Το κλίμα αλλάζει τα τελευταία 1 ….. δις χρόνια

Με αφορμή τις τελευταίες φωτιές  αναρωτιούνται πολλοί “Τί έπεται;” καθώς είναι τόσο πρόσφατες οι εικόνες καταστροφής της Αυστραλίας που από το διάστημα δείχνει να φλέγεται ολόκληρη.

Ο τοξικός καπνός έφτασε στην Βραζιλία, εκατομμύρια χιλιόμετρα γης έγιναν στάχτη, 25 άνθρωποι πέθαναν και δισεκατομμύρια ζώα αφανίστηκαν.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανθρώπινης δραστηριότητας και άλλων παραγόντων, οι “φυσικές” καταστροφές γίνονται όλες και πιο κοινές. Ομως μερικές μπορεί να αποδειχτούν πολύ χειρότερες….

Η εφημερίδα New York Post, καταγράφει 10 εφιαλτικά σενάρια από εν  υπνώσει “φυσικές απειλές”:

1. Το υπερηφαίστειο Yellowstone

Το εθνικό πάρκο Yellowstone στο Γουαϊόμινγκ «κάθεται» πάνω στην κορυφή ενός εξαιρετικά επικίνδυνου ηφαιστείου με πλάτος 70 χλμ. Το ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Η τελευταία  έκρηξη συνέβη βέβαια πριν  από 640.000 χρόνια. Όμως, ποτέ δεν ξέρεις.

Πέρυσι, η γεωλόγος δρ Τζέρσι Ζάμπα προέβλεψε ότι μία έκρηξη του Yellowstone θα αφάνιζε τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να σκοτώσει 5 δισ. ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

2. Το υπερηφαίστειο στη Λίμνη Τόμπλα, στη Σουμάτρα της Ινδονησίας

Η Γη των ηφαιστείων, η Ινδονησία, δεν μοιάζει να φοβάται τις εκρήξεις ηφαιστείων μιας και η τελευταία συνέβη μόλις το 2018. Ομως, υπάρχει μια μεγαλύτερη απειλή για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας:  Το ηφαίστειο της Λίμνης Τόμπα – το “ξεχασμένο ηφαίστειο”. Η Τόμπα είναι μια ηφαιστειακή λίμνη, καθισμένη στην κορυφή μιας τεράστιας καλντέρας [ενός ηφαιστειακού κρατήρα] – και θεωρείται ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση “αναγέννησης”.

Μια έκρηξη 75.000 χρόνια πριν, προκάλεσε το φαινόμενο του “μποτιλιαρίσματος” στην ανθρώπινη εξέλιξη: ο πληθυσμός της Γης συρρικνώθηκε δραστικά – σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας λένε πως αυτό μπορεί να ξανασυμβεί. Για να προσθέσουμε αλάτι στην πληγή, καθώς βρίσκεται σε μια νησιωτική χώρα, η οποιαδήποτε μεγάλη έκρηξη σημαίνει πως πιθανότητα θα προκληθεί κι ένα μεγα- τσουνάμι.

3. Η καθίζηση Χιλίνα

Στη νότια πλαγιά της Μεγάλης Νήσου της Χαβάης βρίσκεται η φημισμένη Καθίζηση Χιλίνα – όπου κάθε τόσο μια τεράστια καθίζηση προκαλεί ένα τρομακτικό τσουνάμι. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα  The Independent, “υπάρχουν αποδείξεις ότι μια παρόμοια κατάρρευτση στην γειτονική Μαούνα Λόα, πριν 120.000 χρόνια προκάλεσε ένα τσουνάμι με κύματα ύψους 400 μέτρων. Λίγο… πιο πρόσφατα, το 1975, μια κινητικότητα στην καθίζηση Χιλίνα προκάλεσε ένα μικρότερο, καταστροφικό ωστόσο τσουνάμι που έφτασε στην Καλιφόρνια”.

4. Υπερτυφώνες

Ο τυφώνας Ισαάκ ανάγκασε 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το καλοκαίρι του 2012 στο πέρασμά του από την Αϊτή έως τις ακτές του Κόλπου της Αμερικής.

Ο τυφώνας Κατρίνα, η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, ήταν κατηγορίας 5, με συνεχείς ανέμους με ταχύτητα μεγαλύτερη των 297 χλμ/ώρα και ριπές 354 χλμ/ώρα.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των υπερτυφώνων, ένα φαινόμενο που κάποτε συνέβαινε μία στο τόσο και τώρα εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο με συνεχώς επιδεινούμενες συνέπειες.

5. Χιλιάνικοι σεισμοί με τσουνάμι

Ένα μεγάλο δυστύχημα εν αναμονή – λένε οι επιστήμονες – εδράζεται στην Δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με τον σεισμολογικό ιστότοπο emblor, “είναι σαφές σε πολλούς από μας ότι η περιοχή Κοκοουϊμπο στην κεντρική Χιλή έχει μια ασυνήθιστη, αυξανόμενη σεισμικότητα που πιθανόν να προετοιμάζει την περιοχή για έναν πολύ μεγάλο σεισμό μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε”.

Όπως και στις περιπτώσεις της Βόρειας Αμερικής, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μια τέτοια μεγάλη σεισμική δόνηση θα προκαλέσει ένα καταστροφικό τσουνάμι.

6. Τσουνάμι στην Καραϊβική
Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα  στο νησί Λα Πάλμαστο αρχιπέλαγος των Καναρίων είναι, σύμφωνα με το BBC, «ασταθές».

Ο Δρ Σάιμν Ντέι του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πιστεύει ότι μια πλευρά του ηφαιστείου θα μπορούσε να βυθιστεί στον ωκεανό και αυτό θα προκαλούσε τσουνάμι το οποίο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την Καραϊβική.

7. Ηλιακή καταιγίδα
Στο τσακ γλίτωσε από μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή καταιγίδα η Γη το 2012, την τελευταία που συνέβη σε διάστημα 150 ετών.

Ο Ντάνιελ Μπέικερ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο δήλωσε στη NASA ότι η καταιγίδα του Ιουλίου του 2012 ήταν τόσο δυνατή όσο η τελευταία του 1859.

Μια παρόμοια καταιγίδα που θα εκδηλωνόταν στη Γη θα ήταν καταστροφική, καθώς θα διέλυε το Διαδίκτυο και σχεδόν όλες τις επικοινωνίες και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές τρισεκατομμυρίων.

8. Πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη
Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων σε έναν αστεροειδή που χτύπησε τη Γη.

Σύμφωνα με το How Stuff Works «το 2028 ο αστεροειδής 1997XF11 θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη, αλλά δεν θα τη χτυπήσει. Εάν όμως ένας αστεροειδής με ταχύτητα μεγαλύτερη από 48.000 χλμ/ώρα έπεφτε στη Γη, είναι πιθανό να εξαφανιζόταν η ζωή στον πλανήτη».

9. Επιδημίες
Η επιδημία του ιού Έμπολα το 2014 σκότωσε 12.000 ανθρώπους και εξαπλώθηκε σε αρκετές ηπείρους μέσα σε λίγους μήνες.

Αυτή την εβδομάδα ο κοροναϊός που προέρχεται από την Κίνα έχει ήδη εξαπλωθεί στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Στη σύγχρονη εποχή, η παγκοσμιοποίηση και τα αεροπλάνα «βοηθούν» τις ασθένειες να εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα.

Θα μπορούσε να είναι θέμα χρόνου μια καινούρια επιδημία να προκαλέσει παγκόσμια καταστροφή.

10. Η άνοδος της στάθμης του νερού στους Ωκεανούς

Καθώς οι αρκτικοί πάγοι (αναφερόμαστε μόνο στους παγετώνικούς όγκους στη ξηρά, π.χ. στη Γροιλανδία κλπ) λιώνουν με ταχύτητες που σημαίνουν συναγερμό, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι “περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τώρα σε περιοχές που θα βρεθούν κάτω από το νερό μέχρι τα μέσα του αιώνα,” σύμφωνα με τους The New York Times. Μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές που θα πληγούν άμεσα από την κλιματική αλλαγή είναι η Ανατολική και η Δυτική Ακτή της Αμερικής, η Κίνα, η Ταϊλάνδη και σχεδόν ολόκληρο το Βιετνάμ. Οι Μαλδίβες, ένα νησιωτικό κράτος στην Αραβική Θάλασσα, βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή καθώς προβλέπεται η πλήρης εξαφάνισή τους μέχρι το 2045.

Με πληροφορίες από The New York Post, The New York Times, The Independent

 

Υ.Γ.1.: Σε όλα τα παραπάνω που είναι  γνωστά, αναμενόμενα και μη αμφισβητήσιμα απο τους επιστήμονες μπορούμε να προσθέσουμε και τα σενάρια για την αλλαγή των πόλων της Γης καθώς και τις ηλιακές εκρήξεις με επίσης δυσάρεστα αποτελέσματα και καθόλα μη προβλέψιμες.

Υ.Γ.2.: Η κινδυνολογία για την «κλιματική αλλαγή» και τις καταστροφές που φέρεται ότι θα επισύρει  σχετίζεται κυρίως με κοινωνικο-πολιτικά και οικονομικά ενδιαφέροντα ή συμφέροντα, παρά με επιστημονικά δεδομένα. Η ίδια η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» δεν έχει οριστεί επαρκώς ως επιστημονικός όρος. Στην πραγματικότητα ο όρος αποτελεί πλεονασμό, δεδομένου ότι η αλλαγή είναι σύμφυτη με την έννοια του κλίματος. Η μελέτη παλαιοκλιματικών δεδομένων και πληροφοριών, αλλά και ιστορικών υδρομετεωρολογικών χρονοσειρών δείχνει ότι το κλίμα πάντα άλλαζε, σε όλες τις χρονικές κλίμακες και όσο πίσω στον χρόνο μας επιτρέπουν οι μελέτες ανακατασκευής του κλίματος. Η υπόθεση ότι οι πρόσφατες αλλαγές (π.χ. η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 0.3°C τις τελευταίες τρεις δεκαετίες) είναι ανθρωπογενείς, διαφέροντας από τις φυσικές αλλαγές που πάντα συντελούνται, δεν στοιχειοθετείται.

Πηγή, 

Παρουσίαση του κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/01/21/to-klima-allazei-ta-teleytaia-1-dis-chronia/

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση