Ας μιλήσουμε για δίαιτα, με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Δανάη Σακαφλιά! Τι είδους δίαιτες προτείνει; Πως χειρίζεται τους πελάτες της; Τι συμβουλεύει την ομάδα του Netwix; Με τον Μάκη Παπασημακόπουλο!
Μέρος 1ο:
Απρ 17
Ας μιλήσουμε για δίαιτα, με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Δανάη Σακαφλιά! Τι είδους δίαιτες προτείνει; Πως χειρίζεται τους πελάτες της; Τι συμβουλεύει την ομάδα του Netwix; Με τον Μάκη Παπασημακόπουλο!
Μέρος 1ο:
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2022/04/17/to-epaggelma-toy-diaitologoy-chioymoristiki-ekdosi/
Νοέ 04
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2021/11/04/ena-scholio-toy-konstantinoy-farsalinoy-gia-toys-emvoliasmoys/
Μαρ 29
Το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Π.Α.Δ.Α δημιούργησε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “AEPSCOV” ένα διαδραστικό παιχνίδι ενημέρωσης για τον Sars-covid-2.
Το πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με το Ιασώ Παίδων, την ITML και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με Επιστημονική Υπεύθυνη την αναπληρ. Καθηγήτρια κα Δήμητρα Χούχουλα, χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “EOSC” (European Open Science Cloud).
Το πρόγραμμα “AEPSCOV” είναι μια εφαρμογή παιχνιδιού που βασίζεται σε cloud για Android και iOS για την εκπαίδευση των παιδιών στην προστασία COVID19.
“Answer, Escape, Protect yourself from COVID-19, Ρώτα, ξέφυγε, προστατέψου από τον Kορωνοϊό!”
Η Επιστημονική Υπεύθυνη κα Χούχουλα επισημαίνει: “Χτίσαμε ένα «μάθημα» για την COVID 19 και την προστασία από τη μόλυνση, και το παιχνίδι! Το παιχνίδι, είναι ένα ευχάριστο “escape room” δηλαδή σχολικές τάξεις με όμορφα χρώματα, όπου τα παιδιά για να ξεκλειδώσουν πρέπει να ανοίγουν παράθυρα με ερωτήματα πολλαπλής επιλογής. Όταν απαντήσουν σωστά σε 15 ερωτήματα σε ένα από τα επίπεδα παιχνιδιού, θα σχηματιστεί ένας κωδικός με τον οποίο η πόρτα ανοίγει και το παιδί μεταβαίνει σε άλλο χώρο! Στο τέλος ως επιβράβευση καταφθάνει στην οθόνη ένα όμορφο «πιστοποιητικό». Το παιχνίδι έχει ήχο και είναι σχεδιασμένο σε τρία επίπεδα ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας των ερωτήσεων και την ηλικία (ΕΠΙΠΕΔΟ 1 για παιδιά 5-8 ετών), για παιδιά 8 έως 12 ετών το παιχνίδι θα περιλαμβάνει πιο δύσκολες ερωτήσεις (ΕΠΙΠΕΔΟ 2), ενώ οι πιο δύσκολες ερωτήσεις θα είναι για 12- 14 ετών (ΕΠΙΠΕΔΟ 3).
Το “AEPSCOV” συνδυάζει τις πρόσφατες τεχνολογικές ΙΤ τάσεις και αντιμετωπίζει την εκπαίδευση και την προστασία του νοσήματος COVID 19 μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής χαμηλού κόστους. Αυτή η εφαρμογή θα προσφέρει ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης γι’ αυτή τη νόσο.”
Πηγή: Foititikanea.gr
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2021/03/29/psifiako-paichnidi-gia-paidia-amp-amp-goneis-gia-ton-covid-19/
Φεβ 03
Μια συνέντευξη με τον Έλληνα κατασκευαστή του 1ου μοριακού τεστ ανίχνευσης του ιού και των μεταλλάξεων των που εξελίσσετε σε πολύ ενδιαφέροντες οδούς.
Ο ιδρυτής και ερευνητής του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας MENIDIMEDICA, στην Αιτωλοακαρνανία, Δημήτρης Ποντίκα, μιλώντας στον 98.4 αρχικά τόνισε ότι το μοριακό τεστ που η έχει δημιουργήσει , παρότι καλύπτει και τις μεταλλάξεις και κινείται σε διαφορετική λογική από τα περιθώρια του ψευδώς θετικού των PCR, 10 μήνες τώρα στην Ελλάδα είναι στα αζήτητα, όταν την ίδια ώρα 60 χώρες ανά τον κόσμο το έχουν προμηθευτεί. Όπως τόνισε, η νέα μετάλλαξη που πραγματοποιήθηκε στο αγγλικό στέλεχος του ιού φέρνει νέα δεδομένα στο προσκήνιο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και καθιστά επιτακτική την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της εθνικής και παγκόσμιας στρατηγικής απέναντι στον ιο. Αποτελεί πλέον μονόδρομο η εξεύρεση νέων στρατηγικών προσέγγισης όπως τα τροποποιημένα νανοσωματίδια και τα μονοκλωνικά αντισώματα που μέχρι τώρα βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είναι θλιβερό να υπάρχει η απόλυτη σιωπή και ο στρουθοκαμηλισμός εκ μέρους της επίσημης Πολιτείας σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Είναι καιρός να ακούσουμε τον ίδιο τον ιό να μας μιλάει και να παύσουμε να είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι διότι οι συνέπειες προς όλους μας θα είναι ολέθριες. Απαιτείται νηφαλιότητα και όχι μόχλευση δεδομένων, κοινωνική αλληλεγγύη και όχι στείρος εγωισμός. Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι νέες μεταλλαγμένες εκδοχές του ιού είναι σωρευτικές και τείνουν όλες στο τέλος να έχουν τις ίδιες μεταλλάξεις διότι έρχονται αντιμέτωπες με τις ίδιες ομάδες αντισωμάτων. Η μετάλλαξη Ε484Κ συμβάλλει στο να αποφύγει ο ιος την ανοσολογική αντίδραση του πάσχοντα. Ο ιός προσπαθεί να γίνει κυρίαρχος, να επεκταθεί στις κοινότητες και όχι στο να “σκοτώσει” τον ξενιστή του διότι έτσι θα αυτοαναιρεθεί ως “ύπαρξη”. Ο ιός οδηγεί ένα γρήγορο αυτοκίνητο και εμείς οδηγούμε ένα κάρο ως ανθρωπότητα ως προς τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις μας. Αφηγήματα περί εμβολίων, πιστοποιητικών εμβολιασμού, λοκντάουν, παγώματος ζωής είναι αντιδημοκρατικά, στερούνται νομιμότητας, οδηγούν σε μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σκοτεινούς δρόμους και στο τέλος θα μας φέρουν αντιμέτωπους με μια σωρεία άλλων “παθήσεων” οικονομικών, ψυχοσωματικών, υπαρξιακών, ηθικών.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2021/02/03/ti-symvainei-me-tis-metallaxeis-toy-koronoioy/
Ιαν 10
1.Το εμβόλιο είναι εμπόρευμα.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2021/01/10/gerotziafas-to-emvolio-einai-emporeyma/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/12/18/oi-times-ton-emvolion-opos-anakoinothikan/
Δεκ 16
ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
1. To mRNA μπαίνει στο σώμα μας με ένεση, εφοδιασμένο με τα “σχέδια” για την ιϊκή πρωτείνη.
2. Καταλήγει στο κύτταρό μας.
3. Τα ριβοσώματα του κυττάρου μας μεταφράζουν τα “σχέδια” και φτιάχνουν μια ιϊκή πρωτείνη.
4. Η πρωτείνη αυτή, φτιαγμένη από το δικό μας σώμα, σύμφωνα με τα σχέδια που κουβαλούσε το mRNA όταν μπήκε μέσα μας, εξέρχεται απο το κύτταρό μας.
5. Ένα αντίσωμα (ανήκει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα) που δεν τα ξέρει όλα αυτά, βλέπει μια πρωτείνη που ενώ φτιάχτηκε στο κύτταρό μας, δεν μοιάζει δική μας (είναι φτιαγμένη σύμφωνα με την ιϊκή πρωτείνη, θυμάστε?) και σκέφτεται “ωχ, εχθρός, πρέπει να τον καταστρέψω”.
6. Κολλάει πάνω στην πρωτείνη και φωνάζει τους υπόλοιπους της παρέας να δουν τον εχθρό, να τον θυμούνται σε περίπτωση που τον ξαναδούν αργότερα, και να τον καταστρέψουν.
7. Δυστυχώς, η παρέα “ξεχνά” μετά από λίγο καιρό την πρωτείνη εισβολέα και το εμβόλιο πρέπει να επαναληφθεί μετά από κάποιους μήνες.
Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/12/16/mrna-tropos-drasis-aploysteymeni-exigisi/
Δεκ 16
1. Ακούστε τις ακόλουθες συνεντεύξεις που δίνουν τα σημερινά δεδομένα για τον κορονοϊό:
2. Ακούστε την εκπομπή με τα πιο τελευταία δεδομένα όπως τα δίνουν οι πιο μεγάλοι Έλληνες επιστήμονες:
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/12/16/ntokimanter-gia-ton-koronoio-apo-to-bbc-martios-2020/
Απρ 02
Μοιάζει παράδοξο αν λάβει υπόψη του κανείς πως ο Πόντιος Πιλάτος «ένιψε τα χείρας του» πολλούς αιώνες πριν, ενώ το πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται για λόγους καθαριότητας σε θρησκευτικές τελετές τόσο των Εβραίων όσο και των μουσουλμάνων. Αν υπάρχει πάντως ένας πιονέρος της επιστήμης στο πεδίο της υγιεινής των χεριών, αυτός είναι ο Ούγγρος γιατρός Ίγκματς Σέμελβαϊς.
Ήταν στα μέσα του 19ου αιώνα όταν ο Σέμελβαϊς ανέλαβε καθήκοντα βοηθού καθηγητή στο γενικό νοσοκομείο της Βιέννης. Και ήταν ο μόνος που προβληματίστηκε για το γεγονός πως στη μία μαιευτική κλινική του νοσοκομείου πέθαιναν πολύ περισσότερες γυναίκες από επιλόχειο πυρετό σε σχέση με την άλλη. Δεν άργησε να υποθέσει τον λόγο. Στη μία κλινική ασκούνταν γιατροί, στην άλλη μαίες. Οι πρώτοι έκαναν νεκροψίες, οι δεύτερες όχι.
Για να καταλήξει στο συμπέρασμά του, ο Σέμελβαϊς βοηθήθηκε από την κακή τύχη ενός συναδέλφου του, ο οποίος εξέτασε ένα πτώμα έχοντας κοπεί στο χέρι με αποτέλεσμα να προσβληθεί από σηψαιμία και να πεθάνει. Συγκρίνοντας τα συμπτώματα του άτυχου γιατρού και των άτυχων λεχώνων, συμπέρανε πως η αιτία ήταν η ίδια: τα «δηλητήρια», όπως τα ονόμασε, που προέρχονταν από τα πτώματα, μετέφεραν με τα χέρια τους οι γιατροί και μόλυναν τις εγκύους.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/04/02/plysimo-cherion-mia-aparaititi-synitheia-me-istoria-molis-170-eton/
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/03/14/coronavirus-disease-covid-19-advice-for-the-public-myth-busters/
Μαρ 09
Με την εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως, πολλοί ερευνητές σπεύδουν να βοηθήσουν στην διαχείριση της εξάπλωσης του, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας ερευνητών του πανεπιστημίου Stanford που χρησιμοποιούν για την έρευνα ένα video game.
Το εν λόγο video game αρχικά κυκλοφόρησε το 2008 με όνομα Foldit. Οι παίκτες αναδιπλώνουν πρωτεΐνες προκειμένου να καταλάβουν τη δομή τους, η οποία σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Stanford, είναι το κλειδί για την κατανόηση του πως λειτουργεί μια πρωτεΐνη και πως μπορούμε να την στοχεύσουμε με φάρμακα. Τώρα έχει προστεθεί ένα νέο puzzle στο game βασισμένο στον κορωνοϊό. Όπως καταλαβαίνετε, δεδομένου του ότι δεν υπάρχει ακόμη φάρμακο, αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Συνέχεια ανάγνωσης
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/03/09/voithiste-na-vrethei-to-emvolio-gia-ton-sars-cov2-apo-to-spiti-sas/
Φεβ 06
Υπάρχει άραγε ελευθερία επιλογής στο φαγητό που τρώμε? Και αν ναι, τότε τι σχέση έχει το “American breakfast” με τον Φρόϊντ?
Δείτε το παραπάνω βίντεο και προβληματιστείτε για το πόσο “δικές” σας είναι οι επιλογές σας.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/02/06/eleytheria-epilogis-sti-trofi-mas/
Φεβ 06
Παγωτό, τυρί, καφές με κρέμα ή γάλα… πολλές από τις καθημερινές μικρές απολαύσεις ενδέχεται να περιέχουν γαλακτοκομικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαφορετικό σχήμα ή μορφή, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα, με συχνότερο την δυσφορία ή και το φούσκωμα. Η δυσανεξία στην λακτόζη μάλιστα, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ιδιαίτερα μεταξύ των ενηλίκων αλλά αν το σύμπτωμα αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, τότε ενδέχεται σχετικά δύσκολα να διαγνωστεί κανείς.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/02/06/epta-symptomata-dysanexias-stin-laktozi-poy-prepei-na-gnorizete/
Φεβ 06
Μία φορητή συσκευή που μπορεί να συνεργάζεται με smartphones και laptops για τον εντοπισμό βακτηρίων E. coli σε δείγματα φαγητού ανέπτυξαν ερευνητές στο Purdue University.
Οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω φαγητού ευθύνονται για πολλούς θανάτους ανά τον κόσμο ετησίως, και το E. coli (ειδικά ένα ιδιαίτερα «σκληρό» στέλεχός του, το E. coli O157:H7) είναι υπεύθυνο για πολλούς από αυτούς- ως εκ τούτου οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/02/06/foriti-syskevi/
Ιαν 27
Δείτε το ακόλουθο βίντεο απο το εκπαιδευτικό κανάλι “Kurzgesagt” με αρκετές χρήσιμες επισημάνσεις για το αν ειναι τελικά χρήσιμο σήμερα το γάλα στη διατροφή μας.
Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/alkapsalis/2020/01/27/einai-aparaitito-to-gala-os-trofi-gia-ton-anthropo/