Ιστοσελίδα με εκπαιδευτικό υλικό για την Ασφάλεια στην Εργασία

Χρησιμοποιώντας τον ολοένα και περισσότερο δημοφιλή χαρακτήρα Napo, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Napo σχεδίασαν μια σειρά απόεκπαιδευτικά εργαλεία με αντικείμενο την ασφάλεια και υγεία στην εργασία (ΑΥΕ) -ή αλλιώς την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία (ΕΑΥ)-, τα οποία απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς, με στόχο την εισαγωγή των παιδιών του δημοτικού σχολείου στα θέματα ασφάλειας και υγείας μέσω ενός εκπαιδευτικού, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικού και ευφάνταστου τρόπου, αξιοποιώντας τις ταινίες του Napo παράλληλα με κάποιες υποστηρικτικές δημιουργικές δραστηριότητες.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία περιλαμβάνουν προτεινόμενα σχέδια μαθήματος για την εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας μεταξύ επτά και έντεκα ετών, στην σημασία και σπουδαιότητα της ασφάλειας και υγείας. Τα ενημερωτικά εκπαιδευτικά εργαλεία διαθέτουν πλήρεις οδηγίες για κάθε μάθημα και για τις προτεινόμενες δραστηριότητες, οι οποίες συνοδεύονται από το αναγκαίο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό, με σκοπό την παροχή προς τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές υποστήριξης και καθοδήγησης σχετικά με τρόπους ενσωμάτωσης των βασικών μηνυμάτων ΑΥΕ στο υπάρχον πρόγραμμα σπουδών.

Τα ευέλικτα μαθήματα για την ΑΥΕ έχουν σχεδιαστεί ώστε να ταιριάζουν με τρέχοντα μαθήματα (ή θεματικές ενότητες) του αναλυτικού εκπαιδευτικού προγράμματος, με σκοπό την ενίσχυση και υποβοήθηση της διδασκαλίας τους και περιλαμβάνουν ενδεικτικά τα εξής θεματικά γνωστικά πεδία:

  • Εκπαίδευση του ατόμου, κοινωνική εκπαίδευση και αγωγή υγείας
  • Επιστήμες
  • Οδική Ασφάλεια
  • Γλώσσα/Εκμάθηση ξένων γλωσσών

 

Η σειρά ταινίων με ήρωα τον Napo δημιουργείται με γραφικά υπολογιστών. Οι ταινίες παρουσιάζουν χαρακτήρες στο περιβάλλον εργασίας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με θέματα ασφάλειας.

Εδώ θα βρείτε τη σελίδα με τις ταινίες του Napo.

Τόσο ο βασικός χαρακτήρας, ο Napo, όσο και οι φίλοι του εκφράζονται στη βουβή γλώσσα. Οι ιστορίες έχουν παιδαγωγική αξία. Θέτουν ζητήματα και πυροδοτούν συζητήσεις σχετικά με ορισμένες πτυχές της ασφάλειας στην εργασία. Ενίοτε παρέχουν πρακτικές λύσεις ή μας καθοδηγούν σε αυτές.

Η σειρά του “Napo” οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της στο συνδυασμό παιδαγωγικού χαρακτήρα, πολιτιστικής ουδετερότητας και χιουμοριστικής διάθεσης υπό το πρίσμα των κινουμένων σχεδίων. Ο Napo είναι ένας συμπαθής αλλά ανέμελος χαρακτήρας. Η οικουμενική γλώσσα των ταινιών του Napo τις καθιστά κατάλληλες για όλους. Κάθε επεισόδιο είναι αυτοτελές και μπορεί να προβληθεί είτε μεμονωμένα, είτε ως τμήμα της ενιαίας ταινίας.

Ως χαρακτήρας κινούμενων σχεδίων, ο Napo μπορεί να εξερευνήσει τομείς που δεν θα ήταν δυνατόν να διερευνηθούν σε ταινίες με πρωταγωνιστές ηθοποιούς ή σε ντοκυμαντέρ. Ο ήρωας είναι άφθαρτος και αθάνατος, σε αντίθεση με τους εργαζομένους που προσπαθούμε να προστατεύσουμε.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2017/02/06/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση