Θα εντοπιστεί το «σωματίδιο του Θεού»;


Ο «πατέρας» του «σωματιδίου του Θεού», ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς δήλωσε πεπεισμένος ότι σύντομα θα αποδειχθεί η ύπαρξη της δύναμης που δίνει μάζα στο σύμπαν και καθιστά δυνατή την ύπαρξη της ζωής, θεωρία που διατύπωσε ο ίδιος πριν από περίπου 40 χρόνια.

Ο Χιγκς ανέφερε ότι το σωματίδιο γνωστό ως «μποζόνιο Χιγκς» θα εντοπισθεί όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο μεγάλος επιταχυντής σωματιδίων του ερευνητικού κέντρου CERN στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας. «Το πιο πιθανό είναι το σωματίδιο να εμφανιστεί αρκετά γρήγορα, είμαι 90% σίγουρος ότι θα συμβεί αυτό», δήλωσε ο 78χρονος Χιγκς.

Η ύπαρξη του αόρατου πεδίου, για το οποίο πρώτος μίλησε ο Βρετανός φυσικός, είναι σήμερα αποδεκτή από τους επιστήμονες, ενώ η δημιουργία του τοποθετείται χρονικά μερικά εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Η θεωρία του προέκυψε προκειμένου να εξηγήσει το γιατί η μάζα εξαφανίζεται όταν η ύλη διασπάται στα μικρότερα μέρη της, σε άτομα, μόρια και θεωρητικά υποατομικά σωματίδια γνωστά ως κουάρκ.

Αναδημοσίευση από το http://professeur-alex.blogspot.com/2008_04_01_archive.html

, ,

  1. Χωρίς σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση