“Στην εποχή του τσιμέντου και της πολυκατοικίας” – Συνέχισε το αφήγημα… 2

Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου

Γίνε, είπαμε, η κυρία Μαρία Ιορδανίδου, μα άλλαξε τη σχέση της με τους γείτονες στην πολυκατοικία και δώσε ένα καλό τέλος. Λοιπόν…

Από τον Ανδρεάδη Χρήστο

Πέρασαν 18 χρόνια σε αυτό το αναθεματισμένο διαμέρισμα. Η κόρη μου έκλεισε σήμερα τα 39, αλλά ακόμα είναι άνεργη κι ανύπαντρη. Η κακότροπη γειτόνισσα ευτυχώς σταμάτησε να γκρινιάζει με την κόρη της. Ο ερημίτης που είναι ιδιοκτήτης στο σπίτι τους είναι οδηγός στο Πρωτάθλημα Ράλλυ “Ακρόπολις”.

Aυτός είναι πολύ αγαπητός σε όλη την πολυκατοικία, εκτός από την κακότροπη γειτόνισσα που έχει γεράσει κι αυτή – της οποίας η κόρη μεγάλωσε πια και τώρα σπουδάζει – κι όλο καυχιέται για τον άντρα της, ο οποίος συνεργάζεται με τον πιτσιρικά τον ερημίτη. Αλλά η βαβούρα στην πολυκατοικία συνεχίζεται.
Ο Γιάννης – ο ερημίτης – έχει έναν χρόνο διαφορά με την κόρη μου. Ο καημένος είχε χάσει την οικογένειά του στον Δεύτερο Παγκόσμιο από τους Γερμανούς. Μεγάλωσε με την μεγάλη του αδερφή, η οποία τον μεγάλωσε σαν παιδί της, όχι σαν αδερφό. Αυτή όμως πέθανε στο πολυτεχνείο. Από τότε ζει μοναχός του. Η κόρη μου τού έχει μεγάλη αδυναμία, θα ‘λεγα πως της αρέσει ο Γιάννης.
– ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΚΑ!!!!!
– Τι θες μωρέ και φωνάζεις πρωινιάτικα;
– Η κόρη σου φιλήθηκε με τον ερημίτη!!
– Ε, το ξέρω. Τι θες να κάνω, νεολαία είναι, άσε μας πια! Παλιοκουτσομπόλα!
– Μ’ αρέσει που της το είπα κιόλας της άμυαλης. Α!!! όλα κι όλα, δεν φτάνει που σ’ ενημερώνω, μου την λες κι από πάνω.
– Αφού σου είπα ότι βγαίνουν μαζί. Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.
– Αλήθεια;;; Φαίνεται πως το ξέχασα.
– 1999 έχουμε. Τι θες να κάνουμε.
Αμάν, μας άκουσε η πρώην τραπεζικός υπάλληλος και μας λέει:
– Μ’ αυτό το ζωντόβολο;
– Ναι ρε, έχεις κανένα πρόβλημα;;
– Αχ, να δω την κόρη σου μαμά κι εσένα γιαγιά, χα, ας γελάσω.
Πάνω σ’ αυτό ακούω έναν δυνατό θόρυβο. Μου φαίνεται πως ήταν το SUBARU IMPREZA 22B    του Γιάννη. Και στο ψυγείο βλέπω ένα σημείωμα από την κόρη μου. Λέει πως φεύγουν για να παντρευτούν στην εξοχή γιατί δεν ήθελαν να παντρευτούν μέσα στην τσιμεντούπολη. Λένε πως είναι αποπνιχτικά. Δεν τους αδικώ.
Τόσο καιρό στην πολυκατοικία μάθαμε και κάποια πράγματα, όπως τα αυτοκίνητα από τον γαμπρό μου, ξένες γλώσσες από την κόρη μου. Άντε να με δω και γιαγιά.

Τρία χρόνια αργότερα…
Ο γαμπρός μου πήρε 13 πρωταθλήματα από τότε που ήρθε στην πολυκατοικία και η Μαρία (η εγγονή μου) είναι πολύ γλυκιά.Χρήστος Ανδρεάδης