“Η Κληρονομιά”. Virginia Woolf.

 

ec429e20b21832d1a88db11823a13d87 66fd5dbf 8476 414d 9a59 85be0b54b9f8 1170xΗ Κληρονομιά είναι διήγημα με σταθερή αφηγηματική δομή και στέρεους χαρακτήρες. Αποτελεί μυθοπλασία. Οι χαρακτήρες, το σκηνικό και η δράση είναι περισσότερο φανταστικά παρά πραγματικά. Εδώ η φωνή του αφηγητή δεν συμπίπτει, κατ΄ ανάγκη με τη φωνή της συγγραφέως. (Woolf, σελ.10) Χρησιμοποιείται η τεχνική της αφήγησης, μέσα από τις σκέψεις του συζύγου. Εκείνος περιγράφει καταστάσεις στο παρόν, ανακαλεί γεγονότα του παρελθόντος, μεταφέρει αποσπάσματα από διαλόγους από το παρελθόν και του σήμερα. Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός αλλά από το τώρα μετακινείται στο μακρινό ή κοντινό παρελθόν συχνά. Η αφήγηση ξεκινά έξι εβδομάδες μετά το τραγικό γεγονός και αναδρομικά, μας δίνει την πορεία ενός ευτυχισμένου αρχικά γάμου, ο οποίος καταλήγει στην ανία και στην προδοσία. Μέσα από την ανάγνωση του ημερολογίου, βλέπουμε τα αίτια της φθοράς. Η γυναίκα παρουσιάζεται ως ένα αντικείμενο, μια κούκλα η οποία πρέπει να φροντίζει την εμφάνιση της και να στέκεται αντάξια δίπλα στο πλευρό του άντρα της ως σκιά του, άβουλη και ανέκφραστη. <<….τον συνόδευε στις προεκλογικές περιοδείες του… καθόταν δίπλα του στο βάθρο>> (Woolf, σελ.42). Το μυαλό δεν της χρειάζεται μιας η αρχή και το τέλος, η γνώση και η γνώμη, δεν είναι δική της έγνοια αλλά του συζύγου της << Μακάρι να είχε κουβεντιάσει το θέμα μαζί του, αντί να τυραννάει το δόλιο το κεφαλάκι της με ζητήματα υπερβολικά δυσνόητα!>> (Woolf, σελ. 46). Αυτή φροντίζει να είναι πάντα εκεί, δίπλα του, να την καμαρώνει, να την επιδεικνύει <<… ήταν πολύ περήφανος για τη σύζυγό τουόταν δειπνούσαν έξω…έλεγε με το νου: είναι η πιο χαριτωμένη εδώ μέσα!>> (woolf, σελ. 42. Βασική της δουλειά είναι να εντυπωσιάζει τους συνεργάτες του άντρα της και να στέκεται επάξια ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη <<Είχα μεγάλη αδημονία, ήθελα να κάνω καλή εντύπωση. Φόρεσα το νυφιάτικο φόρεμά μου… δίπλα στον ηλικιωμένο αρχηγό, να κατακτά τον γέροντα…>> (Woolf, σελ.43). Η ερωτική της ταυτότητα ξεκάθαρα είναι ανύπαρκτη για την ίδια και για τον σύζυγό της. Χαριτωμένη, αδαής, κοριτσίστικη, σαν παιδί, φιλόστοργη ήταν οι χαρακτηρισμοί του για εκείνη. Για το λόγο αυτό ο σύζυγος εκπλήσσεται όταν ανακαλύπτει ότι είχε εξωσυζυγική σχέση. Ακόμα και στην αρχή του ημερολογίου δεν το πιστεύει και ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο άντρα.<<Της είχε ζητήσει να γίνει ερωμένη του, ο παλιάνθρωπος…Ο τύπος της είχε ριχτεί μες στο ίδιο του το σπίτι.>> (Woolf, σελ. 47). Η γυναίκα του όμως απελευθερώνεται τελικά μόνο μετά το θάνατο της όταν του κληροδοτεί το ημερολόγιο της. Φανερώνεται τότε ο αληθινός εαυτός της, αυτός που απατά, που εξαπατά, που απιστεί αλλά όλα αυτά γιατί έχει μια βαθιά ανάγκη για αγάπη και έρωτα, την οποία λόγω της αντίληψης του άντρα της δεν μπόρεσε να διεκδικήσει. Ο ίδιος την αντιμετώπιζε ως ένα εύθραυστο διακοσμητικό που όλοι μπορούσαν να θαυμάζουν, ο ίδιος το παρουσίαζε με περηφάνια και καμάρι αλλά δεν το άγγιζε ποτέ μη σπάσει.

Η ίδια αντιμετώπιση της γυναίκας ισχύει και για την Σίσσυ Μίλλερ. Μια γραμματέας αξία της κοινωνικής τάξης της. Μια γραμματέας και τίποτα άλλο. Μια γυναίκα μέσα στο σωρό. << Υπήρχαν χιλιάδες Σίσσυ Μίλλερ- άχαρες γυναικούλες, ντυμένες στα μαύρα, με έναν χαρτοφύλακα στο χέρι>> (Woolf, σελ.39).

Δύο γυναίκες οι οποίες πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα την κοινωνική τους τάξη. Η πρώτη μια υπάκουη σύζυγος πολιτικού, στέκεται στο πλευρό του και η μόνη δουλειά που μπορεί να ασχοληθεί είναι σε σχέση με το επάγγελμα τού άντρα της και μέσα στο σπίτι της.<< ως σύζυγος επιφανούς πολιτικού η Άντζελα είχε τα δικά της καθήκοντα>> (Woolf, σελ39.) Η μόνη ίσως απασχόληση που μπορεί να της ταιριάζει, εκτός σπιτιού, είναι να ασχοληθεί με φιλανθρωπικό έργο. Με κόπο μίλησε στον σύζυγό της. << Επιτέλους, μάζεψα το κουράγιο μου και μίλησα στον Γκίλμπερτ… αισθανόταν τεμπέλα, πολύ άχρηστη… του μιλάει κοκκινίζοντας>> (Woolf, σελ. 44). Εκείνος απορεί και βάζει προϋποθέσεις: << Δεν της έφτανε η φροντίδα του σπιτιού;… να του υποσχεθεί ότι δεν θα αρρώσταινε>>. Ειδικά εδώ βλέπουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να είναι καλά στην υγεία της, πράγμα που το απαιτούσε ο ρόλος της. Να είναι καλά και ζωντανή. Από την αρχή της ιστορίας δεν βλέπουμε έναν καταρρακωμένο, από το θάνατο της γυναίκας του, σύζυγο. Τη θυμάται με νοσταλγία και συμπάθεια. Δεν θρηνεί. Περισσότερο καταρρακώνεται όταν ανακαλύπτει ότι όλα τα χρόνια της ζωής του ζούσε σε ένα ψέμα.

Η δεύτερη γυναίκα, η γραμματέας, μιας και ανήκει σε άλλη κοινωνική τάξη, εκτός από την άχαρη εμφάνιση και το ντύσιμο χωρίς ιδιαίτερο στυλ, μπορεί να εργάζεται εκτός του σπιτιού της,σε ένα άλλο σπίτι. Δεν μπορεί να φανταστεί ο Γκίλμπερτ ότι αυτή η γυναίκα ήξερε και καταλάβαινε πολύ καλύτερα την γυναίκα του και σημαντικό αποτελούσε μέρος της ζωής της.

Η Άντζελα καταφέρνει να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αρχικά είναι μια γυναίκα που αποδέχεται τον ρόλο της συζύγου, έτσι όπως ορίζεται από το κοινωνικό περιβάλλον. <<Πόσο περήφανη νιώθω που είμαι γυναίκα του!> (Woolf, σελ. 42). Ως τρόπο σκέψης έχει το κοινότοπο δεδομένο για την ευτυχισμένη γυναίκα: καλός γάμος, οικογένεια, φροντίδα παιδιών, ο σύζυγος προστάτης οικογένειας. Καταφέρνει να υπερβεί ταμπού και στερεότυπα και να δημιουργήσει μια εξωσυζυγική σχέση. Αυτή η σχέση δεν αφορά μόνο την ερωτική της επανάσταση αλλά και μια επανάσταση στην σκέψη, στις πολιτικές ιδέες και στις επερχόμενες αλλαγές του τρόπο ζωής. Όμως δεν ολοκληρώνεται η αλλαγή της έτσι ώστε να διεκδικήσει τα πράγματα που θέλει στη ζωή της. Αυτό το κάνει μόνο με το θάνατο της, καθώς αποκαλύπτει τα πάντα με το ημερολόγιο της, στο σύζυγό της. Βέβαια και εδώ ακόμα βλέπουμε ότι πάλι ένας άντρας την καθοδηγεί. Ο εραστής της την παρακινεί να αλλάξει τρόπο ζωής. Και όταν αυτός χάνεται δεν είναι σε θέση να πορευτεί μόνη της και παρακινουμένη από έρωτα και απελπισία, αυτοκτονεί. Θέλει όμως να μείνει καταγεγραμμένη και να φανερωθεί η επανάσταση της.

Διατηρεί την στερεότυπη προσδοκία ότι αν είχε παιδιά θα ήταν καλύτερα επειδή εκείνος θα ήταν καλά. <<…το έφερε βαρέως επειδή δεν είχαν παιδιά…πόσο θα ήθελα…ο Γκίλμπερτ να είχε ένα γιο>> (Woolf. σελ. 43). Εκείνος όμως δεν έδειχνε να συμμερίζεται τις σκέψεις της, αντιθέτως τον ικανοποιούσε η ζωή που ζούσε και είχε φιλοδοξίες μόνο για την πολιτική του θέση. Ανακαλύπτει την αφύπνιση της γυναίκας του, τη συνειδητοποίηση της ανάγκης της για συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες και στην επιθυμία της να πάψει να αποτελεί το στολίδι του. Βλέπει τον καθρέφτη της δικής του επιτυχίας, γεγονός που ο μεγαλωμένος μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία σύζυγος, παρ όλη την καλοσύνη και την αγάπη του, είναι δύσκολο να αποδεχτεί, όπως φαίνεται από τη δύναμη της φωνής του στο τηλεφώνημα με το οποίο η γραμματέας της συζύγου του γνωστοποιεί την ταυτότητα του εραστή. Στο τέλος μόνο, όταν όλη η αλήθεια του φανερώνεται, αντιλαμβάνεται το μερίδιο ευθύνης του << …είχε κατεβεί από το πεζοδρόμιο για να ξεφύγει από την αφεντιά του>> (Woolf, σελ. 48). Στον καθρέφτη βλέπει έναν άντρα όχι μόνο επαγγελματικά επιτυχημένο αλλά και ερωτικά. Έτσι όταν η γραμματέας τού προτείνει αινιγματικά τη βοήθειά της εκείνος αρχικά πιστεύει ότι είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του << μπροστά από τον καθρέφτη, το βλέμμα του έπεσε στο είδωλό του…όφειλε να ομολογήσει ότι παρέμενε ένας άντρας καλοστεκούμενος>> (Woolf, σελ. 41). Όπως και το καθρέφτισμά του, στα μάτια της συζύγου του, τον έκανε να μοιάζει ότι είχε τον έλεγχο όλων, πράγμα που δεν τον άφηνε να καταλάβει την πραγματικότητα <<Κι εκείνη, φυσικά, έμενε πιο συχνά μόνη…>> (Woolf, σελ. 43)

Woolf Virginia, Δευτέρα ή Τρίτη και άλλα διηγήματα, μτφ. Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Άγρα, Αθήνα 2019.

Κατηγορίες: Λογοτεχνία | Ετικέτες: , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Η Κληρονομιά”. Virginia Woolf.

ΜΗ ΣΤΕΚΕΙΣ ΑΜΙΛΗΤΗ

.jpgΛένε πως πρέπει να ερωτευτείς για να συνειδητοποιήσεις τον λόγο που ήρθες σ’ αυτόν τον κόσμο. Πως όταν ερωτεύεσαι παρασύρεσαι, μεταμορφώνεσαι, αποπροσανατολίζεσαι, καθηλώνεσαι. Πως ο έρωτας είναι συνώνυμο της έλξης, του πάθους, της ανάγκης για αγάπη ή ακόμα και της αυτοκαταστροφής. Λένε πως δεν γνωρίζεις τι σημαίνει ζωή αν δεν βιώσεις πρώτα τον έρωτα.

Μίλα, πες κάτι, οτιδήποτε. Μόνο μη στέκεις σαν ατσάλινη απουσία. Διάλεξε έστω κάποια λέξη, πες.. άδικα.. υπάρχουν τόσες λέξεις που ονειρεύονται μία σύντομη, άδετη ζωή με τη φωνή σου. Μίλα, έχουμε τόση θάλασσα μπροστά μας.

Εκεί που τελειώνουμε εμείς αρχίζει η θάλασσα. Πες κάτι, πες… κύμα… που δεν στέκεται, πες… βάρκα… που βουλιάζει αν την παραφορτώσεις με προθέσεις. Πες… στιγμή… που φωνάζει βοήθεια ότι πνίγεται. Μίλα, πες… πέτρα… που είναι άσπαστη λέξη.

Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η σιγουριά ότι μας αγαπούν. Ότι μας αγαπούν για αυτό που είμαστε… ή καλύτερα… ότι μας αγαπούν… παρά αυτό που είμαστε. Μίλα οι λέξεις έχουν έχθρες μεταξύ τους, έχουν ανταγωνισμούς. Αν κάποια από αυτές σε αιχμαλωτίζει, σε ελευθερώνει άλλη. Μίλα, πες κάτι, οτιδήποτε, μόνο μη στέκεις σαν ατσάλινη απουσία.

Αποσπάσματα:

Μενέλαος Λουντέμης, Κική Δημουλά, Βίκτωρ Ουγκό.

Διασκευή : Αφροδίτη Κατσαούνου

Νοέμβριος 2021

Κατηγορίες: Θέατρο | Ετικέτες: , , | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΗ ΣΤΕΚΕΙΣ ΑΜΙΛΗΤΗ

ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΆ ΛΌΓΙΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID19 ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ

Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών
λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες
 Σε κάθε σχολική μονάδα, από το προσωπικό του σχολείου ορίζεται υπεύθυνος
διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του.
 Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 κάθε σχολικής μονάδας:
o ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση
και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19,
o έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία
Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής
Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις
επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας,
ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών,
o ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα COVID-19 σε
εκπαιδευτικές μονάδες και την αντιμετώπιση τους,
o έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών, που
σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 για μαθητές και προσωπικό
και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς διαγνωστικού τεστ
για COVID-19 (εφόσον συστηθεί από ιατρό) και του αποτελέσματός του,
o διαμορφώνει λίστα ατόμων του Τμήματος της σχολικής τάξης, που
εκδηλώθηκε το κρούσμα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στον φορέα
ιχνηλάτησης των επαφών,
o έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του
προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει
συμπτώματα συμβατά με COVID-19 στο σχολείο.
1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
1.Α) Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:
 Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο
με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
 Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι
στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω:
o Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού.
o Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με
επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής
μάσκας.
o Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα
άτομο/α που το φροντίζουν.
o Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια,
και –σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών
2
εκκρίσεων– ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα
προσώπου).
o Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε
επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής
προστασίας.
 Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον,
σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για
λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα
πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
 Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον
(εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε
νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη
λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontidaypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).
1.Β) Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με
λοίμωξη COVID-19
 Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη
COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του
ειδοποιείται το σχολείο.
 Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη
COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από
συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα
μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο
φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που
περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.
 Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την
κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο
για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα),
θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
 Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε
απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν
απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο
συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid19-odigies-gia-frontida-ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).
1.Γ) Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό
 Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον
υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την
διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας. Ενημερώνει, επίσης, τους υπεύθυνους για
εξωσχολικές δραστηριότητες, στις οποίες ενδεχομένως μετέχει ο μαθητής ή το μέλος
του προσωπικού (πχ φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός κλπ).
3
 Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί με τις οικογένειες των
παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και
Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις
επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως
φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών (προσωπικού και παιδιών κλπ).
 Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες
των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
 Όσον αφορά το άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:
o Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την
παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την
πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη
αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών
με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου
να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).
o Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν
απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.
 Όσον αφορά τις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:
o Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου
κρούσματος από τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.
o Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα
απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της
υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με
COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με
το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
o Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί
στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να
υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.
 Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο
περιστατικό.
 Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την
ολοκλήρωση του 14ημέρου.
o Δε συνιστάται καθολικός εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών
στενών επαφών.
o Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, ασυμπτωματικό άτομο που
έχει θεωρηθεί στενή επαφή, κάνει με δική του πρωτοβουλία ή για
εξατομικευμένους λόγους εργαστηριακό έλεγχο, τότε:
 Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση
για 10 ημέρες από την ημέρα διενέργειας του τεστ (εφόσον παραμένει
ασυμπτωματικό).
 Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την
ολοκλήρωση του 14ημέρου.
 Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ που διδάσκει κυρίως σε ένα
συγκεκριμένο τμήμα (π.χ. δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου), οι μαθητές του τμήματος
αυτού θα θεωρηθούν στενές επαφές (εφόσον, βέβαια, ο εκπαιδευτικός είχε
παρουσία σε αυτό για τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες εντός των 48 ωρών πριν την
4
έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) – βλ. και
Παράρτημα).
 Στην περίπτωση εκπαιδευτικού με θετικό τεστ ο οποίος/η οποία διδάσκει σε
περισσότερα τμήματα ή έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα άτομα, για τον
προσδιορισμό των απαραίτητων μέτρων θα πρέπει να γίνεται ειδική κάθε φορά
εκτίμηση κινδύνου για τυχόν στενές επαφές εντός 48 ωρών πριν την έναρξη των
συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), λαμβάνοντας υπόψη τα εξής
(βλ. και Παράρτημα):
o τον αριθμό των διδακτικών ωρών που δίδαξε στο κάθε τμήμα,
o τον τρόπο χρήσης μάσκας –από τον ίδιο και τους άλλους– κατά τις επαφές με
άλλα άτομα,
o τον τρόπο τήρησης αποστάσεων από τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή,
o τη διάρκεια της επαφής με τα άτομα αυτά, κτλ.
 Επιπρόσθετα, η τυχόν απομάκρυνση παιδιών/ προσωπικού άλλων τμημάτων ή και
ολόκληρου του σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση
κινδύνου που θα προκύπτει κατά την διερεύνηση και ιχνηλάτηση των επαφών.
 Σε περίπτωση που το επιβεβαιωμένο κρούσμα (μαθητής ή μέλος του προσωπικού)
χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο
σύμφωνα με τα παραπάνω και οι στενές επαφές που είχε στο σχολικό λεωφορείο
κατά τις 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από
αυτήν) – βλ. Παράρτημα.
1.Δ) Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό
Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο
τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη
αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος
επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
1.Ε) Εν αναμονή του αποτελέσματος του μοριακού τεστ
 Το ύποπτο περιστατικό παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση (εφόσον έχει κριθεί από
τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο) έως την έκδοση
του αποτελέσματος και η περαιτέρω διαχείριση θα γίνει ανάλογα με το αποτέλεσμα.
 Οι στενές επαφές του ύποπτου περιστατικού προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με
οδηγία για στενή παρακολούθηση της υγείας τους.
1.Στ) Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό τεστ
 Τo παιδί ή ο ενήλικας που είναι ύποπτο κρούσμα COVID-19 (βλ. Παράρτημα) και, για
οποιοδήποτε λόγο, δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο με μοριακό τεστ μπορεί να
επιστρέψει στο σχολείο 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο
τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη
αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ α/ υπάρχει
εναλλακτική διάγνωση ΚΑΙ β/ δεν έχει επιδημιολογική σύνδεση με ύποπτο ή
επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.
5
 Εάν πληρούνται και οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις α/ και β/, η επιστροφή στο
σχολείο μπορεί να γίνει μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη
υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των
συμπτωμάτων του (τον χρόνο επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του
αναπνευστικού).
2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΥΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΣΕ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ 14 ΗΜΕΡΩΝ
Εφαρμόζονται οι οδηγίες όπως σε αντιμετώπιση μεμονωμένου κρούσματος.
ΚΑΙ
Γίνεται επικοινωνία και συνεργασία του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου με
την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και
την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση
επαφών.
Εάν δεν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση:
Συνιστάται συνέχιση των καθημερινών σχολικών δραστηριοτήτων με συνέπεια στη
συστηματική εφαρμογή των μέτρων.
Εάν υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση (χωρίς τα δύο κρούσματα να έχουν οικογενειακή
σχέση ή στενή επαφή μεταξύ τους εκτός της σχολικής μονάδας):
• Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σχολικής κοινότητας από τον υπεύθυνο διαχείρισης
COVID-19 για εγρήγορση και έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων περιστατικών
• Ενίσχυση μέτρων στο σχολικό περιβάλλον:
o τήρηση αποστάσεων
o ορθή χρήση μάσκας
o υγιεινή χεριών
o αναπνευστική υγιεινή
o καθαριότητα περιβάλλοντος
• Εκτίμηση κινδύνου και σύσταση για εργαστηριακό έλεγχο των στενών επαφών στο
σχολείο.
• Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση
κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και
των μέτρων διακοπής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήμα κρουσμάτων,
άλλο τμήμα, περισσότερα τμήματα).
6
3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΙΩΝ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΟΥ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 14 ΗΜΕΡΩΝ
Άμεση επικοινωνία του υπεύθυνου διαχείρισης COVID-19 του σχολείου με με τις οικογένειες
των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και
Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις
επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα
υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών.
Ορισμός συρροής κρουσμάτων σε σχολείο
Τουλάχιστον 3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα με συμπτωματική ή
ασυμπτωματική λοίμωξη, σε διάστημα 14 ημερών, μεταξύ μελών του ίδιου σχολικού
περιβάλλοντος, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση και δεν υπάρχει μεταξύ τους στενή επαφή
εκτός της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και την εκτίμηση
κινδύνου, θα αποφασιστεί το εύρος της εφαρμογής εργαστηριακού ελέγχου και των
μέτρων διακοπής λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας (τμήματα κρουσμάτων, άλλο
τμήμα, περισσότερα τμήματα).
4. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΩΝ Ή ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19
Η απόφαση για τη διακοπή της λειτουργίας Τμημάτων Σχολικής Μονάδας ή ολόκληρης της
Σχολικής Μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Α΄βάθμιας ή Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης,
μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής
Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του (ως συνημμένο 1).
Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τα
τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.
Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε
μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής
Μονάδας ενημερώνει α/ τον Διευθυντή της οικείας Α΄βάθμιας ή Β΄βάθμιας Διεύθυνσης
Εκπαίδευσης, β/ τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή τον αντικαταστάτη του και γ/ τον ΕΟΔΥ.
Εφόσον αποφασιστεί η διακοπή της λειτουργίας Τμήματος ή Τμημάτων του σχολείου ή όλης
της Σχολικής Μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας και με την ευθύνη
του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς. Επίσης, με την ευθύνη του Διευθυντή της
Σχολικής Μονάδας, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
η πληροφορία για τη διακοπή αυτή.
7
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:
 πυρετός
 βήχας
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
 δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
 μυαλγίες
 ρίγος
 πονοκέφαλος
 καταβολή δυνάμεων
 δυσκαταποσία
 απώλεια γεύσης ή/και οσμής
 ναυτία / έμετος
 κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
Κλινικά κριτήρια χαρακτηρισμού παιδιού ως ύποπτου κρούσματος COVID-19
Ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτώματα:
– πυρετός (Θ > 37,5o C) με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα
– βήχας
– δύσπνοια
– ανοσμία/αγευσία με αιφνίδια έναρξη
– γαστρεντερικά συμπτώματα (διάρροια, έμετος, κοιλιακός πόνος)
ΚΑΙ
απουσία εναλλακτικής διάγνωσης
Περίοδος μεταδοτικότητας
 Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και
τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των
συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς
τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με
πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι
μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).
 Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως
και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.
Ορισμός στενής επαφής στη σχολική μονάδα
Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:
 Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα
COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη
των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
με ή χωρίς πυρετό
8
 Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι
επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων
του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
[«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του
48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]
 Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο
κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10
ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και
χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
 Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή
χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
 Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου
κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας
χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
 Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή ή μέλους του προσωπικού) που
χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο: α/ εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις
διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή
έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται
κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε
διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του
επιβεβαιωμένου κρούσματος, β/ εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις
διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή
έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να
οριστούν οι στενές επαφές.

Κατηγορίες: Αγωγή υγείας | Ετικέτες: | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΆ ΛΌΓΙΑ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID19 ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο