Υποδοχή και λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου των Τρικάλων

Αρθρογράφος: Ελισάβετ Παπανικολάου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:29
Υποδοχή και λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου των Τρικάλων

Κλήρος και λαός, υποδέχθηκαν σήμερα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στα προπύλαια του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων, την Τιμία Κάρα του Πολιούχου της πόλης Αγίου Βησσαρίωνα.

Την Τιμία Κάρα που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δουσίκου, μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και την υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες πρώην Τρίκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, πλήθος Ιερέων, Εκπρόσωποι των Αρχών του Νομού.

Ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Αργά το απόγευμα, τελέστηκε λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Ιερής Εικόνας του Αγίου μέσα από οδούς της πόλης με κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου τελέστηκε Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο

Αύριο από τις 8 έως τις 10.30 το πρωί, θα τελεσθεί στον Ιερό Προσκηνυματικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, ενώ τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Πηγή: http://www.trikalanews.gr/ypodoxi_kai_litaneia_tis_timias_karas_tou_poliouxou_ton_trikalon.html

ΕΕΛ/ΛΑΚ: Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

  1. Ανοιχτή Διακυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής για την Ανοιχτή Δημόσια Διοίκηση και Ανοιχτή Διακυβέρνηση, διοργανώνεται στις 30 Μαΐου 2016, στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εργασιών για τη διαμόρφωση του τρίτου Εθνικού Σχέδιο Δράσης που θα καταθέσει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Open Government Partnership  (www.opengovpartnership.org). Συνέχεια ανάγνωσης

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα

 

 Αντώνης Λιοναράκης
Καθηγητής Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, ΕΑΠ

Το σύνθημα που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στους κόλπους ορισμένων ανοιχτών πανεπιστημίων είναι: «να τους μάθουμε πώς να μαθαίνουν».

Ο πρώτος πρόεδρος (1995 – 2004) του ΕΑΠ καθ. Αλ. Λυκουργιώτης είχε συμπληρώσει επίσης: «να τους δώσουμε την δυνατότητα να σπουδάσουν και να αποδείξουν την αξία τους όχι εκ των προτέρων, αλλά εκ των υστέρων».

Κάπως έτσι συνοψίζεται η βασική φιλοσοφία των εφαρμογών και επιλογών ενός ανοικτού πανεπιστημίου.

Φαίνεται, ότι οι αντιλήψεις αυτές όχι μόνο λειτούργησαν, αλλά επηρέασαν τη νέα γενιά των σύγχρονων παιδαγωγικών αρχών και της εκπαιδευτικής πρακτικής όλων των βαθμίδων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

http://www.esos.gr/arthra/41603/elliniko-anoikto-panepistimio-einai-panepistimio-toy-21oy-aiona

Χριστούγεννα σε λίγες μέρες…

 2.7.4

Σκίτσο χωρίς λόγια. Του F. Behrendt (Μπέρεντ),Γερμανία, 1970*

 

 

 

 

Χιλιάδες χρόνια η ανθρωπότητα ήταν καταποντισμένη μέσα στη σκοτεινή νύχτα της ειδωλολατρίας. Και … ξαφνικά, κάποιο Δεκέμβρη, του έτους … μηδέν, ήλθε η «Αγια νύχτα». Τη νύχτα αυτή τη μαγική γεννήθηκε ο «γλυκύς Ιησούς». «Αστήρ τον ήλιον προμηνύει Χριστόν ανατείλαντα εκ Παρθένου…»

Από τότε, εκατομμύρια χριστιανών, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, γιορτάζουν κάθε χρόνο αυτή την «Άγια Νύχτα» που φέρνει στους ανθρώπους τη χαρά και την ελπίδα.

Χριστούγεννα, σε λίγες μέρες.

Όλος ο κόσμος ετοιμάζεται, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας,  να ξαναγιορτάσει τη Γέννηση του Χριστού. Όλοι, μικροί – μεγάλοι να φέρουν στη μνήμη τους όλα εκείνα τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνες τις παγερές νύχτες του Δεκέμβρη.

Χριστούγεννα, σε λίγες μέρες.

Οι καμπάνες των εκκλησιών θα σημάνουν και πάλι χαρούμενα, για να μας αναγγείλουν το μεγαλειώδες γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου. Το μήνυμα των αγγέλων «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» θα αντηχήσει και πάλι στις λαμπροστόλιστες και ολοφώτιστες εκκλησιές. Τον ύμνο αυτό τον έψελναν οι άγγελοι, που ανεβοκατέβαιναν μεταξύ ουρανού και γης, το βράδυ εκείνη, την «Άγια Νύχτα…».

Αυτόν τον ύμνο θα μπορούσε και σήμερα η ανθρωπότητα, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, να επαναλάβει, και μάλιστα στην πράξη. Να προσφέρει δόξα και τιμή στο νεογέννητο Βασιλιά του κόσμου, να παγιώσει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς της γης και να εξασφαλίσει στον άνθρωπο την ευτυχία που τόσο αποζητά.

Χριστούγεννα, σε λίγες μέρες.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του Δεκέμβρη όλοι νιώθουμε διαφορετικά, αλλιώτικα, περίεργα. Ίσως γιατί οι μέρες αυτές είναι γεμάτες τελετουργική ατμόσφαιρα, χρυσά «μπιχλιμπίδια», γαργαλιστικές λιχουδιές, προσμονή…

Ίσως γιατί έρχονται κοντά μας ξενιτεμένα, αγαπημένα πρόσωπα. Νοσταλγικές αναμνήσεις … κούτσουρα που τρίζουν δυνατά στο τζάκι… χαρούμενες δροσερές φωνίτσες που λένε τα κάλαντα… «Καλήν εσπέραν άρχοντες…»

Κάτι το διαφορετικό πλημμυρίζει  τις καρδιές όλων μας. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι γίνονται κάπως καλύτεροι. Ξεχνούν θλίψεις, πόνους, καημούς, βιοπάλη. Θυμούνται ότι δίπλα τους υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη τους. Στα πρόσωπά τους ανθεί ένα χαμόγελο, μια προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον.

Χριστούγεννα, σε λίγες μέρες.

Ας γιορτάσουμε, ας αφήσουμε τις καρδιές μας να ξεχειλίσουν από αγάπη. Αυτό το μήνυμα, το μήνυμα της αγάπης, ας το φέρουμε σε όλο τον κόσμο, παντού … «Χριστός γεννάται σήμερον…»

*Από το βιβλίο Θρησκευτικών της Β΄ τάξης Γυμνασίου των Γεωργίου Τσανανά και Αποστόλου Μπάρλου, εκδόσεις ΟΕΔΒ, ενότητα 7, σ. 38.

Πρόσκληση για ψηφοφορία

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Αγαπητοί φίλοι,
Σας προσκαλούμε να ψηφίσετε τη διπλά βραβευμένη ταινία μας «Το Παντοπωλείον» στην ανοιχτή ψηφοφορία για την καλύτερη εκπαιδευτική πηγή ψηφιακού αλφαβητισμού.
Η ψηφοφορία λήγει στις 11 Δεκεμβρίου.
Είστε ευπρόσδεκτοι να διαδώσετε τα νέα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σας, στα newsletter και στις ιστοσελίδες σας, προκειμένου να μας βοηθήσετε να κερδίσουμε το βραβείο, εάν πιστεύετε ότι το αξίζουμε! Πώς ψηφίζετε; Πηγαίνετε στη φόρμα ψηφοφορίας στη διεύθυνση: http://milpeer.eu/miler/. Εκεί θα δείτε όλες τις υποψηφιότητες. Επιλέξτε από τη λίστα «Το Παντοπωλείον» (είναι το τελευταίο στη λίστα).
Εισάγετε τα στοιχεία σας και αποστείλετε τη φόρμα.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας θα λάβετε ένα αυτοματοποιημένο email με έναν σύνδεσμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να ολοκληρώσετε την ψηφοφορία.
Μπορείτε να ψηφίσετε με το email σας μόνο μια φορά.

Το βίντεο είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή διεύθυνση

Στηριζόμαστε στην ψήφο σας! Σας ευχαριστούμε θερμά.

Η κοκκινοσκουφίτσα στο διαδίκτυο

Εξοπλισμός Ανοιχτής Σχεδίασης – Open Design for the Public Space

κατάλογος

Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελευθέρου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS διοργανώνει  έκθεση Έργων Ανοιχτής Σχεδίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου στο INNOVATHENS.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν είναι καινοτόμα και μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα από τρίτους. Όλα τα αντικείμενα είναι ανοιχτής σχεδίασης και μπορούν να παραχθούν τοπικά – “Openly Designed | Locally Produced”.

Στόχος των έργων είναι η ανάδειξη συστημάτων και αντικειμένων που συμβάλλουν στη βελτίωση του δημόσιου χώρου, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί με τη χρήση ελεύθερα διαμοιραζόμενης πληροφορίας τόσο ως προς το υλικό (υλισμικό) όσο και ως προς το λογισμικό τους.

Όλα τα έργα θα είναι κατασκευασμένα για να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δήμους που θα τα υιοθετήσουν.

Η έκθεση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 4μμ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
• Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015
16:00 Έναρξη, εισαγωγικές παρουσιάσεις, σχολιασμός έργων …

16:30 Γενικός Υπαίθριος Αστικός Εξοπλισμός: Κάδοι Απορριμάτων

16:40 Ανοικτή συσκευή μικροχρηματοδότησης
16:50 Ένα παγκάκι μες στην πόλη
17:00 ΦΩΤΟΜΕΤΡΟ, φωτιστική μονάδα αστικού χώρου
17:10 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΣΤΑΣΕΙΣ- ΠΑΓΚΑΚΙ – ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ)
17:20 J’arrive, έξυπνη συσκευή για την ενεργειακή κατανάλωση
17:30 OpenDeskLab, Γραφεία Εργαστηρίων Σχολικών Μονάδων Φυσικών Επιστημών
17:40 Κάδοι – Μπασκέτες για διαμόρφωση οικολογικής παιδείας
17:50 cityZEN, Πάγκος για μικροπωλητές
18:00 Κρήνη, Κατασκευή παροχής νερού στο δημόσιο χώρο
18:10 Wi-Fi Seat, κάθισμα εξωτερικού χώρου που δίνει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο
18:20 Open Corner Office, ευέλικτο σύστημα πατώματος
18:30 Open Corner – Entourage, πολυλειτουργικό σύστημα γραφειακού εξοπλισμού (pop-up office)
18:30 -18:50 Συμπεράσματα και Προτάσεις.

18:50 – 20:00 Περιήγηση στην έκθεση

• Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

10:00 – 18:00 Περιήγηση στην έκθεση

Έργα open design & hardware – URL στο GITHUB

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 29 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τιςανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στην ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της η ΕΕΛ/ΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece) και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

30 Things You No Longer Need Because of Smartphones

 

Δείτε μερικά από τα πράγματα που αντικαταστάθηκαν από τα smartphones

Στο παρακάτω βίντεο, που είδα στο  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=250737&catid=14 μπορείτε να δείτε ποιες συσκευές και υπηρεσίες που συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν πλέον αχρηστευτεί ή θα αχρηστευτούν πολύ σύντομα…

 

Ισπανοί μαθητές και σπουδαστές λένε «Ευχαριστώ Ελλάδα»

Ένα βίντεο που μας κάνει υπερήφανους

( To είδα στο: http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/485829/gracias-ellada-lene-oi-ispanoi/)

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων και η εικόνα της στο εξωτερικό να διαβάλλεται διαρκώς, όμως, οι Έλληνες έχουν αμέτρητους λόγους για να είναι υπερήφανοι…

Γι’ αυτό οι Ισπανοί μαθητές και σπουδαστές λένε «Ευχαριστώ Ελλάδα» για όλα όσα έχει προσφέρει ο Έλληνας στην ανθρωπότητα. Έτσι, οι νέοι που παίρνουν μέρος στο βίντεο από κοινού με τους καθηγητές τους μας ευχαριστούν για όλες εκείνες τις λέξεις (σημαντικές όλες) που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και έχουν ελληνική ρίζα.

Κάποιες από αυτές είναι η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η μουσική, ο αθλητισμός, και άλλες.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε ισπανικά.

ΓΕ.Λ. ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ: ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2013

Στις μέρες μας σχεδόν όλοι οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι χρήστες του Διαδικτύου σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και ικανοποιούν πληθώρα αναγκών του μέσα από αυτό. Ταυτόχρονα όμως, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη μη σωστή χρήση του Διαδικτύου είναι πολlo;i.   Η γνώση αυτών των κινδύνων και η αξιοποίηση αυτού του εργαλείου με ορθό και υπεύθυνο τρόπο καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής Θεσσαλίας διοργάνωσαν παρουσίαση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο – Οδηγίες προς μαθητές», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/2/2013 (Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου) μέσα από τις «Ζωντανές Μεταδόσεις» των υπηρεσιών βίντεο του ΠΣΔ (http://vod.sch.gr) στις 12.00.
Την καθορισμένη ώρα, οι μαθητές του Σχολείου συγκεντρώθηκαν στο Εργαστήριο Τεχνολογίας και, αφού ο Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Γκίκας τους μίλησε για τους κανόνες και τους έδωσε συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο και την ορθή on-line συμπεριφορά, παρακολούθησαν

Το Γενικό Λύκειο Προαστίου Καρδίτσας συμμετείχε ως Πρεσβευτής και στον φετινό 10ετή επετειακό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2013 «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας στους online κόσμους – Online rights and responsibilities», με τη δημιουργία T-shirt και τίτλο “ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑΙ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ;” το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης Αχιλλέα Βαΐτση, Ευαγγελία Θεοδοσίου, Φαίη Καλυβιώτη, Νίκη Ακρίβου, Κων/να Λέμπα.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο:
http://lyk-proast.kar.sch.gr/index.php/en/drastiriotites/43-safer-internet-day-2013
Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Facebook και να κάνετε like στο σκίτσο με το οποίο συμμετέχει στο φετινό διαγωνισμό το σχολείο μας.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση