Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων: από την εμπειρία στην αυτοματοποίηση

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, “…η τροφή είναι το φάρμακό σου..”, και στην πλέον μοντέρνα εκδοχή: «…είμαστε ό,τι τρώμε…». Τί κάνει όμως την τροφή μας τόσο σημαντική και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή της μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης; Είναι «οποιαδήποτε λήψη τροφής» είτε «λήψη οποιασδήποτε τροφής» το Άγιο Δισκοπότηρο, ένα αδιαμφισβήτητο, εξ ορισμού φάρμακο; Ή μήπως υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να παραχθεί και να επεξεργαστεί η τροφή προκειμένου να αποφέρει στον καταναλωτή τα προσδοκώμενα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής διατροφικής (ή διαθρεπτικής) αξίας και τέρψης, χωρίς να τον θέσει σε βραχυπρόθεσμο (οξύ) ή μακροπρόθεσμο (χρόνιο) κίνδυνο; Ποιά η διαφορά μεταξύ ποιοτικά αποδεκτού, ασφαλούς και διατροφικά κατάλληλου τροφίμου και πώς αυτές οι έννοιες εξατομικεύονται ανά καταναλωτή;
Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/01/21/poiotita-kai-asfaleia-trofimon-apo-tin-empeiria-stin-aytomatopoiisi/

Το κλίμα αλλάζει τα τελευταία 1 ….. δις χρόνια

Με αφορμή τις τελευταίες φωτιές  αναρωτιούνται πολλοί “Τί έπεται;” καθώς είναι τόσο πρόσφατες οι εικόνες καταστροφής της Αυστραλίας που από το διάστημα δείχνει να φλέγεται ολόκληρη.

Ο τοξικός καπνός έφτασε στην Βραζιλία, εκατομμύρια χιλιόμετρα γης έγιναν στάχτη, 25 άνθρωποι πέθαναν και δισεκατομμύρια ζώα αφανίστηκαν.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανθρώπινης δραστηριότητας και άλλων παραγόντων, οι “φυσικές” καταστροφές γίνονται όλες και πιο κοινές. Ομως μερικές μπορεί να αποδειχτούν πολύ χειρότερες….

Η εφημερίδα New York Post, καταγράφει 10 εφιαλτικά σενάρια από εν  υπνώσει “φυσικές απειλές”:

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/01/21/to-klima-allazei-ta-teleytaia-1-dis-chronia/

Τα 10 καλύτερα βίντεο της χρονίας που πέρασε πάνω στη διατροφή

#10 Time-Restricted Eating Put to the Test

Ακούγεται πολύ τελευταία. Τι ισχύει όμως? Δείτε το και στη συνέχεια δείτε και το: The Benefits of Early Time-Restricted Eating,ένα βίντεο που θα αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/01/03/ta-10-kalytera-vinteo-tis-chronias-poy-perase-pano-sti-diatrofi/

Αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης Λούι Ψυχογιός ακολουθεί τον Τζέιμς Ουίλκς, έναν πρωταθλητή των πολεμικών τεχνών, ο οποίος καταφέρνει να αποδομήσει έναν από τους πιο επικίνδυνους μύθους του κόσμου: την αντίληψη πως το κρέας είναι η μόνη πηγή πρωτεϊνών, δύναμης και υγείας. Μέσα από συναντήσεις με την παγκόσμια αθλητική ελίτ, οραματιστές επιστήμονες, είδωλα της σύγχρονης κουλτούρας και ήρωες της καθημερινής ζωής, μαθαίνουμε έναν νέο ορισμό της πραγματικής δύναμης και αντλούμε έμπνευση για να αναθεωρήσουμε μια για πάντα τη σχέση μας με το φαγητό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/12/30/allazontas-toys-kanones-toy-paichnidioy/

ΜΚΟ εγκαταλείπουν το φόρουμ της Κομισιόν κατά της παχυσαρκίας

Ορισμένες ΜΚΟ για τη δημόσια υγεία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα της ΕΕ για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία της Επιτροπής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη προόδου στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/07/17/mko-egkataleipoyn-to-foroym-tis-komision-kata-tis-pachysarkias/

Βράβευση από τη NASA για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημιουργίας μετεωρολογικού σταθμού Raspberry της Oracle

Το «Τιμητικό» εισιτήριο για την επόμενη αποστολή της NASA στο πλανήτη Άρη κέρδισε η Α΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ σχ.έτους 2018-19 για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δημιουργίας μετεωρολογικού σταθμού με τη χρήση Raspberry Pi 2 σε συνεργασία με την εταρεία Oracle.

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας.!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/06/23/vraveysi-apo-ti-nasa-gia-ti-symmetochi-sto-programma-dimioyrgias-meteorologikoy-stathmoy-raspberry-tis-oracle/

Τα διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ στο Τομέα Τροφίμων και Περιβάλλοντος

Τα Διετή Προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ του τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβαλλοντος που ξεκινούν τον Σεπτέμβρη του 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑ
ΠΑΝ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ – ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

UPDATE 10-2-2020:  Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ.253/11825/Α5, ΦΕΚ 347 τ Β’ 7-2-2020 όλα τα παραπάνω νέα τμήματα διαγράφονται απο τα αντίστοιχα πεδία του μηχανογραφικού και θα επανεξεταστούν.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/06/05/ta-dieti-programmata-spoydon-gia-toys/

ΕΦΕΤ: Συστάσεις για την προστασία των τροφίμων το καλοκαίρι

Ανακοίνωση με συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όπως τονίζει, η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.

Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.

Για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα ο ΕΦΕΤ συνιστά :

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/05/28/%ce%b5%cf%86%ce%b5%cf%84-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84/

Ένα “ποτήρι” Επιστήμη

Το Pint of Science, ένα προτότυπο φεστιβάλ επιστήμης που φέρνει κοντά τους νέους ερευνητές και την κοινωνία με έναν απλό και άμεσο τρόπο στο φιλικό περιβάλλον ενός bar, μετά την πρώτη του περσινή επαφή με το ελληνικό κοινό, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη παρουσία σε πέντε διαφορετικές πόλεις, για τρεις βραδιές που ακόμα και αν πιείς πολύ, δύσκολα θα ξεχάσεις!

Από τις 20 έως 22 Μαΐου 2019 νέοι και καταξιωμένοι ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία, θα δώσουν σύντομες ομιλίες σε κεντρικά bar στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τη Σέριφο και τον Βόλο, ταυτόχρονα με συναδέλφους τους ερευνητές σε 24 άλλες χώρες και περισσότερες από 400 πόλεις ανά τον κόσμο. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, σε συγκεκριμένα bar και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιούνται γύρω στις 10 ομιλίες ενώ η επικοινωνία επιστημόνων και κοινού, με καταλύτη την αιθανόλη, θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χαλαρή και εποικοδομητική συζήτηση.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/05/19/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b7/

Σάββατο 18/5/2019: Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 2019

Η επιδημική διάσταση της παχυσαρκίας αποτελεί μία από τις πιο ανησυχητικές πραγματικότητες για την δημόσια υγεία του 21ου αιώνα. Η παχυσαρκία σαρώνει την Ευρώπη και οι δράσεις για την πρόληψη και θεραπεία της δεν είναι αρκετές. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (https://www.europeanobesityday.eu/) αποτελεί μια αφορμή για να συγκεντρωθούν και να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και οι γνώσεις για την παχυσαρκία και τις πολλές άλλες ασθένειες με τις οποίες σχετίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ αναδεικνύει φέτος το ρόλο του στρες στην παθογένεια της παχυσαρκίας και το φαύλο κύκλο που προκαλείται από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/05/17/%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%bf-18-5-2019-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1/

Να απαγορευτεί προσωρινά το πρόσθετο τροφίμων E171 προτείνει η γαλλική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Πρόσφατα, η γαλλική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES), επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες  για τις επιπτώσεις του πρόσθετου τροφίμων E171 στην υγεία των καταναλωτών. Έτσι, αποφάσισε την απαγόρευσή του από τον Ιανουάριο του 2020 αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ και καλεί την Ε.Ε. να κάνει το ίδιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ασφάλειά του.

Με αυτό το σκεπτικό, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) 9 ομοσπονδίες ευρωπαϊκών οργανώσεων  καταναλωτών, μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ, έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Γιούρι Κατάϊνεν, ζητώντας του να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να αναλάβει δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων.

Επιπλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε σχετική επιστολή και στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το χημικό όνομα του Ε171 είναι διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). Είναι λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως πρόσθετο. Αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, κάποια από τα οποία είναι και  νανοσωματίδία, τα οποία του προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεγαλύτερα σωματίδιά του.

Χρησιμοποιείται επίσης και αλλού, σχεδόν παντού, όπως  πχ στα χρώματα, στις προσόψεις των κτιρίων για να διευκολύνεται το καθάρισμά τους, στα αντιηλιακά,  σε διάφορα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα τατουάζ με χρώμα κα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/05/16/%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%ce%af-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%bf/

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκινά η λειτουργία των ΚΕΕ στα Πανεπιστήμια με σκοπό τη κατάρτιση και εργασία αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

Τα διετή προγράμματα σπουδών σπουδών, στα οποία  θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, θα αρχίσουν να λειτουργούν στα Πανεπιστήμια,  από τον Σεπτέμβριο, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου .

Το 30% των μαθημάτων θα διδάσκεται από πανεπιστημιακούς, και το 70%   από εξωτερικούς συνεργάτες  με εμπειρία στις αντίστοιχες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τα Διετή Προγράμματα:

Η φοίτηση παρέχεται δωρεάν.

Οι εκπαιδευόμενοι επιλέγονται στο πρόγραμμα βάσει του βαθμού του απολυτηρίου από το ΕΠΑ.Λ..

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/05/13/%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%ce%b5%cf%80%cf%84%ce%ad%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-2019-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac-%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf/

Death of the Calorie

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Peter Wilson για τις παρερμηνίες που υπάρχουν πάνω στην έννοια της θερμίδας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή.

The first time that Salvador Camacho thought he was going to die he was sitting in his father’s Chrysler sedan with a friend listening to music. The 22-year-old engineering student was parked near his home in the central Mexican city of Toluca and in the fading evening light he didn’t notice two tattooed men approach. Tori Amos’s hit, “Bliss”, had just started playing when the gang members pointed guns at the young men.

So began a 24-hour ordeal. Strong willed and solidly built, Camacho was singled out as the more stubborn of the pair. He was blindfolded and beaten. One robber eventually threw him to the ground, put a gun to the back of his head and told him it was time to die. He passed out, waking in a field with his hands tied behind his back, almost naked.

Camacho survived but, traumatised, he sank into depression. Soon he was drinking heavily and binge eating. His weight ballooned from a trim 70kg to 103kg.

That led to his second near-death experience, eight years later, in 2007. He remembers waking up and blinking at bright lights: he was being wheeled on a stretcher into a hospital emergency ward, with an attack of severe arrhythmia, or irregular heart beat. “A cardiologist told me that if I didn’t lose weight and get my health under control I would be dead in five years,” he says.

That second crisis forced Camacho belatedly to deal with the trauma of the first. To help with what he now understands was post-traumatic stress disorder, he started having counselling and taking anti-depressants and anti-anxiety drugs. To address his physical health, he tried to lose weight. This effort propelled him to the centre of one of the most fraught scientific debates of our age: the calorie wars, a fierce disagreement about diet and weight control.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/04/22/death-of-the-calorie/

Οι αυστηροί κανόνες για την αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι!

Η συσκευασία όπου αποθηκεύουμε και συντηρούμε τρόφιμα είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν δίνουμε και τόση σημασία οι καταναλωτές. Όμως, όπως εξηγεί αποκλειστικά στο ert.gr η  επιστημονική συνεργάτιδα του εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, δρα Γλυκερία Ψαρρά, η σχέση της συσκευασίας και των τροφίμων διέπεται από αυστηρούς κανόνες που οφείλουμε να τους σεβόμαστε.

Το food marketing θέλει τη συσκευασία να μην έχει άλλον δρόμο παρά μόνο να πείσει για το προϊόν και να ικανοποιεί τον πελάτη. Όμως, οι επιστήμονες υγείας βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία του καταναλωτή, η οποία έχει άμεση σχέση με το είδος της συσκευασίας και με τον τρόπο που αποθηκεύουμε και συντηρούμε τρόφιμα στα διάφορα δοχεία.

Τρόφιμα στο Ψυγείο

 

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/02/24/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%bf%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%83/

Οι συσκευές θέρμανσης καπνού είναι εξίσου επικίνδυνες με το κάπνισμα

Οι συσκευές θέρμανσης καπνού  είναι εξίσου τοξικές για τα ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων με τα παραδοσιακά και με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που έκανε σύγκριση ανάμεσά τους.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2019/02/22/%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ad%cf%82-%ce%b8%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%bd%ce%bf%cf%8d-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%be/

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση