Σε μια ιστορία από την Ολυμπία κάθε ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ έχει τη χάρη του

ΚρυπτόλεξοΔιόπτρες 1

Στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου και στο πλαίσιο των ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝ-ΑΓΩΝΙΣΜΩΝ κάποιοι/ες μαθητές/τριες προσφέρθηκαν να κάνουν ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟΥ. Έτσι ασκήθηκαν οι ίδιοι/ες, αφού μελέτησαν το αρχαίο ελληνικό κείμενο 9Α στο βιβλίο τους, και μετά το έλυσαν και έμαθαν και οι συμμαθητές/τριές τους. Προχωρήσαμε, δηλαδή, ένα στάδιο παραπάνω στη συμμετοχή, στην ομαδοσυνεργατικότητα και στην αλληλοδιδασκαλία.

=> Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές Χρήστος Μπατζής, Τζουλιάνο Τόπι, Xαράλαμπος Ωραιόπουλος και Νίκος Λαμπριανίδης σκέφτηκαν πρώτα τις λέξεις – κλειδιά, στα νέα ελληνικά, από την ιστορία μιας γυναίκας που αφηγείται ο αρχαίος γεωγράφος Παυσανίας, και μετά τις έβαλαν σε κρυπτόλεξο που έφτιαξαν στην πλατφόρμα e-me με την καθοδήγηση της κ. Καλαντζή. Πήγαινε να το λύσεις εκεί ή αν θέλεις…

…να πάρεις βοήθεια και να λύσεις το σταυρόλεξο ακόμα πιο εύκολα – εφόσον βέβαια έχει διαβάσει το κείμενο 9Α στο βιβλίο Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Β΄ Γυμνασίου – τα παιδιά έγραψαν και ορισμούς. 



Λήψη αρχείου

Μετά το παιχνίδι η νικήτρια ομάδα μαθητών/τριών αναδιηγήθηκε την ιστορία δημιουργώντας μια “ΔΙΗΓΗΣΗ-ΑΛΥΣΙΔΑ“, όπου καθένας/καθεμιά συνεχίζει από εκεί που σταματά ο προηγούμενος/η προηγούμενη, μέχρι να τελειώσει η ιστορία. Αν κάποιος κάνει λάθος ή σκοντάψει βοηθά αμέσως η τάξη, ώστε η ιστορία να κυλήσει ως το τέλος χωρίς σταματημό.

=> Αλλά δες και το κρυπτόλεξο που έφτιαξαν για την τάξη οι μαθητές και οι μαθήτριες Δάφνη Ιωαννίδου, Λυδία Παρμαξίσογλου, Σαμ Αγκούνε, Γιάννης Κονίδης, Κωνσταντίνος Ουρουντζόγλου. Και αυτή η ομάδα θέλησε να βάλει και ορισμούς, για να διευκολυνθεί όποιος θελήσει, ώστε να λύσει το κρυπτόλεξο ευκολότερα.

Η ιστορία της ;;; από τον Παυσανία

 

  • Αν θέλεις βοήθεια, δες ποιες λέξεις είναι στις παρακάτω φράσεις με τα κενά.
  • Στους αθλητικούς αγώνες που γίνονταν στην αρχαία … ήταν νόμος η … της συμμετοχής των γυναικών.
  • Η … ήταν η μόνη γυναίκα που πιάστηκε μέσα στους αγώνες.
  • Λόγω του … του άντρα της, αποφάσισε να συνοδέψει η ίδια τον γιο της ντυμένη ως άντρας γυμναστής.
  • Μετά τη … του γιου της, ενθουσιασμένη πήδηξε τον …, για να μπει στον αγωνιστικό χώρο, σκάλωσε το ρούχο της και αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα.
  • Αλλά δεν την …, από σεβασμό για τον πατέρα, τον αδερφό και τον γιο της, που ήταν …
  • Από τότε όμως όλοι οι γυμναστές έπρεπε να είναι και αυτοί … στους αγώνες.

 

 

Αφήστε μια απάντηση