μετράει τις μπουκιές, το χρόνο που μασάμε, αλλά και τη διάρκεια του γεύματος.
Το HAPIfork, το ηλεκτρονικό πιρούνι, είναι γεμάτο αισθητήρες οι οποίοι μετράνε τις φορές που παίρνουμε το πιρούνι στο στόμα ανά λεπτό αλλά και τα διαλείμματα μεταξύ μπουκιών και πόσο χρόνο μας παίρνει να τελειώσουμε το γεύμα.
Μπορεί να μοιάζει με ένα απλό πιρούνι όμως στην περίπτωση που «καταβροχθίζετε» το γεύμα σας με μεγάλες ταχύτητες αυτό δονείται και αναβοσβήνει ένα φακό που έχει ενσωματωμένο.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/02/21/hapifork-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%bf-%cf%80%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9/
Φεβ 16
Ένα πληρέστερο και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα βιβλιάριο υγείας παιδιού, έχουν πλέον στη διάθεσή τους παλιοί και νέοι γονείς.
Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού περιέχει αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ηλικία και στάδιο ανάπτυξης του παιδιού από τη γέννηση έως τα 18 του χρόνια.
Στόχος είναι να βοηθήσει τους γονείς με απλό και κατανοητό τρόπο να παρακολουθούν την πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους με την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών, ενώ σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα μπορεί να βοηθήσει να γίνουν έγκαιρα αντιληπτές πιθανές παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό.
Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού περιλαμβάνει εκτεταμένες πληροφορίες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την καταγραφή των εμβολιασμών αλλά και των ασθενειών ή των προβλημάτων υγείας που πιθανόν είχε σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Δίνεται επίσης έμφαση στο μητρικό θηλασμό αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχτικά με αυτόν, ενώ έχουν συμπεριληφθεί οι πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης υγειών βρεφών που θηλάζουν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Έτσι εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν στο εξής τα λάθος συμπεράσματα στα οποία οδηγούσαν οι προηγούμενες καμπύλες που είχαν προκύψει από δείγμα βρεφών που σιτίζονταν με επεξεργασμένα γάλατα.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των παιδιών είναι σημαντική, όχι μόνο για την ιατρική διάγνωση και θεραπεία κοινών προβλημάτων υγείας και την έγκαιρη υποψία σοβαρών διαταραχών, αλλά και για τις πολύτιμες ευκαιρίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που παρέχει.
Η συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και η υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμά τους, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών και βασικό άξονα του βιβλιαρίου αυτού.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/02/16/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%b7-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%83%ce%bf/
Φεβ 06
Χρησιμοποιώντας τον ολοένα και περισσότερο δημοφιλή χαρακτήρα Napo, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Napo σχεδίασαν μια σειρά απόεκπαιδευτικά εργαλεία με αντικείμενο την ασφάλεια και υγεία στην εργασία (ΑΥΕ) -ή αλλιώς την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία (ΕΑΥ)-, τα οποία απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, με στόχο την εισαγωγή των παιδιών του δημοτικού σχολείου στα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσω ενός εκπαιδευτικού, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικού και ευφάνταστου τρόπου, αξιοποιώντας τις ταινίες του Napo παράλληλα με κάποιες υποστηρικτικές δημιουργικές δραστηριότητες.
Τα εκπαιδευτικά εργαλεία περιλαμβάνουν προτεινόμενα σχέδια μαθήματος για την εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας μεταξύ επτά και έντεκα ετών, στην σημασία και σπουδαιότητα της ασφάλειας και υγείας. Τα ενημερωτικά εκπαιδευτικά εργαλεία διαθέτουν πλήρεις οδηγίες για κάθε μάθημα και για τις προτεινόμενες δραστηριότητες, οι οποίες συνοδεύονται από το αναγκαίο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, με σκοπό την παροχή προς τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές υποστήριξης και καθοδήγησης σχετικά με τρόπους ενσωμάτωσης των βασικών μηνυμάτων ΑΥΕ στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών.
Τα ευέλικτα μαθήματα για την ΑΥΕ έχουν σχεδιαστεί ώστε να ταιριάζουν με τρέχοντα μαθήματα (ή θεματικές ενότητες) του αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, με σκοπό την ενίσχυση και υποβοήθηση της διδασκαλίας τους και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής θεματικά γνωστικά πεδία:
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/02/06/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/
Δεκ 29

Τα Χριστούγεννα είναι εδώ με όλα τα συμπαρομαρτούντα τους (έστω και «κουτσουρεμένα» στους δύσκολους καιρούς που ζούμε): το δέντρο, τα δώρα, τα γλυκά και στο κέντρο του γιορτινού τραπεζιού τη γαλοπούλα τη ροδοψημένη, τη γεμιστή, τη λαχταριστή! Πώς θα σας φαινόταν όμως αν σε μερικά χρόνια η γαλοπούλα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (και όχι μόνο) ξεφουρνιζόταν από το… εργαστήριο; Μπορεί μια τέτοια προοπτική – η οποία δεν είναι πολύ μακρινή, όπως θα διαβάσετε – να μοιάζει τουλάχιστον περίεργη σε πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, το κρέας-προϊόν βιοτεχνολογίας υπόσχεται να αποτελέσει ελπίδα για το μέλλον της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και του ίδιου του πλανήτη μας βάζοντας «χαλινάρι» στην παγκόσμια πείνα και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οπως μάλιστα αναφέρει μιλώντας προς «Το Βήμα» ένας από τους πλέον ειδικούς του πεδίου της καλλιέργειας ζωικών κυττάρων στο εργαστήριο, ο καθηγητής του Τμήματος Πτηνοτροφίας στο Κολέγιο για τη Γεωργία και τις Επιστήμες της Ζωής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ Πολ Μόζτζιακ, δεν είναι απίθανο ένα τέτοιο προϊόν βιοτεχνολογίας να εμφανιστεί μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε έτη. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τη μαζική παραγωγή κρέατος, και δη κρέατος πουλερικών στο εργαστήριο, ο καθηγητής εκτιμά ότι θα παρέλθουν αρκετές δεκαετίες – πιθανότατα 50 έτη και άνω – προτού μια ημέρα γιορτινή σαν τη σημερινή συζητάμε γύρω από το τραπέζι ποια σφραγίδα ποιου… εργαστηρίου έχει επάνω της η γαλοπούλα που απολαμβάνουμε.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/12/29/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%87%cf%8e%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1-%ce%b5/
Δεκ 21
Το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού του Υπουργείου Υγείας για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ώστε να αξιοποιηθεί από τουςεκπαιδευτικούς ως συμπληρωματικό υποστηρικτικό υλικό για την προσέγγιση συναφών θεμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος E-Bug και αποτελείται από δύο βιβλία με τίτλο: «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων» και «Γνωρίζω και αντιμετωπίζω τα μικρόβια», τα οποία απευθύνονται αντίστοιχα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των Δ ́, Ε ́ και ΣΤ ́ τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου.

Το έντυπο υλικό υποστηρίζεται από την ιστοσελίδα www.e-bug.eu στα ελληνικά και είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή με σχετικά βίντεο, διαδραστικά παιχνίδια και επιπλέον δραστηριότητες.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/12/21/%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd/
Δεκ 19
Η σημασία και η ανάγκη ύπαρξης δεδομένων για τη σύνθεση των τροφίμων που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί κάθε χώρας είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας. Οι ανάγκες που εξυπηρετούνται με τη γνώση αυτή αφορούν τον υγιή άνθρωπο, τον ασθενή, πληθυσμιακές ομάδες και το σύνολο του πληθυσμού δηλαδή όλες τις ηλικιακές ομάδες κάθε χώρας. Η γνώση της χημικής σύνθεσης των τροφίμων που χρησιμοποιεί κάθε λαός επιτρέπει την εκτίμηση της ποσότητας των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουν άτομα, ασθενείς και πληθυσμιακές ομάδες και με την χρήση ειδικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών κάνει δυνατή την σύγκριση με τις ημερησίως συνιστώμενες ποσότητες, δηλαδή διαπιστώνεται αν τις υπερβαίνει ή αν η πρόσληψη είναι ανεπαρκής. Με βάση τα δεδομένα αυτά μπορούν να σχεδιαστούν και να δοθούν διαιτητικές συστάσεις σε άτομα, ασθενείς και πληθυσμιακές ομάδες που έχουν τεράστια σημασία για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/12/19/%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%bc%cf%89%ce%bd/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/12/15/%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%84/
Νοέ 06

Επειδή ξέρουμε ότι όσο ο καιρός δεν είναι θερμός, η βρύση δεν σας «καλεί» συχνά να γεμίσετε το ποτήρι σας, αποφασίσαμε να σας πείσουμε να το κάνετε, χωρίς να περιμένετε να έρθει το καλοκαίρι και ο καύσωνας. Κι έχουμε 10 σοβαρούς λόγους για να πειστείτε.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/11/06/%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-10-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%83%cf%8c%cf%84/
Οκτ 17
Με αφορμή τη Παγκόσμια μέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) σας δίνουμε το κάτωθι εκπαιδευτικο υλικό για δασκάλους της Α´ & Β´ τάξης του Δημοτικού
Δείτε περισσότερα εδώ.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/10/17/%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9/
Οκτ 16
Με αφορμή τη Παγκόσμια μέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) σας δίνουμε το κάτωθι εκπαιδευτικό υλικό για καθηγητές του Γυμνασίου
Δείτε περισσότερα εδώ.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/10/16/%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf/
Οκτ 07
Η Monsanto – σε μια συμβολική δίκη – θα δικαστεί για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας στην Χάγη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου 2016

Χάρη στις ενέργειες των οργανώσεων: The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) και Millions Against Monsanto και με τη συμμετοχή δεκάδων ακτιβιστικών ομάδων για την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος, ο κολοσσός της βιοτεχνολογίας, η Monsanto, θα δικαστεί για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/10/07/%ce%b7-monsanto-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82/
Σεπ 26
Τα McDonald’s δοκιμάζουν μια νέα συνταγή για τις κοτομπουκιές. Η συνταγή δεν περιέχει τεχνητά συντηρητικά αλλά μόνον αναγνωρίσιμα συστατικά όπως χυμό λεμονιού σε στερεά μορφή και άμυλο ρυζιού.
Η αλυσίδα γρήγορου φαγητού αλλάζει τις κοτομπουκιές ώστε “οι γονείς να αισθάνονται καλά” που τις δίνουν στα παιδιά τους, είπε η εκπρόσωπος τύπου των McDonald’s Becca Hary.
“Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι πελάτες μας ενδιαφέρονται να μάθουν από πού προέρχεται το φαγητό τους και πώς παρασκευάζεται”, είπε.
Η συνταγή μπορεί να αλλάζει αλλά η παρασκευή και ο τρόπος ψησίματος παραμένει ο ίδιος.
Η McDonald’s Καναδά ετοίμασε ένα βίντεο από το εργοστάσιο στο Cargill όπου παρασκευάζονται και καταψύχονται οι κοτομπουκιές πριν σταλούν στα εστιατόρια για να καταναλωθούν.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/09/26/%ce%b8%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%84/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2016/09/26/50-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bd%ce%b1/
